L. Simon László
honlapja

L. Simon László portré

© L. Simon László
országgyűlési képviselő
postacím: 1054 Budapest, Széchenyi rakpart 19.
e-mail: sxs@sxs.hu
blog: http://lsimon.blog.hu/

Hírek

A Szovjetunióba hurcoltakra emlékezik L. Simon László - Sajtómeghívó, 2013.11.22.

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából mond beszédet L. Simon László kormánybiztos, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke november 23-án, Budapesten. A Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) a főváros VI. kerületében található Derkovits Gyula Általános Iskolában (Városligeti fasor 4.) rendezi a megemlékezést, ahol a kormánybiztos mellett beszédet mond Menczer Erzsébet, a szervezet elnöke, országgyűlési képviselő is.

Sajtótájékoztató a szerzői jogi törvény módosításáról és az NKA-t érintő változásokról - 2013.10.07.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke 2013. október 7-én, 13.15 órai kezdettel, a Parlament Kék társalgójában tart sajtótájékoztatót A szerzői jogi törvény módosításáról és az NKA-t érintő változásokról.

A meghívó letölthető változata.

Ismét inkorrekt a hvg.hu - 2013.10.02.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke meglepődve olvasta a hvg.hu-n megjelent Vígszínházi capricco: így sakkozhat a politika Balázs Péterrel című cikket, amelyben olyan véleményt adnak a szájába, amit sem nyilvánosan, sem szűkebb körben nem hangoztatott. Ráadásul a hvg.hu újságírója ebben a témában sem e cikk megjelenése előtt, sem korábban információt vagy nyilatkozatot nem kért tőle. Azaz a hvg.hu egy éven belül második alkalommal járt el inkorrekt módon a volt kulturális államtitkárral szemben.
L. Simon László szükségesnek tartja leszögezni, hogy a Vígszínház és az Operettszínház direktorváltása ügyében, ahogy eddig, úgy a jövőben sem kívánja befolyásolni a fenntartó Fővárosi Önkormányzat döntését.
L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke egyben jelezni kívánja, hogy a hvg.hu-tól helyreigazítást kér.

Adony-Kálóz közút projektzáró - 2013.10.01.

A Fejér megyei Adonyt és Kálózt összekötő 6209-es számú közút 12 kilométeres szakasza az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program útfelújítási projektjeinek köszönhetően megújult. A projektet lezáró sajtóeseményt 2013. október 2-án 11.00 órakor rendezik a Szabadegyházi Művelődési Házban (Szabadegyháza, Szabadság tér 18.).

Az eseményen ünnepi köszöntőt mond L. Simon László, parlamenti képviselő, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke.

Mellékeljük a meghívó letölthető változatát.

Meghívó NKA sajtóreggelire - 2013.09.30.

Az NKA épületében (1085 Budapest, Gyulai Pál u. 13.) délelőtt 10.00 órakor kezdődő tájékoztatót L. Simon László, az NKA alelnöke és Dr. Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója tartja.

Mellékeljük a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) holnapi – 2013. október 1. – sajtóreggelijére szóló meghívó letölthető változatát.

Meghívó - Magyar Holokauszt Emlékév 2014 - sajtótájékoztató - 2013.09.30.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke sajtótájékoztatót tart. Az eseményen részt vesz dr. Mikecz Péter, igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, dr. Buri Edina, az Országos Roma Önkormányzat kabinetvezetője, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Deblinger Eduárd, a Magyarországi Orthodox Izraelita Hitközség alelnöke, valamint Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Téma: Magyar Holokauszt Emlékév 2014
Az eseményre tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit!

Időpont: 2013. szeptember 30. (hétfő) 13.30 óra
Helyszín: Parlament, Kék társalgó
Információ: Preksen Kata (+36 20/245-4676)

A 2013. évi Honvédfesztivál programjai - 2013.09.27.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a 2013. évi honvédfesztivál programjait, amelynek keretében szeptember 28-án szombaton 10 órakor L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának az elnöke Pákozdon a katonai emlékparkban, 17 órakor a sukorói református templomban mond beszédet.

A részletes program itt található:
http://www.kempp.hu/

L. Simon László lesz a Hír tv vendége vasárnap este - 2013.09.27.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának az elnöke lesz a vendége a Hír Tv Versus című műsorának.

Adás:
2013. szeptember 29., vasárnap 21.30
2013. szeptember 2., szerda 9.05
2013. szeptember 3., csütörtök 21.30

Témák: Baloldali-e a magyar kulturális élet? Színjáték-e a pályáztatás? Van-e a jobboldalnak kulturális koncepciója?

L. Simon László az ATV-ben - 2013.09.27.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának az elnöke a napokban kétszer is vendégeskedett az ATV-ben.
A műsorok felvételei itt tekinthetők meg:

A Szabad Szemmel cmű műsorban 6 perc 22 másodpercnél kezdődik a beszélgetés:
http://www.atv.hu/videok/video-20130923-szaba-szemmel-3-resz-2013-09-22

Az ATV Start felvétele:
http://www.atv.hu/videok/video-20130924-modosulhat-a-muzeumi-torveny

L. Simon László blogbejegyzése a Kárpátia zenekar támogatása kapcsán kialault vitáról - 2013.09.27.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának az elnöke a blogjában a Kárpátia zenekar támogatása kapcsán kialault vitáról ír.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe az írást:
http://lsimon.blog.hu/2013/09/20/meg_egyszer_a_karpatia_tamogatasarol

L. Simon László blogbejegyzése a múzeumi törvényjavaslatról - 2013.09.27.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának az elnöke a blogjában a múzeumokat érintő törvényjavaslatáról ír.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe az írást:
http://lsimon.blog.hu/2013/09/16/lathatatlan_mukincsek

L. Simon László a Józsefvárosi Galériában - 2013.09.26.

Közel másfél éves szünet után újra megnyitja kapuit a Józsefvárosi Galéria. Az ismét a kultúra szolgálatába álló galéria elsőként Aba-Novák Vilmos festőművész műveit mutatja be az Egy merész újító című kiállításán.
A megnyitó alkalmából a Józsefvárosi Galériában (Budapest VIII József krt. 70.) sajtótájékoztatót rendeznek, amelyen köszöntőt mond L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke.

Az esemény időpontja: 2013. szeptember 27., péntek, 13.00 óra

Gárdonyi emlékkonferencián mond köszöntőt L. Simon László - 2013.09.25.

Gárdonyi Géza tiszteletére rendez emlékkonferenciát 2013. szeptember 26-án a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és az Eszterházy Károly Főiskola Magyar Irodalomtudományi Tanszéke.
A konferencia megnyitóján köszöntőt mond L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Gárdonyi Emlékév fővédnöke.

A Líceum épületében 10 órakor kezdődő esemény programját mellékeljük.

Az NKA nem mérlegelhet politikai szempontokat - 2013.09.19.

A Nemzeti Kulturális Alap húsz éves működésének egyik alappillére, hogy döntései soha nem politikai alapon születtek. Vagyis eddig nem fordult elő, hogy egy Magyarországon jogszerűen működő művészeti csoport azért ne kaphatott volna pályázati úton támogatást az Alaptól, mert az adott csoport politikai nézetei ellentétesek akár az NKA elnöke, alelnöke vagy Bizottsága, akár a konkrét döntést meghozó kuratórium tagjainak nézeteivel. Az NKA döntéshozóinak soha nem volt és nem is lehet feladatuk, hogy döntéseik során a pályázók politikai meggyőződését mérlegeljék.

A Nemzeti Kulturális Alap Szerzői Jogdíjbevételek Felhasználásáról Döntő Ideiglenes Kollégiuma olyan forrás fölött rendelkezik, amely a művészek munkája és az irántuk mutatkozó piaci kereslet révén keletkezik. Alapja kizárólag a törvényes működés, ami után jogdíj fizetendő és szedhető. Amennyiben az így keletkező összeg elosztásából bárkit is ki kívánnánk zárni, joggal merülhetne fel, hogy az illető a befizetések alól is mentesüljön, vagyis legyenek olyan művészeti csoportok, akiknek a jogdíjbefizetéseire az ország közössége politikai okokból nem tart igényt.

A Nemzeti Kulturális Alap bármely kollégiumának döntését úgy beállítani, mintha az az NKA elnökének vagy alelnökének személyes döntése lenne, leginkább azt bizonyítja: a bírálatot megfogalmazó szerző nincs tisztában az általa kritizált szervezet tevékenységével. Az NKA működésének szintén fontos alapelve ugyanis, hogy a szakmai bizottságok az elnöktől és az alelnöktől függetlenül, azok bárminemű beleszólása nélkül hozzák meg döntéseiket. Aki erről mást állít, az nem az NKA elnökét és alelnökét sérti meg, hanem azt a körülbelül nyolcszáz kurátort, akik az elmúlt húsz évben ezen elv szerint tevékenykedtek, és ma is eszerint tevékenykednek a különböző kollégiumokban.
A Kárpátia zenekarnak megítélt 400 ezer forintos támogatás kapcsán fontos rögzíteni, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Szerzői Jogdíjbevételek Felhasználásáról Döntő Ideiglenes Kollégiuma több mint nyolcszáz pályázatról döntött, köztük az Exkluzív Music Kiadó Általános Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kérelméről is. A zenei tárgyú döntések előkészítését jórészt az Artisjus által delegált kiváló felkészültségű kurátor, Victor Máté végezte, s javaslatai megfogalmazásakor tekintettel volt a korábbi jogdíjbefizetésekre. Az egyik legnagyobb jogdíjbefizetőnek számító Kárpátia zenekar következő lemezének kiadására az együttes kiadója 3 258 800 Ft támogatást kért, és 7:0 szavazati aránnyal 400 ezer forintot kapott, több száz művészeti csoport mellett.

Mivel a Nemzeti Kulturális Alap a törvényesen működő művészeti csoportok politikai szempontoktól mentes támogatására törekszik, az Alap vezetése továbbra is tiszteletben tarja a független szakmai kollégiumok véleményét. Aki pedig politikai szempontok érvényesítését kéri számon, az egy olyan rendszer felállítását követeli, amely távol áll a művészet szabadságától.

L. Simon László nyitja meg „A Goldberger...” kiállítást - 2013.09.11.

Az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteményének új állandó kiállítását nyitja meg szeptember 12-én 17 órakor L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke.

Az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteményének állandó kiállítása több mint egy év után nyitja meg ismét a kapuit. Az egykori Textilmúzeum felújítását a fenntartó Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az „A Goldberger...” című új állandó kiállítás létrejöttét pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának Alfa-programja támogatta.

Az új állandó kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. A tárlatot Népessy Noémi igazgató mutatja be. Az „A Goldberger...” című kiállítást L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nyitja meg.

Az esemény meghívójának letölthető változata.

Montenegrói képviselőket fogad L. Simon László - 2013.09.09.

A Montenegrói Parlament Oktatási, Tudományos, Kulturális és Sport Bizottságának küldöttségét fogadja szeptember 10-én délután az Országházban L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke.

A Montenegrói Parlament Oktatási, Tudományos, Kulturális és Sport Bizottságának ötfős küldöttsége szeptember 8-án érkezett hivatalos látogatásra, Magyarországra. A küldöttséget Saša Pešić a balkáni ország parlamentjének országgyűlési képviselője vezeti, tagjai Srđan Perić, Srđa Popović és Zdenka Popović képviselők és Tanja Božović, a delegáció titkára.

A küldöttség szeptember 10-én délelőtt találkozik Pokorni Zoltánnal, az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságának elnökével, majd Potápi Árpád Jánossal, az Országgyűlés Magyar-Montenegrói Baráti Tagozatának vezetőjével, aki díszebéden látja vendégül a delegációt. L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságénak elnöke délután fogadja a montenegrói képviselőket a parlamentben.

Hajóson avat könyvtárat L. Simon László - 2013.08.30.

Az Európai Unió programjainak és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásának köszönhetően avatnak új könyvtárat Hajóson. Az ünnepségen beszédet mond L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, az NKA alelnöke, aki ezt követően az Alap tájékoztatóján is részt vesz.

Hajós Város Társult Általános Iskolája sikeresen pályázott a Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése program keretében a „Tudásdepó-Expressz” című projekthez. Így az új könyvtár építési munkáihoz illetve számítástechnikai eszközök beszerzésére 5,5 millió forint támogatást kapott az Európai Uniós Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programjától (TIOP). Ennek köszönhetően a városi könyvtár az iskola mellett található épületben talált új otthonra, ahol közel százötven négyzetméteres szolgáltató térben várja az olvasókat. A könyvtár teljesen új berendezéséhez a Nemzeti Kulturális Alap mintegy 2,5 millió forinttal járult hozzá. Mindennek köszönhetően egy olyan korszerű könyvtárat avathatnak augusztus 31-én 10 órakor, ahol 7100 kötetes gyűjtemény és nyolc számítógépes munkaállomás áll az olvasók rendelkezésére, illetve a belső tér kialakítása, a bútorok elrendezése lehetővé teszi, hogy kisebb eseményeket és civil szerveződéseket éppúgy fogadjon az intézmény, mint óvodai és iskolai csoportokat.

A könyvtáravató ünnepségen L. Simon László mellett beszédet mond Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester, Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő és Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója.

Az ünnepség után L. Simon László részt vesz az idén 20 éves Nemzeti Kulturális Alap országjáró előadás-sorozatának tízedik állomásán, aminek a Hajósi Egykori Érseki Kastély ad helyet. Az előadáson szó lesz a „20 éves az NKA” programsorozatról, az Alapot érintő jogszabályváltozásokról, az aktuális pályázatokról és az idén indult online pályázati rendszerről.

A JAK-tábor beszélgetésén vesz részt L. Simon László - 2013.08.29.

A József Attila Kör (JAK) 25. irodalmi táborának kultúrpolitikáról szóló kerekasztal beszélgetésén vesz részt augusztus 30-án, pénteken L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke.

„Kultúrpolitika, finanszírozás és művészeti autonómia” címmel hirdette meg a József Attila Kör azt a beszélgetést, amelyre L. Simon László mellett Bozóki Andrást, egykori minisztert, a CEU tanárát és Zentai Pétert, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének az elnökét invitálták. A szervezők előzetes tervei szerint a beszélgetés témái lehetnek a kultúra területén bekövetkezett és tervezett változások, ezek hatása a kortárs művészeti szervezetekre, műhelyekre és alkotókra. Szó eshet továbbá a támogatási rendszer működéséről, és az állami finanszírozás mellett bevonható egyéb forrásokról.

A 2013. augusztus 30-án, pénteken 14.00 órakor kezdődő beszélgetést Urfi Péter újságíró vezeti. Helyszíne pedig az Irodalmi Alkotóház Szigligeten.

L. Simon László sztrugai avatóbeszéde - 2013.08.23.

2013. augusztus 22-én L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke avatta fel Pető Hunor képzőművész Petőfi-szobrát Sztrugában az 52. nemzetközi költői esték nyitó eseményeként.
A mellékelt fotón balról jobbra: L. Simon László, Rade Sziljan a Macedón Írószövetség elnöke, Mite Sztefoszki a Sztrugai Költői Esték fesztiváligazgatója, Elizabeta Kancheska Milevska macedón kulturális miniszter, Bencze József nagykövet, Paszkal Gilevszki költő, Petőfi fordítója és Pető Hunor.

L. Simon László avatóbeszédének letölthető változatát mellékeljük [.pdf, 48Kb].

Macedóniába utazott L. Simon László - 2013.08.21.

Petőfi Sándor mellszobrát avatja fel augusztus 22-én délután a macedóniai Sztrugában L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke.

A macedóniai Sztrugában idén ötvenkettedik alkalommal rendezik meg azt a nemzetközi költészeti fesztivált, amelynek nyitányaként L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a NKA alelnöke leleplezi Petőfi Sándor mellszobrát. A Magyarország által Macedóniának ajándékozott bronzszobor Pető Hunor képzőművész alkotása, elkészítésének költségeit a Nemzeti Kulturális Alap fedezte. A Macedóniában ismert Petőfi szobrának felállítását Bencze József, szkopjei magyar nagykövet kezdeményezte.
L. Simon László Szkopjéban találkozik a macedón kulturális miniszterrel, akivel a két ország közötti kulturális kapcsolatok megújításáról és az együttműködés erősítéséről is tárgyal majd.

Vándorkiállítást nyit meg Székesfehérváron L. Simon László - 2013.08.16.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nyitja meg augusztus 18-án délelőtt 10 órakor a székesfehérvári Csók István Képtárban az „Egy korszak történelmi traumák között – Kultúra és műpártolás 1920-1944” című vándorkiállítást.

A kiállítás meghívóját mellékeljük. [.jpg, 92Kb]

L. Simon László augusztus 20-i ünnepi programjai - 2013.08.16.

L. Simon Lászlónak, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága elnökének, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökének augusztus 20-i ünnepi programjai

Augusztus 17-én 9 órakor a Kulcs Község Önkormányzata által szervezett Szent István-napi ünnepségen a Faluház előtti parkban ünnepi beszédet mond L. Simon László, melynek keretében felavatja Pethő Hunor szobrászművész Kossuth Lajos-mellszobrát.

Augusztus 17-én 17 órakor L. Simon László nyitja meg a huszonhetedik alkalommal megrendezendő Mesterségek Ünnepét a Budavári Palotában.

Augusztus 18-án délelőtt 10 órakor a székesfehérvári Csók István Képtárban az „Egy korszak történelmi traumák között – Kultúra és műpártolás 1920–1944” című kiállítást, amely a megyeszékhelyi múzeumokat érintő országos vándorkiállítás első állomása. Az esemény a székesfehérvári Szent István Emlékév rendezvényeinek része.

Augusztus 20-án 13 órakor a Pákozd Község Önkormányzata által szervezett Szent István-napi ünnepségen a Hősök terén ünnepi beszédet mond L. Simon László és felavatja Rohonczi István szobrászművész Szent István-szobrát.

Augusztus 20-án 17.30 órakor tartja Mór Város Önkormányzata az államalapítási ünnepségén a Szent István parkban L. Simon László avatja fel Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész Szent István-szobrát.

Augusztus 22-én 17 órakor Macedóniában, az UNESCO által is támogatott, nagy múltú, nemzetközi Sztrugai Költői Esték keretében L. Simon László avatja fel az Irodalmi Parkban Pethő Hunor szobrászművész Petőfi-szobrát. Hivatalos macedóniai útja során L. Simon László találkozik a Macedón Parlament kulturális bizottságának elnökével és a kultúráért felelős miniszterrel.

2013. augusztus 24-én 19 órai kezdettel tartják a Tranzit - Fesztivál a határon rendezvény keretében a Kultúrkör - a kultúra a legjobb befektetés? című beszélgetést Kőszegen, a Jurisics-várban, amelyen L. Simon László beszélgetőpartnere Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, korábbi romániai kulturális miniszter lesz. A vitát Ablonczy Bálint moderálja.

L. Simon László nyitja meg a Mesterségek Ünnepét - 2013.08.15.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nyitja meg augusztus 17-én délután a XXVII. Mesterségek Ünnepét a Budavári Palotában.

Hagyományok és újdonságok. A szervezők szerint ez lehetne a mottója az immár huszonhetedik alkalommal megrendezendő Mesterségek Ünnepének. A nyár kedvenc családi fesztiválja ezúttal is az augusztus 20-ai ünnepségekhez kapcsolódik, megnyitóját 2013. augusztus 17-én, 17.00 órakor rendezik a Budavári Palotában.
Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett négynapos programsorozat kiemelt témája a gyapjú, díszvendége pedig Kirgizisztán lesz.
Az évről évre rengeteg látogatót vonzó fesztivált idén L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Mesterségek Ünnepét évek óta támogató, idén 20 éves Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke nyitja meg.

Koreai parlamenti delegációval találkozik L. Simon László - 2013.08.02.

A Koreai Parlament Oktatási, Kulturális, Sport és Turizmus Bizottságának küldöttségét fogadja 2013. augusztus 3-án L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke a parlamentben.

A parlamentben rendezendő munkavacsorán fogadja L. Simon László, a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke a Koreai Köztársaság Parlamentjének küldöttségét 2013. augusztus 3-án este fél kilenckor.
A korai küldöttséget Hak Yong Shin, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turizmus Bizottságának elnöke vezeti, tagjai pedig Kim Hee-jung alelnök és Lee Yong-Seob bizottsági tag, illetve a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének képviselői.

Szoboravatás Gárdonyi születésnapján - 2013.08.02.

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára kétnapos rendezvénnyel emlékeznek az íróra szülővárosában. Az események helyszíne a Gárdonyhoz tartozó Agárdpusztán lévő Gárdonyi Emlékház, ahol az író születésnapján avatják fel Kligl Sándor szobrászművész Gárdonyit mintázó alkotását.

Az országgyűlés Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója tiszteletére 2013-at Gárdonyi Emlékévvé nyilvánította. Az Egri csillagok írójára így egész évben számtalan rendezvénnyel emlékeznek az országban, amelyek közül az egyik legkiemelkedőbb, az író születésnapjához (1863. augusztus 3.) kötődő programsorozat szülővárosában. A Velencei-tó partján fekvő település kétnapos (augusztus 2-3.) programsorozata a városban működő alapítványok, civil szervezetek és vállalkozások együttműködése révén valósul meg. Helyszínei a Gárdonyhoz tartozó Agárdpusztán álló Gárdonyi Géza Emlékház, az ugyanott található, az Egri csillagok helyszínét, az egri várat mintázó rönkvár és az Emlékház közelében lévő Szent Anna kápolna, ahol annak idején az írót megkeresztelték.
A kétnapos rendezvény kiemelkedő eseménye lesz az augusztus 3-án, 15.00 órakor, az emlékház mellett tartandó szoboravató. A Gárdonyi Emlékév tiszteletére Kligl Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművész készítette el Gárdonyi Géza egészalakos szobrát, amelyet Habis László, Eger polgármestere leplez majd le. A szoboravató ünnepségen beszédet mond L. Simon László, a Gárdonyi Emlékév fővédnöke, a körzet országgyűlési képviselője, Tóth István, Gárdony város polgármestere, illetve a magyar írótársadalom nevében Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke. Az ünnepi eseményen Gárdonyi Gézáról dédunokája, Keller Péter is megemlékezik. Kligl Sándor szobrászművész Gárdonyi-szobrát Spányi Antal megyéspüspök áldja meg az eseményen.
A Magyar Nemzeti Bank a születésnap tiszteletére „Gárdonyi: Egri csillagok” emlékérmet bocsájt ki, amelyet a szoboravató után, a helyszínen Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mutat be az ünnepség résztvevőinek.

Kolonics-szobrot avatnak Velencén - 2013.08.01.

Boross Péter egykori miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke avatja fel augusztus 2-án Kligl Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművész Kolonics Györgyöt ábrázoló szobrát a Velencei-tavi Északi Evezőspálya céltornyánál.

A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány, a Delfort Grouphoz tartozó dunaújvárosi Dunafin, és az idén 20 éves Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhető, hogy a hazai vízisport-élet egyik fontos helyszínén felavathatják az öt évvel ezelőtt, tragikus hirtelenséggel elhunyt sportembert ábrázoló szobrot. A Velencei-tavi Északi Evezőspálya céltornyánál felállított műalkotást 2013. augusztus 2-án délután 5 órakor Boross Péter egykori miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnök avatja fel. Az eseményen köszöntőt mond L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője, Kazai Viktor, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kuratóriumának elnöke valamint Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai elnök.
Kligl Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművész új alkotása kapcsán elmondta: a Kolonics Györgyöt mintázó tervét nem sokkal a sportoló megrázó halála után elkészítette, ám azt végleges formába csak a tavalyi felkérés után öntötte. Az áttört kőfalra emlékeztető talapzatba egy valóságos méretű, de az ég felé emelkedő fém kenut, abba pedig a térdelő sportolóra emlékeztető alakot helyezett el, akinek a vállán, mintha egy nemzeti színű drapéria lobogna.
A szoborátadó ünnepség részeként a Velencei-tavi Északi Evezőspálya névadására is sor kerül, amely a jövőben Dr. Springer Ferenc nevét viseli majd. A nagyszerű sportemberről Dr. Marinovich Endre nagykövet, a Velencei-tavi Vízisport Szövetség tagja emlékezik majd. Ugyanezen az eseményen adják át a szövetség Kolonics Györgyöt ábrázoló nagydíját is.
Az ünnepségre annak a gyerek, kölyök és serdülő utánpótlás magyar bajnokságnak számító Kolonics György Emlékversenynek a szünetében kerül sor, ahol immár évek óta több ezer, a kajak-kenu sportot választó fiatal adhat számot felkészültségéről, kitartásáról és versenyszelleméről.

Felújított Petőfi-szobrot avat L. Simon László - 2013.07.29.

Az először Segesváron felállított, majd 1922-ben Kiskunfélegyházára került, idén pedig a talapzatával együtt teljesen felújított Petőfi-szobrot avat július 30-án L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke a Bács-Kiskun megyei városban.

Köllő Miklós Petőfi Sándort ábrázoló szobrát először 1897-ben állították fel Segesváron, a költő halálának feltételezett helyszíne közelében. A műalkotás az első világháború idején, 1916-ban került Magyarországra és 1922 tavaszán állítottak fel ismét. A költő szobra a Radnay Béla szobrászművész által tervezett talapzatra került Kiskunfélegyháza főterén.
A több mint száz éves szobor és 91 éves talapzatának felújítását a Nemzeti Kulturális Alap 10 millió forinttal támogatta. A munkákat Bozóki István kőfaragómester és Máté István szobrászművész végezte el.
A teljes egészében megújult szobrot 2013. július 30-án 18.00 órakor leplezik le ismét a kiskunfélegyházai Petőfi terén. Az ünnepségen Kapus Krisztián polgármester köszöntője után beszédet mond L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.

L. Simon László a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen - 2013.07.25.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottságának elnöke is részt vesz a 24. alkalommal rendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Július 26-án a nyári fesztiválokról szóló kerekasztal-beszélgetésen vesz részt, a zárónapon pedig az idén 20 éves Nemzeti Kulturális Alapról tart előadást.

A rendezők meghívására ebben az évben is néhány napot a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tölt L. Simon László, az Országgyűlési Kulturális- és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke.
Július 26-án 17.00 órakor a Magyar Teátrum Színházi Sátorban részt vesz a „Fesztivál: szórakoztatás és/vagy kultúra” című szakmai kerekasztal-beszélgetésen. Beszélgetőtársak lesznek: Böszörményi-Nagy Gergely, a Tranzit Fesztivál, Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok, Grubisics László, a sepsiszentgyörgyi Szent György Napok, Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor és Jakab Attila, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem szervezője, valamint Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója.
L. Simon László másnap, a fesztivál zárónapján a Cseh Tamás Sátorban, a kultúra.hu rendezvényhelyszínén, az idén 20 éves NKA működéséről, történetéről és pályázati lehetőségeiről beszél majd.

L. Simon-interjú a Demokratában - 2013.07.05.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának az elnöke a Demokratának adott nagyinterjút.

A cikk megtekinthető a letölthető mellékletben.

NKA sajtóreggeli - Meghívó - 2013.06.28.

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke és L. Simon László az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, az NKA alelnöke meghívja Önt a Nemzeti Kulturális Alap sajtóreggelijére.

Téma: az NKA aktualitásai.
Időpont: 2013. július 1. hétfő 10.00 óra
Helyszín: 1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.
Földszinti tárgyalóterem
További részletek a meghívó letölthető változatában

Meghívó - Somogyvár-Kupavár Nemzeti Emlékhely avatás - 2013.06.27.

Somogyvár Község Önkormányzata, a Nemzeti Örökség Intézet valamint a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tisztelettel meghívja Önt a Somogyvár-Kupavár Nemzeti Emlékhely avatására.

A 2013. június 28-án 15.00 órakor Somogyvár, Kupavár-hegyen kezdődő ünnepségen Boross Péter - a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke – mellett beszédet mond L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának az elnöke is.

További részletek a meghívó letölthető változatában

Sértő Makk Károly kijelentése - 2013.06.27.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kilenc állandó és két ideiglenes kollégiumára, valamint az évente több mint tízezer pályázóra nézve is sértő Makk Károly filmrendező, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) elnökének mai kijelentése, miszerint „zűrzavarosak” az Alap pályázati döntései. Ráadásul sarkos véleményét annak apropóján fogalmazta meg, hogy az általa irányított szervezet első alkalommal megrendezendő fesztiválját nem támogatta az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma.
Az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumának tavaszi felhívására összesen 388 darab pályázat érkezett. A pályázók 3.587.985.411 forintot igényeltek tervezett programjaikhoz, miközben a kollégiumnak alig 1 milliárd forint – az NKA által 2013-ban várhatóan szétosztható keret tizede – állt rendelkezésére. A független kurátorok végül 188 pályázó igényét támogatták – általában nem a teljes igényelt összeggel – összesen 964 millió forinttal.
A Makk Károly által említett I. Széchenyi Akadémia Fesztivál megrendezésére nem a SZIMA, hanem a Budapesti Építészeti Központ Nonprofit Szolgáltató Kft. (FUGA) nyújtott be pályázatot, 20 millió forintos támogatási igénnyel, amit a kollégium egyhangúan elutasított. Az NKA-ra vonatkozó hatályos jogszabály alapján a szakmai kollégiumoknak a pályázókkal szemben – a pályázatok érvénytelenségének kivételével – indoklási kötelezettségük nincs. A FUGA 2012-ben öt, 2013-ban eddig hat pályázatot nyújtott be, tavaly mind az ötöt támogatta az NKA, összesen 7,4 millió forinttal, míg idén eddig 2 pályázatra 4,8 millió forintot ítélt meg az Alap.
A kollégium a pozitívan elbírált 188 darab pályázat közül összesen 13-nak – ez a támogatott pályázatok alig 1%-a – ítélt meg 20 millió forintot vagy afeletti összeget. A pályázati felhívásában ugyanis kitételként szerepelt, hogy a kollégium bírálata során kiemelten veszi figyelembe a huzamosabb ideje, kiemelkedő kulturális értéket létrehozó fesztiválokat, ami az I. Széchenyi Akadémia Fesztivál esetében nem mondható el. Viszont 20 milliónál nagyobb összeggel tudta támogatni például a Művészetek Völgye Fesztivál, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a 10. Veszprémfest vagy a 22. Zempléni Fesztivál megrendezését.
A Nemzeti Kulturális Alap alelnök, L. Simon László felhívja a figyelmet arra, hogy az Alap működése teljes egészében átlátható, a rendelkezésére álló forrásai végesek, a támogatásra méltó pályázatok száma pedig magas, évente tízezernél is több. Felelősen gondolkodó pályázó ezért nem építheti projektjét kizárólag az NKA-tól remélt forrásra, főleg nem egy első alkalommal induló esemény kapcsán. Így annak elmaradásáért az NKA-t hibáztatni, és az évente sok ezer programot támogató pályázati döntéseket „zűrzavarosnak” nevezni, meggondolatlan kijelentés.

A hivatalos sajtóközlemény letölthető változata

Meghívó - Irodalmi kör irodájának a megnyitója - 2013.06.25.

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata, a Magyar Írószövetség és a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör tisztelettel meghívja Önt és kedves hozzátartozóit Hajdúböszörménybe, a Maghy Művészházba (Deák Ferenc utca 2.) 2013. június 26-án (szerdán) 17 órára a Magyar Írószövetség Hajdú-Bihar megyei Írócsoportja és a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör irodájának ünnepélyes átadására!

A résztvevőket köszönti Kiss Attila polgármester, országgyűlési képviselő.

Megnyitó beszédet mond L. Simon László a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke.

Köszöntőt mondanak Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke, Bertha Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség Hajdú-Bihar megyei Írócsoportjának elnöke, Papp-Für János költő, a Magyar Írószövetség Hajdú-Bihar megyei Írócsoportjának titkára, a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör elnöke.

Az ünnepélyes iroda-átadásra szeretettel várjuk!

L. Simon László és Hiller István közös interjúban vitatkoznak a jelenlegi kormány politikájáról - 2013.06.24.

A Parlament Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, L. Simon László közös interjút adott Hiller István szocialista képviselővel, korábbi miniszterrel.
Az interjúban a jelenlegi kormány teljesítményéről vitatkoznak.

A beszélgetés itt olvasható el:
http://fn.hir24.hu/nagyinterju/2013/06/20/hiller-l.simon-sosem-buzizunk/

Meghívó - Gárdony Város Helytörténete I. - 2013.06.21.

Gárdony Város Önkormányzata illetve a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ gondozásában megjelent a „Gárdony Város Helytörténete I. Épített és zöldfelületi értékek” című kötet, amelynek bemutatója 2013. június 22-én (szombaton) 14.00 órakor lesz a Gárdonyi Géza Emlékházban (2484 Agárd, Sigray u. 1.)
A kiadványt bemutatja L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a térség országgyűlési képviselője.

A meghívó letölthető változata

L. Simon László az ATV-ben - 2013.06.17.

L. Simon Lászlóval tegnap este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kálmán Olga beszélgetett.

A felvétel itt nézhető meg:
http://atv.hu/belfold/20130617_l_simon_vitazni_kell_a_homoszexualitas_szinhazi_tematizalasarol

Hatos Pál új esszékötetének bemutatója - 2013.06.17.

Hatos Pál Választott népek és a vereség kultúrája című új esszékötetét 2013. június 19-én, szerdán 18.00 órakor mutatják be a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Az eseményre szóló meghívót és a kötet borítójának képét mellékeljük.
A kiadványt bemutatja, és a szerzővel beszélget: L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottságának elnöke.

A meghívó letölthető változata.

L. Simon László blogbejegyzése a politikai kultúráról - 2013.06.17.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának az elnöke a blogjában a politikai kultúrának a vadhajtásaival foglalkozik. Szeretettel ajánljuk figyelmükbe az írást:

http://lsimon.blog.hu/2013/06/17/_szocionistak_homoszexualis_lobbi_es_a_politikai_morickak

MEGHÍVÓ - 2013.06.13.

A Kulturális és sajtóbizottság a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tanácstermében 2013. június 17-én (hétfőn), 10.00 órakor ülést tart.
Napirendi javaslat:
1. A zenei jogdíjak kezelésének áttekintése, különös figyelemmel az Artisjus működésére Meghívott hozzászólók:
Dr. Bendzsel Miklós elnök, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Victor Máté elnök, Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület
Dr. Szinger András főigazgató, Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület
Dr. Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Krucsainé Herter Anikó főigazgató, Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága
Dr. Parragh László elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettes, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Dr. Böröcz István vezérigazgató, Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Meghívottak:
Halász János kultúráért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
közös jogkezelő szervezetek képviselői
könnyűzenei szakmai szervezetek képviselői
„vendéglátós” szervezetek képviselői
Filmjus képviselői

2. Egyebek

Csónakkal a megáradt Dunán - árvíz Fejér megyében - 2013.06.11.

A tegnapi után ma egy újabb rövidfilmet ajánlunk a figyelmükbe a megyei árvízhelyzetről. A filmben megszólal több Duna menti település polgármestere, valamint L. Simon László és Dorkota Lajos képviselők.

A filmet itt nézhetik meg:
http://www.youtube.com/watch?v=gHWMqQaJuKo&feature=youtu.be

Árvíz Fejér megye 4-es választókörzetében - 2013.06.10.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, Fejér megye 4. számú körzetének képviselője tegnap, június 9-én Dorkota Lajos kormánymegbízott és Varga Gábor országgyűlési képviselő társaságában tájékozódott a megyei árvízvédelemről.
Ekkor készül az alábbi rövid film:

http://www.youtube.com/watch?v=EsozY4509a4&feature=youtu.be

Szezonnyitó sajtótájékoztató a Velencei-tónál - 2013.06.04. - 2013.06.05.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese és L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának az elnöke tartott közös sajtótájékoztatót a Velencei-tó környéki fejlesztésekről, turisztikai eredményekről és a szezonnyitásról.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a sajtótájékoztatóval foglalkozó cikkeket:
http://mno.hu/gazdasag/megugrott-a-velencei-to-nepszerusege-el-kell-felejteni-a-retro-hangulatot-1165038
http://feol.hu/hirek/a-velencei-to-turisztikai-fejleszteserol-1546271

Meghívó - Sajtótájékoztató a Velencei-tó környéki fejlesztésekről és a régió turizmusáról - 2013.05.31.

A Magyar Turizmus Zrt. tisztelettel meghívja Önt a Velencei-tavi turisztikai fejlesztéseket és a Közép-Dunántúl régió turisztikai eredményeit bemutató sajtótájékoztatóra.

Időpont: 2013. június 4., kedd
Helyszín: Velence Resort & Spa****superior (2481 Velence, Béke utca, GPS koordináták: É: 47o 13' 34.25, K: 18o 39' 38.02)

További részletek a meghívó letölthető verziójában.

„Az emlékév legyen az építőművész szakma ünnepe” - 2013.05.21.

A magyar építészet ünnepévé szeretné tenni az Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából rendezendő emlékévet az Ybl Emlékbizottság, amely május 21-én tartotta alakuló ülését.

Jövőre ünnepeljük Ybl Miklós, Magyarország máig egyik legismertebb és legnépszerűbb építésze születésének 200. évfordulóját. A Magyar Állami Operaház, a Várkert Bazár, a Szent István Bazilika, a Fővámház vagy éppen a Budavári Királyi Palota nyugati szárnyának építésze előtt, az Ybl Egyesület koordinálásában zajló Ybl-emlékév eseményein tiszteleghetünk majd. Az emlékév előkészítésére több szakmai szervezet részvételével munkacsoport alakult, amely L. Simon László országgyűlési képviselő, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke és Szmodits Julia, az Ybl Egyesület elnöke vezetésével tartotta meg első ülését május 21-én.
L. Simon László az ülésén kifejezte reményét, hogy az Ybl-emlékév, a 2013-as Gárdonyi Géza Emlékévhez hasonlóan, átfogó, az egész országot megmozgató programmá teljesedhet ki.
– Azt szeretnénk, ha az évforduló kapcsán nem csupán egy zseniális építészre emlékeznénk, hanem az emlékév a teljes magyar építőművész szakma és a magyar építészet ünnepévé válhatna. A bicentenárium egyben a Magyar Építészet Éve is lehet, ezt kell megtöltenünk tartalommal – mondta L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális- és Sajtóbizottságának az elnöke.
A munkacsoport alakuló ülésén részt vett Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke és Ferencz István, az MMA Építőművészeti Tagozatának elnöke, továbbá Kenyeres István, a Budapest Fővárosi Levéltár igazgatója. Ugyancsak jelen volt Fejérdy Tamás, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, Kucka Lilla, a Magyar Állami Operaház, Arnóth Ádám, a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkárságnak Örökségvédelmi Főosztálya, Csutiné Schleer Erzsébet, a Székesfehérvári Építész Kamara, Markó Balázs, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara és Bánóné Nyékhelyi Mária, a BM Országos Főépítészi Iroda képviseletében. Bekapcsolódtak a testület munkájába Bánáti Béla, Borsos András, Dévényi Tamás és Hartvig Lajos építészek, illetve együttműködési szándékát fejezte ki a Magyar Építész Kamara, a jelentős Ybl-tervanyagot őrző Budapesti Történeti Múzeum, a Forster Gyula Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ Építészeti Gyűjteménye, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézete, az OSA Archívum, a Kortárs Építészeti Központ, valamint a Hild-Ybl Alapítvány is.
Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az ülésen bejelentette, hogy az Ybl-bicentenárium szervezésében és lebonyolításában az MMA is szerepet vállal. A tervek szerint a Nemzeti Szalonok jövő évben induló sorozata a magyar építőművészetet bemutató, reprezentatív tárlattal nyit majd.
– Az egyebek mellett tudományos konferenciát, épületlátogatásokat, városi túrákat és több pályázatot is magába foglaló programsorozat 2013. november végén indul. Az emlékév hivatalos megnyitója azonban 2014. április 6-án, azaz Ybl születésnapján, az Ybl Miklós főművének tekinthető Magyar Állami Operaházban rendezendő díszelőadás lesz – mondta Szmodits Julia, az Ybl Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy az emlékév tervezett eseményeit bemutató honlap (www.ybl2014.hu) már elérhető.

TDM -konferencia Gárdonyban - 2013.05.15.

Tisztelettel meghívjuk Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület (TDM) tevékenységeinek fejlesztése pályázat keretében tartandó rendezvényre.
A rendezvényen köszöntőt mond és előadást tart L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális- és Sajtóbizottságának elnöke, a térség parlamenti képviselője.
A rendezvény időpontja: 2013. május 16.
Kérjük, részvételi szándékukat a meghívóban található elérhetőségen jelezzék.

A meghívó letölthető változata

L. Simon-interjú a Magyar Hírlapban - 2013.05.13.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának az elnöke a Magyar Hírlapnak nyilatkozott a demokrácia kisajátításáról, és a baloldal kultúrpolitikai vádjairól.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe az írást:
http://www.echotv.hu/magyar_hirlap/a_demokracia_kisajatitasa_zajlik.html

L. Simon László új blogbejegyzése a politikai paranoiáról és az értelmes vita lehetőségéről - 2013.05.11.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának az elnöke a blogjában a politikai paranoiával és az értelmes vita lehetőségével foglalkozik.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe az írást:
http://lsimon.blog.hu/2013/05/10/politikai_paranoia_es_az_ertelmes_vita_lehetosege

L. Simon-interjú a Fejér Megyei Hírlapban - 2013.05.11.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának az elnöke a Fejér Megyei Hírlapnak nyilatkozott a hazánkat sújtó külföldi kettős mércéről.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe az írást:
http://feol.hu/hirek/l-simon-laszlo-hihetetlenul-kettos-a-merce-1541210

A Velencei-tó környéki kerékpárút-fejlesztési tervek és a Tour de Velencei-tó - 2013.05.11.

2013. május 11-én harmadszor rendezték meg a legnépszerűbb családi kerékpártúrát a Velencei-tó körül. A Tour de Velencei-tó rendezvény idén is nagy siker volt, több mint másfélezer sportolni vágyó személy regisztrált a három versenyszámra, a 129 km-es országúti maratonra, az 56.6 km-es országúti mini-maratonra, valamint a 29 km-es családi tókerülésre.
A Tour de Velencei-tó fővédnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter, az esemény védnöke pedig L. Simon László országgyűlési képviselő volt.

A rendezvényen mutatta be L. Simon László a Velencei-tó környéki kerékpárút-fejlesztési terveket. A mellékelt pdf-es kiadvány nyomtatott változatát minden nevező megkapta. Kérjük, nézzék meg a melléklet térképén, milyen fejlesztési elképzeléseket fogalmaztak meg a tókörnyéki szakemberek.

Tour de Velencei-tóról itt találhatnak további információkat:
http://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/esemenynaptar/tour-de-velencei-to--cube-velencei-to-maraton-2013
http://www.visitvelenceito.hu/tour-de-velencei-to-p-721.html
http://www.tosport.hu/

L. Simon László az ATV-ben - 2013.05.07.

L. Simon László tegnap az ATV Húzós című beszélgetős műsorában Rónai Egon vendége volt. A felvétel itt nézhető meg:

http://atv.hu/videotar/20130508_l_simon_laszlo

L. Simon László blogja a kultúrpolitika aktuális kérdéseiről - 2013.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának az elnöke a blogjában a kultúrpolitika aktuális kérdéseivel foglalkozik.

http://lsimon.blog.hu/2013/04/21/kulturpolitika_es_kanonok_mi_a_valodi_kerdes

Meghívó a Majki Kamalduli Remeteség bejárására - 2013.04.23.

A Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács 2013. április 26-án Oroszlányban tartja ülését, majd a Tanács tagjai látogatást tesznek a műemlék Majki Kamalduli Remeteségben.
A délelőtt 10.00 órakor kezdődő bejárás sajtónyilvános, amelyre ezúton invitáljuk a sajtó képviselőit.


Az esemény időpontja: 2013. április 26., péntek, 10.00 óra (várható hossza 1,5 óra)
Az esemény helyszíne: Majki Kamalduli Remeteség, 2480 Oroszlány-Majkpuszta
(Megközelíthető: Oroszlányból a Majki úton)

A meghívó letölthető változata [.pdf, 98KB]

Meghívó: A kulturálisbizottság az OMIKE kiállításon - 2013.04.23.

Az Országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottságának tagjai 2013. április 25-én látogatást tesznek a Magyar Zsidó Múzeumban, ahol megtekintik az Értékmentők című kiállítást, amely az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) Művészakciója keretében, 1939 és 1944 között megrendezett hat kiállítás anyagából válogatva 30 magyar művész mintegy száz alkotását vonultatja fel.
A tárlaton a képviselőket Harsányi László, a kiállítás szervezője, az OMIKE kutatója kalauzolja.

Az esemény sajtónyilvános, amire ezúton tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.
Kérjük, részvételi szándékukat április 24-én 16.00 óráig szíveskedjenek jelezni a sajto@lsimonlaszlo.hu címen. Az újságírókat 11.15 órára várjuk a Dohány utcai zsinagóga bejáratánál. A program tervezett hossza 1 óra.

A meghívó letölthető változata [.pdf, 29KB]
Az OMIKE kiállításról [.pdf, 330KB]

Meghívó NKA sajtóreggelire - 2013.04.23.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2013. április 24-én, szerdán 9.00 órától tartja idei első sajtóreggelijét L. Simon László, az NKA alelnökének részvételével.

Témák:
– 20 éves a Nemzeti Kulturális Alap
– Tájékoztató az online pályázati rendszer bevezetésének eredményeiről
– Tájékoztató a szakmai kollégiumok 2013. évi kereteiről
– A Vizuális Művészetek Kollégiuma újabb közterületi szoborállítási programja
– A 84. Ünnepi Könyvhéten és 12. Gyermekkönyvnapokon résztvevő kiadók támogatása
– Tájékoztató a Szerzői Jogdíjbevételek Felhasználásáról Döntő Ideiglenes Kollégium aktuális pályázati felhívásáról
– Tájékoztató a Márai-program folytatásáról

A sajtóreggelit az NKA székház (1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.) földszinti tárgyalótermében rendezik, amelyre a meghívót mellékeljük.
Letölthető meghívó [.pdf, 83Kb]

Sajtómeghívó - 2013.04.15.

A Vietnami Nemzetgyűlés Kulturális, Oktatási, Ifjúsági, Serdülőkori és Gyermekügyi Bizottsága április 16-án többnapos látogatásra érkezik Budapestre. A delegációt április 17-én L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke is fogadja a parlamentben.

A Vietnami Nemzetgyűlés Kulturális, Oktatási, Ifjúsági, Serdülőkori és Gyermekügyi Bizottságának 11 fős küldöttségét Le Nhu TIEN, a bizottság alelnöke egyben a Vietnami–Magyar Baráti Tagozat elnöke vezeti. A delegáció április 17-én a parlamentben találkozik Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével, majd a Magyar-Vietnami IPU Baráti Tagozat képviselőivel, illetve Ágh Péterrel, az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának alelnökével és Téglásy Kristóf Gáborral, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Ifjúsági főosztályának vezetőjével.
A delegációt szerdán délután egy órakor a parlamentben (főemelet 37-38.) fogadja L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke is. A megbeszélés első része sajtó nyilvános, amelyre ezúton meghívjuk a sajtó képviselőit.

Regisztráció a belépéshez: sajto@parlament.hu

L. Simon László az ATV-ben - 2013.04.10.

L. Simon László az ATV reggeli műsorában volt vendég, ahol a beregszászi levéltárról készítettek vele interjút. A felvétel itt nézhető meg:
http://atv.hu/videotar/20130410_meg_kell_menteni_a_beregszaszi_leveltarat

Meg kell menteni a beregszászi levéltárat - 2013.04.05.

Megoldást kell találni az elképesztő állapotban lévő beregszászi levéltár megmentésére – jelentette ki L. Simon László az Országgyűlés kulturális- és sajtóbizottságának elnöke, miután ukrajnai látogatásának első napján a kárpátaljai intézményt is felkereste.

Az Országgyűlés kulturális- és sajtóbizottságának elnöke április 4-én érkezett háromnapos látogatásra Kárpátaljára. Az első napon Bácskai József főkonzul társaságában felkereste az Ungvári Vármúzeumot, a Kárpátaljai Területi Állami Levéltár beregszászi részlegét, illetve találkozott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorával, Orosz Ildikóval és az intézményt működtető alapítvány elnökével, Brenzovics Lászlóval.
A Kárpátaljai Területi Állami Levéltár beregszászi részlege 1953 óta működik az egykori Beregszászi Királyi Törvényszéki Fogház épületében. A gyűjtemény első darabja Zsigmond király 1391-ből származó oltalmi levele, ami mellett számtalan értékes középkori oklevelet, bullát és egyéb dokumentumot is őriz. A tejes iratmennyiség mintegy 5,5 irat-folyókilométert tesz ki, aminek nagy része magyar vonatkozású, jórészt középkori anyag. Mindezek mellett az 1944-ig bezárólag gyűjtött iratok között jelentős az egyházi vonatkozású is.
– Az egykori börtönből kialakított beregszászi levéltárban elképesztő és egyben szomorú állapotok uralkodnak – mondta látogatása után L. Simon László. – Az egykori cellákban és folyosókon őrzik a magyarság és a magyar történelem szempontjából rendkívül fontos iratokat, amelyek egy része ráadásul egy tavalyi beázás miatt súlyos gombásodásnak indult. Az értékes kataszteri térképgyűjteményre pedig nemrég rászakadt a mennyezet. Egyértelmű, hogy a beregszászi levéltár megmentésére valamilyen megoldást kell találnunk.
L. Simon László elmondta azt is, hogy a főkonzul társaságában találkozott az intézmény megbízott igazgatójával. A tárgyalás elsősorban arról szólt, hogy a Magyar Állam miként működhet közre a Beregszászon őrzött iratok megmentésében. A magyar külügyminisztérium korábban különített el forrást az iratanyag digitalizálására, de mint kiderült, a körülmények jelenleg nem teszik lehetővé, hogy ez helyben történjen meg. A biztossági elnök hozzátette, az ukrán fél nyitottnak mutatkozik a helyzet megoldására.
L. Simon László április 5-én továbbutazott Lembergbe, ahol találkozik a térség kormányzójával, illetve este a Lembergi Operában ukrán vendéglátóival együtt megtekinti a Fővárosi Operettszínház vendégjátékát.

Lesz-e ekönyv-piac Magyarországon? - 2013.03.29.

A 2012-ben alapított Örökség Kultúrpolitikai Intézet „Örökség Műhely” címmel indít a magyar kulturális élet kurrens kérdéseivel foglalkozó rendezvénysorozatot. Az első, április 3-i kerekasztal-beszélgetés témája az ekönyv-piac helyzete Magyarországon.

A 2012-ben alapított Örökség Kultúrpolitikai Intézet a hazai közpolitikai intézetek többségével szemben határozott szakterületi profilt képvisel: fő tevékenysége kultúrpolitikai, illetve kulturális tárgyú kutatások folytatása, elemzések készítése, konferenciák szervezése és kiadványok publikálása. Elsődleges kutatási területe a szűkebb értelemben vett kultúrpolitika, vagyis a kulturális terület jogi szabályozása és finanszírozása, a kulturális intézményrendszer működése, a kulturális kérdések megjelenése a közpolitikai diskurzusban. Az intézet mindemellett kiemelt figyelmet fordít a kultúra társadalmi szerepére, és ezzel összefüggésben azokra a társadalomtudományi megközelítésekre, amelyek kulturális vonatkozásúak vagy tágabb értelemben vett kultúrpolitikai jelentőséggel bírnak.
– Az Örökség Intézet célja, hogy szakítson a kultúrát, mint zárt, passzív alrendszert ábrázoló közkeletű képpel. Ehelyett arra törekszik, hogy azt nyitott, dinamikus, a nemzetközi versenyképességet is befolyásolni képes területként mutassa be – mondta el Pápay György, az intézet igazgatója.
Az intézet „Örökség Műhely” címmel rendezvénysorozatot indít, amely kerekasztal-beszélgetések keretében a magyar kulturális élet kurrens kérdéseivel foglalkozik, különös tekintettel a kulturális és a gazdasági szféra közötti lehetséges kapcsolódási pontokra. A sorozat első eseményét Lesz-e ekönyv-piac Magyarországon? címmel 2013. április 3-án, szerdán 18 órakor rendezik a Falk1 Rendezvényközpontban (Budapest, V. kerület, Falk Miksa utca 1.).
– A rendezvénysorozat indító darabja azért foglalkozik az e-könyvekkel, mert egy olyan területről van szó, amely egyszerre világít rá a kulturális szféra innovatív oldalára, azokra a gyökeres változásokra, amelyek ezt a területet jellemzik, valamint azokra a kihívásokra, amelyekkel egy-egy új kezdeményezésnek a magyarországi gazdasági és jogszabályi környezetben szembe kell néznie. A hazai ekönyv-piacot illetően ráadásul még viszonylag kevés jól használható adat áll rendelkezésre, ezért a beszélgetés során felmerült szempontok kutatási irányokat is kijelölhetnek az intézet számára – tette hozzá az intézet vezetője.
„Örökség Műhely” című rendezvény első eseménye arra keresi a választ, hogy eddig milyen tényezők hátráltatták hazánkban az elektronikus könyvek piacának kialakulását, valamint hogy a jogszabályi környezet, a technológiai feltételek és a közönség igényeinek változásai milyen lehetőségeket kínálnak e piaci szegmens számára.
A rendezvényen megnyitó előadást tart L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, az NKA alelnöke, amit kerekasztal-beszélgetés követ Farkas István, az Egyesülés az E-könyvekért egyik alapítója, valamint Földes László és Séllei Aranka kiadói szakemberek részvételével.

Letölthető meghívó a rendezvényre [jpg, 93KB]

Elkészült a Csókakői vár kaputornya - 2013.03.27.

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója. A megújult tornyot április 2-án avatják.

A csókakői vár a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében a 104-es sorszám alatt szerepel, azaz nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.
A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.
Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.
A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.

Letölthető meghívó az avatásra

Közművelődés és információs társadalom - 2013.03.26.

Közművelődési és információs társadalom címmel tart előadást L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottságának elnöke azon a konferencián, amit március 27-én rendeznek Információs társadalom vs. magyar társadalom címmel az MTA székházában.

A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és a Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület által szervezett műhelykonferenciát Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitja meg az MTA székházában március 27-én délelőtt 10 órakor. A konferencia zárszavának megtartására Boross Péter volt miniszterelnököt kérték fel a szervezők.

A konferencia szervezői szerint Magyarország csapdahelyzetben van, hiszen ahhoz, hogy egy fenntartható gazdasági-társadalmi modellt alakítson ki, már rövid- és középtávon kiszámítható pénzügyi, társadalmi és gazdasági viszonyokat kell teremteni. Ebben a folyamatban pedig az a paradox, hogy a rövid távú prioritásokkal párhuzamosan ki kell alakítani a hosszú távú fenntarthatóság, öngondoskodás megteremtésének feltételeit és kulturális alapjait. Napjaink versenyének természete azt mutatja, hogy a hangsúly egyre inkább áthelyeződik a technológiai területről a kulturális színtérre. Mindennek kontextusát pedig az információs társadalom nyújtja.

A közös műhelymunka célja, hogy a véleményformáló szakemberek a maguk területén, de az információs társadalom kontra magyar társadalom kontextusában kifejtsék gondolataikat a jelenlegi helyzetünk jobb megértése, valamint a kitörési pontok azonosítása érdekében, illetve közösen meghatározzák, hogy az életminőség, a versenyképesség javítása érdekében pontosan melyek is a mai Magyarország társadalompolitikai problématerületei.

A konferencia szervezőinek felkérésére a tanácskozáson felszólal – várhatóan 10.40-kor – L. Simon László, parlamenti képviselő, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke is.

Bátaszéken és Szekszárdon emlékezik L. Simon László - 2013.03.14.

Március 15-én, délelőtt Bátaszéken, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékező rendezvényen mond ünnepi beszédet L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, délben pedig Szekszárdon köszönti „Az Év Tolna Megyei Újságíróját”.

A bátaszéki városházán szentmisével kezdődik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére rendezendő ünnepség. Ezt követően a Bátaszéki Színjátszók „Legyen béke, szabadság és egyetértés!”című emlékműsorát láthatják az ünneplők a Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke mond beszédet. A bátaszéki ünnepség a 48-as emlékmű megkoszorúzásával ér véget. A nap folyamán L. Simon László a Tolna Megyei Közgyűlés ünnepségén is részt vesz Szekszárdon. A Vármegyeházán tartandó ünnepségen Dr. Puskás Imre, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszönti a vendégeket, majd az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke mond ünnepi beszédet. Ezt követően közösen adják át a 2008-ban alapított, és eddig nyolc, a megyében dolgozó zsurnalisztának odaítélt „Az Év Tolna Megyei Újságírója” elismerést, amelyre idén húsz kollégát jelöltek.

Palkó kiállítást nyit L. Simon László - 2013.03.12.

L. Simon László nyitja meg a budapesti Godot Galériában Palkó Tibor Olyan legyen, ha ránézel, ne jusson eszedbe semmi című kiállítását március 13-án este.
L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, az NKA alelnöke, mint író nyitja meg a Munkácsy-díjas Palkó Tibor kiállítását a XI. kerületi Godot Galériában. A megnyitón közreműködik a Monhor Viktóriával kiegészülő Dóra Attila Quartet (Dezső Tóni, Szurcsik József, Porteleki Áron).
Palkó Tibor 1985-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, majd a művészképzőn Sváby Lajos volt a mestere. A főiskola elvégzésének évében rendezték első egyéni kiállítását Budapesten, amit azóta több mint két tucat követett. A Godot Galériában 2008-ban mutatkozott be legutóbb. 1985-től a Jászberényi Tanítóképző Főiskola tanára, alapító tagja az Alkotárs Művészeti Egyesületnek, 1988-1996 között a jászberényi Kortárs Galéria vezetője, 1990 óta pedig az évente megrendezett Art Camp Nemzetközi Művészeti Szimpózium szervezője. Alapító tagja az 1990-ben megalakult Block csoportnak, a MAMŰ-nek. Első performance-át 1988-ban mutatta be, amelyet azóta számos újabb produkció követett. Alkotott az Ateliers Pro Arts budapesti műtermében és a Szolnoki Művésztelepen is.
Palkó Tibor holnap nyíló kiállítását április 13-ig láthatja a közönség Godot Galériában (Budapest, Bartók Béla út 11.).

L. Simon László Egerben avat mozigépet - 2013.03.11.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke adja át Egerben, az Agria moziban azt az új vetítőgépet, amit az üzemeltető pályázati forrásból és a város támogatásával tudott beszerezni.

A Samsara című amerikai dokumentumfilm díszelőadásával avatják fel az egri Agria moziban azt a csúcsminőségű digitális vetítőberendezést, amelynek a beszerzéséhez 8,5 millió forintos támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától a város filmszínházait üzemeltető Agria Film Kft. A beruházás jelentősége abban áll, hogy az új gépnek köszönhetően az országos premierekkel egyszerre tűzhetik műsorra Egerben is a legújabb filmeket. A március 12-én este hat órakor kezdődő ünnepségen köszöntőt mond L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere valamint Kelemen Tamás, a mozigépet szállító cég regionális igazgatója. L. Simon László alig egy hónappal ezelőtt vett részt hasonló avatáson, Szolnokon, ahol ugyancsak az art mozi hálózat digitális fejlesztésére kiírt állami pályázat segítségével beszerzett gépet helyeztek üzembe. Az akkori esemény kapcsán a művész mozikról L. Simon László blogjában (http://lsimon.blog.hu/) osztotta meg gondolatait.

L. Simon László az Utazás kiállítás megnyitóján - 2013.02.28.

Az idei Utazás kiállítás közép-dunántúli standjának megnyitóján L. Simon László is beszélt. A beszédéről készült videófelvételt itt tekinthetik meg:
http://www.youtube.com/watch?v=2U7MNrFwcbA

L. Simon László a Hír tv-ben - 2013.02.18.

Tegnap este a Hír tv Kontraszt című műsorában beszélgettek L. Simon Lászlóval az államtitkári felmentéséről. 11:22-től látható a műsor ezen része:
http://mno.hu/kontraszt/csere-1139465

Balog Zoltán miniszter múlt pénteki sajtótájékoztatójának L. Simon László felmentésével kapcsolatos részletei - 2013.02.18.

Az alábbi oldalon láthatóak az EMMI múlt pénteki sajtótájékoztatójának L. Simon László felmentésével kapcsolatos részletei. L. Simon László kérdésekre adott válasza a 8:16-tól hallható.
http://www.youtube.com/watch?v=YKh-kDzfc0s&feature=youtu.be

L. Simon László államtitkári felmentéséről - 2013.02.15.

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere személyes okokra hivatkozva február 27-ei hatállyal felmentette a kultúráért felelős államtitkárt, L. Simon Lászlót.
A miniszter a sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy L. Simon László szakmai munkájával elégedett volt, ezért javasolja a Fidesz és a KDNP frakcióinak, hogy L. Simon Lászlót újra válasszák meg az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága elnökének. L. Simon László továbbra is a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke marad.

A leváltással kapcsolatban L. Simon László blogbejegyzésében olvashatják képviselőnk véleményét:
http://lsimon.blog.hu/2013/02/15/uj_idoszamitas_a_kulturalis_allamtitkarsagon_2

Az alábbi részletes cikk videójában a teljes sajtótájékoztató megtekinthető, benne L. Simon László nyilatkozatával (a kérdésekre adott válaszok nélkül, azokat később küldjük ki):
http://mno.hu/ahirtvhirei/balog-atszervezi-az-emmit-1139127

L. Simon László képviselői fogadóórái 2013-ban - 2013.02.12.

L. Simon László kultúráért felelős államtitkárnak, Fejér megye 4. számú választókerülete országgyűlési képviselőjének első félévi fogadóórái:

- 2013. február 22-én 8-10 óráig: Gárdony Város Polgármesteri Hivatala, Gárdony; Szabadság u. 20-22.
- 2013. március 8-án 8-10 óráig: Nagyvenyim Község Polgármesteri Hivatala, Nagyvenyim, Fő u. 43.
- 2013. március 29-én 8-10 óráig: Pákozd Község Polgármesteri Hivatala, Pákozd, Hősök tere 9.
- 2013. április 19-én 8-10 óráig: Iváncsa Község Polgármesteri Hivatala, Iváncsa, Fő u. 61/b
- 2013. május 3-án 8-10 óráig: Velence Város Polgármesteri Hivatala, Velence, Tópart u. 26.
- 2013. május 17-én 8-10 óráig: Nagykarácsony Község Polgármesteri Hivatala, Petőfi Sándor u. 27.
- 2013. május 31-én 8-10 óráig: Kulcs Község Polgármesteri Hivatala, Kulcs, Kossuth Lajos u. 83.
- 2013. jún. 21-én 8-10 óráig Perkáta Község Önkormányzata, Perkáta, Szabadság tér 1.

Kit fasisztázott le Alföldi Róbert? - 2013.02.08.

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár blogján megjelent a Kit fasisztázott le Alföldi Róbert? című írás. Ajánljuk figyelmükbe:
http://lsimon.blog.hu/2013/02/06/kit_fasisztazott_le_alfoldi_robert

Interjú L. Simon Lászlóval - 2013.01.31.

A Hír24 hírportálon hosszú interjú jelent meg L. Simon László államtitkárral. Ajánljuk olvasóink figyelmébe:
http://fn.hir24.hu/nagyinterju/2013/01/29/l.-simon-laszlo-csak-arra-szisszenek-fel-ha-aczelhoz-hasonlitanak/

L. Simon László az ATV-ben - 2013.01.23.

L. Simon László az ATV reggeli műsorában volt vendég. Ugyan az erről szóló cikk címe inkorrekt, a videó megtekintését szeretettel ajánljuk olvasóinknak:
http://atv.hu/belfold/20130123_l_simon_laszlo

L. Simon László legfrissebb jegyzete - 2013.01.23.

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár újabb írásban foglalkozik az intézményvezetői pályázatok problémájával:
http://lsimon.blog.hu/2013/01/23/indulatok_helyett_erveket_meg_egyszer_az_intezmenyvezetoi_kinevezesekrol

L. Simon László a műteremlakásokról - 2013.01.22.

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár újabb írásában a műteremlakások helyzetével foglalkozott:
http://lsimon.blog.hu/2013/01/21/orokberlet_vagy_osztondij_a_mutermekrol_es_a_muteremlakasokrol

Fideszes siker a pusztaszabolcsi polgármester-választáson - 2013.01.20.

Fejér megye 4. számú országgyűlési körzete második legnagyobb településén, Pusztaszabolcson - a korábbi polgármester lemondása miatt - január 20-án vasárnap időközi polgármester-választást tartottak -- tájékoztatta az MTI-t L. Simon László, a körzet fideszes országgyűlési képviselője, államtitkár. A választást a Fidesz által támogatott független jelölt, a helyi középiskola igazgatója, Csányi Kálmán nyerte meg, fölényesen legyőzve az DK-s jelöltet, valamint a függetlenként indult jelenlegi alpolgármestert, aki korábban az MSZP színeiben politizált.

Az 5026 választásra jogosult polgár közül 1993 fő élt a jogával, így 39,65%-os volt a részvétel. A leadott szavazatok 45,61 százalékát kapta meg Csányi Kálmán, míg a második helyen végző DK-s jelöltre a választáson megjelentek 25,09 százaléka szavazott.

L. Simon László-interjú a Demokratában - 2013.01.20.

Körzetünk országgyűlési képviselőjével, L. Simon László kultúráért felelős államtitkárral hosszú, négy oldalas interjú jelent meg a Demokrata című hetilap január 16-i számában, amit szeretettel ajánlunk a figyelmükbe.
Egyelőre a lap nyomtatott, az újságosoknál kapható változatában olvasható a beszélgetés, pár hét múlva az internetes kiadás is elérhető lesz.

L. Simon László a Hír Televízióban - 2013.01.16.

L. Simon László a Hír Tévé Rájátszás című műsorában a kultúrharcról beszélt:
http://mno.hu/rajatszas/kulturharc-1131303

L. Simon László Az Este című műsorban - 2013.01.16.

Nem sokkal az után, hogy hivatalosan bejelentették, a Nemzeti Színházat idén nyártól Vidnyánszky Attila vezeti, a kulturális államtitkár arról nyilatkozott, hogy módosítják a jelenlegi rendszert. L. Simon László ahogy fogalmazott: "elkerülné a színjátékot" és pályáztatás nélkül nevezné ki a kulturális intézmények vezetőit.

Az MTV Az Este című műsorának a felvétele itt nézhető meg:
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/01/15/21/L_Simon_Buszke_vagyok_a_magyar_kulturalis_eletre.aspx?source=hirkereso

L. Simon László írása az igazgatói pályázatokról - 2013.01.16.

L. Simon László a kulturális intézményvezetők megválasztásáról tett közzé írást az új blogján:
http://lsimon.blog.hu/2013/01/16/legyunk_oszintek_993

L. Simon László online fogadóórája - 2013.01.15

2013. január 17-én, 10.30 és 12 óra között a FIDESZ weboldalán online fogadóórát tart L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.
www.fidesz.hu

L. Simon László közéleti blogja - 2013.01.15

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár közéleti blogot indított, amit az alábbi címen találhatnak meg:
http://lsimon.blog.hu/

L. Simon László évértékelő, évnyitó sajtótájékoztatója Székesfehérvárott - 2012.01.01.

Meghívó

Tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, a Fejér megyei 4. számú választókörzet országgyűlési képviselőjének évértékelő, évnyitó sajtótájékoztatójára.

Témák:
– A Velencei-tó környéki kerékpárutak fejlesztésére benyújtott, sikeres uniós pályázatok
– Évértékelés, eredmények a Fejér megyei 4. számú választókörzetben
– A Fejér Megyei Levéltár fejlesztése
– A levéltári, közgyűjteményi és közművelődési rendszer 2013-ban.

A sajtótájékoztatón Törő Gábor, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő is részt vesz.

Időpont: 2013. január 3. (csütörtök), 9.00 óra
Helyszín: Megyeháza, Címerterem (8000 Székesfehérvár, Szent István tér 19.)

Részvételi szándékát, kérjük, jelezze a zsolt.bajnai@emmi.gov.hu címen!

Felavatta L. Simon László a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának látványtárát - 2012.12.12.

Átadták a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának látványtárát Szombathelyen. Az 500 négyzetméter alapterületű épületben ötezer műtárgyat állítanak ki. A látványtárat L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adta át. Az ünnepségen elhangzott, a tár múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíneként, kutatóbázisként is szolgál.

Az eseményről és L. Simon László további szombathelyi programjairól itt olvashatnak részletes összefoglalót:
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/latvanytar_szombathely

Hulladékból alapanyag - gyárat avattak Mezőfalván - 2012.12.10.

Mezőfalva – A magyar gazdaság fő kitörési pontja az innovatív zöld gazdaság! – jelentették ki csütörtökön egy gyáravatás résztvevői.

Műanyagpalackból világszínvonalú granulátomot tudnak előállítani! Átadták ma este Mezőfalva határában a Budafilter `94 Kft. petpalack-feldolgozó üzemét. A létesítmény az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával valósult meg.

Az első pályázatot 2010-ben adták be, telephely-fejlesztésre (a szomszédban üzemel egy rokoncég: a GWE-Budafilter Kft. kútfúró-anyagokat gyártó vállalkozása). Végül több, technológia-fejlesztési pályázattal és két magánbefektető részvételével összességében 570 millió forintért készült el a gépsoraiban és szemléletében is hipermodern üzem, mondta el az avató ünnepségen Simon Lajos ügyvezető igazgató, feltaláló és ötletgazda. Az avatáson, mint egy kolléga találóan megjegyezte, feltűnően magas volt az egy négyzetméterre jutó államtitkárok száma...

Ott volt L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Balás-Piri László, a Regionális Fejlesztési Holding stratégiai igazgatója, a felügyelő bizottság elnöke. Sebestyén Csaba, a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója. Nem különben ott volt Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere, aki újabb harminc munkahelynek örülhetett községe határában.

Az üzemavatás előtti percekben Papp József, a Corvinus Egyetem Vállalkozásfejlesztési Intézetének docense mondta el, hogy ez a fejlesztés: innovációk sorozata! Ez a fajta fejlesztés három szempontból is figyelemreméltó. Először: Simon Lajos feltalálta a műanyagpalackok zsugorításának technikáját. Majd kitalálta, hogy postán, a vállalkozás költségére elszállíthatják hozzá a zsugorítmányt. S végül olyan minőségű granulátumot tud előállítani ebből, ami még a Coca Colának sem sikerült, mondta a docens. Az avatás résztvevői egyetértettek abban, hogy ez a fajta hulladék-újrahasznosító technológia kitörési pontot jelenthet a magyar gazdaságnak.

Pekarek János / Dunaújvárosi Hírlap
Forrás: http://feol.hu/hirek/hulladekbol-alapanyag-gyarat-avattak-mezofalvan-1511660

Látványtárat avat L. Simon László Szombathelyen - 2012.12.10.

A Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának látványtárát adja át L. Simon László kultúráért felelős államtitkár december 12-én, Szombathelyen. Az avatást követően az államtitkár a vasi megyeszékhely több kulturális intézményét is felkeresi.
Az újonnan létrejött Vasi Múzeumi Látványtár 500 négyzetméteren több mint ötezer műtárgy bemutatását teszi lehetővé. A beruházást a magyar állam és az Európai Unió az Új Széchenyi Terv keretében közel 100 millió forinttal támogatta. Az elkészült objektumot L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adja át 2012. december 12-én.
Az ünnepélyes átadást és sajtótájékoztatót követően L. Simon László találkozik a város és a megye vezetőivel, a délután folyamán pedig felkeresi a Szombathelyi Képtárat, illetve a Weöres Sándor Színházba is ellátogat.

Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben (1885-1902) című könyvsorozat bemutatója - 2012.12.04.

MEGHÍVÓ
A Méry Ratio Kiadó és a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány tisztelettel meghívja Önt Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben (1885-1902) című könyvsorozat bemutatójára

A rendezvény helyszíne és időpontja:
Benczúr Ház (1068 Budapest, Benczúr u. 27.), Díszterem
2012. december 4. (kedd), 11.00 óra

Előadást tart:
Michael Zimmermann, az Osztrák Köztársaság magyarországi nagykövete
L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára
Szabó Csaba, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója
Moderátor: Tamási Judit, Külügyminisztérium

A rendezvényen való részvételi szándékát, kérjük, 2012. december 3-ig jelezze a 06-1-4450473-as telefonszámon vagy e-mailben a promino@prominoritate.hu címen. A konferencia nyelve magyar, angol és német tolmácsolást biztosítunk.

Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány
Tel: +36-1-4450473
Fax: +36-1-2679451
E-mail: promino@prominoritate.hu
Web: www.prominoritate.hu
A meghívó letölthető verziója [.pdf, 193Kb]

A 200 éves megyeháza - 2012.11.21.

Székesfehérvár - Kétszáz éves a megyeháza épülete. Ebből az alkalomból szerdán konferenciát rendeztek a díszteremben. Politikusok, szakemberek tartottak előadásokat.

Dorkota Lajos kormánymegbízott tartotta az első előadást. Ő részletesen szólt az építés körülményeiről. Többek között a következőket mondta: 1727-től 1812-ig a régi Vármegyeházaként ismert épületben, a mai Megyeház utca 17. szám alatt működtek a különböző megyei hivatalok. Erre a célra Fejér vármegye az 1720-as években a középkori eredetű palotát építtette át barokk stílusban.
A 19. század elejére azonban a hivatalok kinőtték az épületet. Mivel a telek is alkalmatlannak bizonyult a bővítésre, a vármegyei közgyűlés 1798-ban azzal a kéréssel fordult a Helytartótanácshoz, hogy új Vármegyeházát építhessen.

A második előadást Törő Gábor, megyei közgyűlési elnök tartotta, aki a nemzeti múlt megismerésének fontosságát emelte ki. A konferencia megnyitóját L. Simon László, kulturális államtitkár mondta el. Ő visszaemlékezett, hogy megyei képviselőként négy évet töltött az épületben, majd a Pollack Mihály tervezte, személyes kötődést jelentő épületeket vette sorra. A konferencia további részében szakemberek beszéltek az épületről, ezekre majd visszatérünk. Este a múzeumban Vargha Tamás államtitkár nyitotta meg a megyeháza épületének történetét bemutató, látogatható tárlatot.

Tribolt Lajos/Fejér Megyei Hírlap

http://feol.hu/hirek/-200-eves-megyehaza-tablokon-1448176

Változások a közművelődésben - 2012.11.21.

Jövőre 17,6 milliárd a közművelődési és közgyűjteményi feladatellátásra

Változások a közművelődésben címmel rendezett konferenciát a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus 2012. november 21-én. A tanácskozáson részt vett L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára is, aki a területet érintő változásokról tartott előadást.

Adómentes juttatások kultúrára - Munkáltatók és munkavállalók figyelmébe! - 2012.11.21.

Az országgyűlés 2012. november 19-én elfogadta, hogy jövő évtől a kulturális szolgáltatások igénybevételét is 50 ezer forintig támogathatják adómentesen a munkáltatók. Az adótörvényeket módosító indítványt L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nyújtotta be egyéni képviselőként.

„Komoly lehetőségeket teremt a kulturális életben az elfogadott módosítás. A jövő évtől ugyanis a sportrendezvények mellett már kulturális programok megtekintésére szóló belépők, bérletek vásárlását is adómentesen támogathatják a munkáltatók. Ez pedig növelheti a kulturális események látogatottságát, illetve a kulturális szolgáltatások igénybevételére ösztönözhet” – mondta L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár, akinek indítványát 331 igen szavazattal támogatta a parlament.

A november 19-én elfogadott Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló jogszabályhoz benyújtott módosító javaslat a kulturális területre is kiterjeszti azt az adómentes természetbeni juttatási lehetőséget, amit 50 ezer forintig már eddig is nyújthattak dolgozóiknak a munkáltatók. Jövő év január elsejétől kiállítások, színház, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadások, továbbá közművelődési szervezetek által nyújtott kulturális szolgáltatások igénybevételére szóló belépőjegyek, bérletek vásárlására, de akár könyvtári beiratkozási díjára is fordítható ez az összeg.

További információ:
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/adomentes-juttatasok-kulturara

Kínai delegációt fogadott L. Simon László az Országházban - 2012.

A kínai Sajtó és Könyvkiadó Főhivatal (GAPP) Liu Binjie vezette miniszteri delegációját fogadta munkaebéden L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 2012. november 20-án az Országházban.

A nemzetközi könyvfesztiválokon való magyar jelenlét biztosításának támogatási módjáról is beszélt L. Simon László kultúráért felelős államtitkár azon a munkaebéden, amelyet a kínai Sajtó és Könyvkiadó Főhivatal delegációja számára adott az Országházban.

A kínai miniszter vezette delegáció látogatásának célja az volt, hogy a két ország közötti kulturális együttműködést elmélyítse, tapasztalatot szerezzen és tájékozódjon Magyarország kulturális politikai céljairól. A kétoldalú megbeszélésen szóba kerültek a kulturális politika főbb irányai, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ezen belül a Kultúráért Felelős Államtitkárság célkitűzései, valamint a nemzetközi könyvfesztiválokon való magyar jelenlét biztosításának lehetőségei.

Második alkalommal ünnepeltük a magyar nyelv napját - 2012.11.19.

A Magyar Nyelv Napja alkalmából számos rendezvényt tartottak országszerte: nyolc erzsébetvárosi óvoda nyolcvan nagycsoportosa öt verset szavalt el közösen az Erzsébetvárosi Művelődési Központban, az Egyetem Téren pedig az arra járók kedvenc szavaikból raktak ki egy szívet egy flashmob keretében.
A kulturális államtitkárság által szervezett programokról itt találhatnak videó-összefoglalót:
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/videok/masodik-alkalommal-unnepeltuk-a-magyar-nyelv-napjat

A Szentágothai János akvarelljei című kiállítást L. Simon László nyitotta meg - 2012.11.17.

Egy 20. századi polihisztor – Új kiállítás nyílt az Evangélikus Országos Múzeumban

Az Egy 20. századi polihisztor – Szentágothai János akvarelljei című kiállítást 2012. november 17-én L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg az Evangélikus Országos Múzeumban.
Az Evangélikus Országos Múzeum időszaki kiállításainak sorát folytatva a Deák téri evangélikus gyökerű tudóst, Szentágothai Jánost ismerhetjük meg új oldaláról. A világhírű agykutató akvarellkiállítását L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a zsúfolt múzeumban a tudós családja, tanítványai, tisztelői körében. A megnyitót megtisztelte jelenlétével többek között Sólyom László volt köztársasági elnök és Réthelyi Miklós korábbi Nemzeti Erőforrás miniszter, aki családtagként, a tudós vejeként lehetett jelen. Az alkalmon részt vett még sokak közt Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, Harmati Béla nyugalmazott püspök valamint Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő is. A kiállításmegnyitón játékával közreműködött Kaszanyitzky András gordonkaművész.

További információk:
http://www.evangelikus.hu/aktualis/egy-20.-szazadi-polihisztor-2013-uj-kiallitas-az-evangelikus-orszagos-muzeumban

L. Simon László Az Este című műsorban beszélt a kultúrát érintő zárolásokról - 2012.11.12.

L. Simon László kulturáért felelős államtitkár az MTV Az Este című műsorában beszélt a szakterületet, s különösen a független színházakat érintő zárolásokról.

A felvételt itt tudják megtekinteni:
http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/11/12/22/Utolso_felvonas___L_Simon_Laszlo_a.aspx

A Kino Mozitól a Proton Színházig - L. Simon László bejegyzése a Facebookon - 2012.11.13.

L. Simon László A Kino Mozitól a Proton Színházig címmel írt rövid begyzést a Facebookra

A Kino Mozitól a Proton Színházig
Az utóbbi napokban elég sok szó esett a budapesti Kino mozi bezárásáról és a független színházak megkésett és részben zárolt támogatásairól. Szeretnék egy konkrét összefüggésre rámutatni, hogy lássák, nem is olyan egyszerű eligazodni a művészetre szánt állami támogatások világában.
A Kino Mozit a 2008 áprilisában létrehozott Szuez Film Kft. bérelte és működtette. A mozi nemcsak a működéséhez kapott támogatást, hanem az úgynevezett art filmek forgalmazása, vetítése után is. Az art filmek forgalmazásának az a célja, hogy az állam anyagi segítségével juttassanak el a közönséghez értékes, üzleti alapon forgalmazhatatlan filmeket. Az art filmek besorolásáért korábban a „dicső múltú” Magyar Mozgókép Közalapítvány volt a felelős. A filmszakmai döntőbizottság elvileg szigorú szabályok mentén dönthette el, hogy egy adott, nem magyar gyártású film megfelel-e az art besorolásnak. Ha megfelelt és megkapta a besorolást, automatikusan normatív támogatásra volt jogosult a forgalmazó és annak az art mozinak az üzemeltetője is, aki vetítette a filmet.
Tény, hogy sokszor díjnyertes, értékes alkotások sem kapták meg az art besorolást, persze előfordultak „kedvezményezett” forgalmazók, akik kivétel nélkül minden általuk forgalmazott filmre megkapták az art minősítést. A filmeket, amit támogatásért cserébe játszhattak volna a mozik, a „kedvezményezett” forgalmazók nem adták oda az art termet üzemeltetőknek, hanem kizárólag a saját üzemeltetésű moziban vetítették azokat, sokszor azt sem szégyellve, hogy a statisztikai jelentésben 1 előadást, 1 nézőt szerepeltettek.
2008-ban például Ulrich Seidl osztrák rendezőnek hét filmjét mutatták be, egyik nap hármat, másik nap négyet. Mind a hét film megfelelt az art besorolási feltételeknek és megkapta a filmenkénti 1,7 millió forintnyi támogatást. Az senkit sem zavart, hogy a támogatott filmek között 1992-ben és 1996-ban készült televíziós dokumentumfilmek is szerepelhettek art filmként (ezeket normális esetben a televíziókban kellett volna bemutatni, ahol jelentősen olcsóbban, sokkal több nézőhöz juthattak volna el őket). Ulrich Seidl hét filmje után tehát megkapta a forgalmazó az egyenként 1, 7 milliós állami támogatást. A hét film Budapesten összesen 30 előadás és 118 látogató mellett mindösszesen 77 ezer forintos bevételt ért el, ami mellé összesen 11,9 millió forint támogatást kapott.
A hét filmből a Tervezett veszteség című filmet 2008. október 2-án mutatták be, összesen egyszer játszották egy néző előtt! A jegyárbevétel 950 forint volt, az erre jutó állami támogatás 1,7 millió!!! Az ugyanezen a napon bemutatott, és szintén egyszer vetített Kebelbarát című filmet ketten nézték meg, ebben az esetben 1200 forintnyi bevételre jutott az 1,7 millió forintos támogatás.
Ezeket a filmeket a Szuez Film Kft. forgalmazta. Ez a cég működteti a Kino mozit (a bérelt ingatlan tulajdonosa a főváros cége, a Budapest Film Kft.). „Magyarországon az utóbbi két évben minden, minket érintő, eddig rendszeres működési pályázat megszűnt, ezáltal kulturális tevékenységünk erőfeszítéseink ellenére nem fenntartható. Megszűnésünkkel tovább szűkül a már most sem sokszínű artmozi-piac” – állította nyilatkozatában az a Szuez Film, amelynek két tulajdonosa van, Petrányi Viktória és Mundruczó Kornél.
Az a Mundruczó Kornél, aki a Proton Színház nevében azt mondta a függetlenek minapi videóüzenetében, hogy a függetlenek támogatásának csökkentése bűn. Az a Mundruczó Kornél, akinek a Magyar Nemzeti Filmalap épp a napokban ítélt meg 280 millió forintos támogatást a készülő új játékfilmjéhez (tavaly egy másik tervezett film forgatókönyvének a fejlesztésére kapott 7,5 milliót, ki tudja, abból lesz-e film valaha). A film producere Mundruczó alkotó- és üzlettársa, Petrányi Viktória. A forrásért Mundruczó és Petrányi másik közös cége, a Proton Cinema Kft. pályázott.
Egyébként az adatokat a minisztériumi archívumokból és a nyilvános cégadatokból gyűjtöttem össze. Gondolom, ez lenne a dolguk azoknak a „tényfeltáró” újságíróknak is, akik kamu cikkeket közölnek az állítólagos szomszédom állami földbérletéről.

MEGHÍVÓ Turizmus Szakmai Napra, TDM projektnyitó rendezvényekre - Gárdony - 2012.11.21.

MEGHÍVÓ
2012. november 21-én a velencei-tavi térségi és a gárdonyi helyi TDM szervezet Turizmus Szakmai Napot tart, melynek a mellékelt meghívókban részletezett és alább is szereplő programjaira szeretettel várjuk Önt és illetékes munkatársait a Simon Panzió és Borászatba (cím: 2483 Agárd, Bikavölgyi út 2.). A Velencei-tó Térségi TDM Nonprofit Kft. projektnyitó rendezvényének programja:

09.00: Regisztráció
09.30: Köszöntő, bevezető – L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár
10.00: A Magyar Turizmus Zrt. tevékenysége és együttműködési lehetőségei a térségekkel és a szolgáltatókkal - Horváth Gergely, turisztikai vezérigazgató-helyettes
10.45: A Fertő-tavi Turisztikai Szervezet bemutatása: marketing tevékenységek és a Fertő-tó kártya – Dietmar Keller, ügyvezető
12.00: A Velencei-tó térségi TDM szervezet pályázatának, tevékenységeinek bemutatása – Somossy Eszter, ügyvezető
12.30: Szendvicsebéd

A Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület (gárdonyi TDM) projektnyitó rendezvényének programja:

12.30-: Regisztráció
13.00: Köszöntő – Vértes Tibor, Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke
13.15: Hol tartunk most? – a helyi TDM szemszögéből - Somossy Eszter, TDM munkaszervezet vezető
13.50: Szezonértékelés 2012 nyár – Behán István, a Vital Hotel Nautis****superior szálloda igazgatója
14.10: Velencei-tó kerékpáros szemmel - Teker Zoltán, a TekerBringa kerékpárkölcsönző tulajdonosa
14.35: Szünet
14.45: Mit csináltunk egész nyáron? - TDM Gyakornoki Program– Balla Renáta, Németh Orsolya gyakornokok
15.15: Mit vár el ma a Vendég - A TDM Mistery Shopping (=Próbavásárlás) projekt bemutatása – Kricska István, a ClientFirst Consulting Kft. ügyvezetője
15.50: Zárszó - Tóth István, Gárdony Város polgármestere

Kérjük, részvételi szándékát jelezze legkésőbb 2012. november 19-ig a tersegitdm@visitvelenceito.hu vagy az info@visitvelenceito.hu e-mail címek egyikén, vagy a 22 570 078-as telefonszámon!

Megtisztelő részvételére számítunk.
Üdvözlettel:
Somossy Eszter
ügyvezető és munkaszervezet vezető
Velencei-tó térségi TDM, gárdonyi helyi TDM szervezetek

Reálisan a kultúra finanszírozásáról - 2012.11.10.

Közös videóüzenetben beszél a jelenlegi kultúrafinanszírozás hátteréről L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kultúráért felelős államtitkára, Halász János politikai államtitkár, Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár, illetve Cser-Palkovics András, a parlament kulturális- és sajtóbizottságának elnöke.
Az üzenet részben válasz a FESZ ezen a héten megjelent üzenetére.

A videó itt nézhető meg: http://www.youtube.com/watch?v=ITaB0eVoHVQ

Sajtócikkek az államtitkárok szomszédjainak állítólagos földügyeiről - 2012.11.10.

L. Simon László reagálása
A mai napon az egyik bulvárlapban megjelent egy L. Simon László, kultúráért felelős államtitkárt személyesen is érintő írás, amit több hírportál is kritikátlanul, az érintettek megkérdezése nélkül átvett. L. Simon László ezért az alábbi nyilatkozatot teszi közzé:


Több önmagát mértéktartónak tekintő sajtóorgánum is a hazai bulvárújságírás színvonalára süllyedt, amikor az érintettek megkérdezése nélkül átvette a Blikk november 10-ei cikkét, azt állítva, hogy államtitkárok szomszédjai művelnek állami földeket.
Személyemet érintő, az eredeti és az átvett cikkekből is kimaradt tények:
– A cikkben hivatkozott Dörömbözi József nem a szomszédom.
– Ezt éppen ezért sosem ismerhettem el.
– Valóban részt vettem az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága Ellenőrző albizottságának 2012. március 21-i ülésén. Ekkor tudtam meg, hogy Dörömbözi József pályázott egy seregélyesi állami föld haszonbérletére és azt meg is nyerte. Ezen az albizottsági ülésen azért szólaltam meg, mert gyermekkorom óta ismerem Dörömbözi Józsefet, aki egy becsületes gazdálkodó, a családjával együtt műveli a saját és bérelt földjeit. Akkor is zavart, és most sem fogadom el, hogy egy egyszerű, tisztességes, kétkezi gazdálkodónak a becsületébe gázolhatnak, minden ok nélkül. Ezért szólaltam meg, és ezt a jövőben is meg fogom tenni.
– Dörömbözi József pályázatának elbírálása óta több mint fél év telt el.
– 2012. március 21-én nem voltam államtitkár.

Ha igaz lenne a Blikk és a cikkét kritikátlanul átvevők azon állításai, hogy Dörömbözi József a szomszédom, és a pályázatának elbírálásakor államtitkár voltam, mindebből mi következne? Az én szomszédjaim nem pályázhatnak állami földekre? Valami attól válik szabálytalanná vagy tisztességtelenné, hogy ismerem a szereplőket? Egy tízezernél kisebb lélekszámú településen élek, a település valamennyi komoly mezőgazdasági termelőjét személyesen ismerem, sőt a szomszédos községek termelőit is. Mind kapnak valamilyen jogcímen állami vagy uniós támogatást, sokan bérelnek közülük magánszemélyektől vagy az államtól földet. Ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy én államtitkár vagyok.

Kulturális államtitkárként, a nemzeti Kulturális Alap alelnökeként viszont rendszeresen írok alá olyan támogatási döntéseket, ahol személyesen ismerem a támogatottakat. Másfél évtizednyi írói, kultúraszervezői munka után éppen az lenne a szégyen, ha ez nem így lenne. De ugye emiatt nem kerülnek a bulvárlapok és a bulvár írásait meggondolatlanul átvevő újságok címoldalára?

Kardeván Endre államtitkár látogatása Fejér megyében - 2012.07.01.

2012. június 29-én L. Simon László, Fejér megye 4. sz. választókörzete képviselőjének, kulturáért felelős államtitkárnak a meghívására mezőföldi szakmai úton vett részt Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

A programon az adonyi Angus Húsmarhatenyésztő és Forgalmazó Kft. telepét, az Adonyhús Kft. sertésvágóhídját, a besnyői Avium 2000 Baromfifeldolgozó Szövetkezet üzemét, a Hungrana Kft. szabadegyházi gyárát és a Her-csi-hús Kft. szabadegyházi baromfitelepét tekintették meg.

A látogatáson az államtitkárok mellett részt vett többek között Dr. Dorkota Lajos, Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Dr. Gombos Zoltán, Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti osztály főosztályvezetője, Bögyös Zsolt, az MVH Fejér Megyei kirendeltség-vezetője, Dr. Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője, főállatorvos, Dr. Móré Attila, Alpha-Vet Kft. tulajdonosa, állatorvos, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő.

A 62-es főút perkátai elkerülőjének avatása - 2012.06.27.

Meghívó
L. Simon László kultúráért felelős államtitkár saját körzetében Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkárral felavatja a 62-es számú főút Perkátát elkerülő útszakaszát.

Az átadó ünnepségre ezúton tisztelettel meghívom.

Időpont: 2012. június 28. 11 óra
Helyszín: 62-es főút Perkáta elkerülő nyugati csomópont 16-os kilométerszelvénye

Köszöntőt mond Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, majd ünnepi beszédet tart

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.

Program:
11:00 Motoros stuntriding show
11:30 Átadási ünnepség kezdete
12:00 Vendéglátás

Orbán Viktor Szabadegyházán - 2012.06.21.

Import helyett hazai megújuló energia - felavatták a Hungrana Kft. új biomassza kazánjait

Lengyel Attila, a Hungrana ügyvezető igazgatója és L. Simon László képviselő meghívására Orbán Viktor miniszterelnök Szabadegyházára látogatott, ahol felavatta a Hungrana Kft. új biomassza kazánjait. A kormányfő beszédében hangsúlyozta: a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő vállalat fejlesztésével iránytűt mutat az egész országnak.

A magyar nemzetgazdaság egyik legnagyobb kihívásának nevezte a miniszterelnök az import energiafüggőséget, amely komoly kiszolgáltatottságot jelent pénzügyi értelemben is. Orbán Viktor hozzátette: a szabadegyházai beruházás egyben kísérlet is, amelyben import energia helyett hazai megújuló energiát használnak fel. Kijelentette: amennyiben a modell működik, "akkor a magyar kormány kötelessége, hogy elősegítse más gyárak átállását is megújuló energiákra".

"Az a környezet, amelyben élünk, folyamatosan pusztul. Az éghajlat egyre kibírhatatlanabbá válik és teljes fajok kipusztulásával kell szembenéznie a biológia tudományának" - mondta. Úgy vélte: nem túlzás azt állítani, hogy az ember és a bolygó közötti szövetséget az ember felbontotta. "Mindannyian tudjuk, ebből nagy baj lesz, mert az ember életképtelen a Föld többi élőrendszerének megléte nélkül. Ezért a XXI. század legnagyobb kérdése az egészséges élelmiszer, a tiszta ivóvíz és az energiaellátás biztosítása lett" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Úgy vélte, meg kell tanulni együtt élni saját környezetünkkel, mert különben "a nyugati ember gazdasági rendszere nem lesz fenntartható". Kijelentette, meg kell barátkozni olyan fogalmakkal, mint energiahatékonyság, energiatakarékosság vagy a megújuló energiák.

A magyarok szemléletváltás ügyében nem állnak rosszul a miniszterelnök szerint. "Alkalmasak vagyunk arra, hogy a következő évtizedek változásaiból nyertesen jöjjünk ki. Ehhez egyik erőforrásunk a sajátos észjárásunk, a gyors alkalmazkodásunk. A másik pedig természeti erőforrásaink, mint a vízkészlet vagy a mezőgazdasági termelésre alkalmas földek" - tette hozzá. Hangsúlyozta, a biomassza nemcsak energetikai kérdés, hanem a vidék megerősítéséről és a munkahelyteremtésről is szól. Hozzátette, a beruházás révén 100-150 család jut kenyérkereseti lehetőséghez. A miniszterelnök bejelentette, ősszel elkezdődik a Szabadegyháza és Adony közötti 6235-ös út kiszélesítése, megerősítése, amely kiemelten fontos a magyar ipar és a Hungrana Kft. számára.

Lengyel Attila, az osztrák Agrana International, valamint a Tate Lyle és az ADM tulajdonában levő Eaststarch 50-50 százalékos tulajdonában lévő Hungrana Kft. ügyvezetője elmondta, a 100 éves gyár történetének legsikeresebb évtizedén vannak túl. Ezt az a hosszú távú stratégia biztosította, amelyet 5-6 évvel ezelőtt választottak, s amely "ma is szokatlannak tűnik". "A rövidtávú érdekek és a profit realizálás helyett beruházás és növekedés mellett döntöttünk. Amikor mások gyárakat zártak be és kapacitást csökkentettek, mi gyárat építettünk és kapacitást növeltünk" - mondta. A biomassza kazánok hárommilliárd forintba kerültek, ennek egyharmadát a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) biztosította. Az új üzem a vállalat teljes energiafogyasztásának harmadát biztosítja. Tüzelőanyagként energianövényeket, szálas takarmányok bálázott szalmáját és zöldhulladékokat használnak majd. Óránként 54 tonna hőt állítanak elő, ennek 85 százaléka hasznosul. Évi 50 millió köbméter földgázt spórolnak meg, ami elegendő lenne Győr távhőszolgáltatásának ellátására.

A szabadegyházai Hungrana Kft. Európa legnagyobb kukorica feldolgozó és izocukor gyártó üzeme. Évi 1 millió tonna hazai kukoricát dolgoz fel, keményítőt, izocukrot, valamint alkoholt állít elő. Termékei a legmagasabb minőséget képviselik, amit bizonyít, hogy 60 százalékuk az európai piacokon talál vevőre. Alkalmazott technológiája 100 százalékban hulladék-és maradékmentes, a gabona minden grammját hasznosítja. Az országban elsőként kezdte meg a biogáz és a bioetanol termelését, s lépett piacra a "zöld üzemanyaggal".

Fotók: Simon Gábor

Orbán Viktor miniszterelnök látogatása Agárdon - 2012.06.21.

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor magánlátogatáson járt Agárdon, ahol megtekintette L. Simon László a mezőgadasági vállalkozását.

A miniszterelnök urat a képviselőnk családtagjaival és a település polgármesterével Tóth Istvánnal együtt fogadta, majd Dobos Ferenc borász kíséretében megnézték az L. Simon Pincészetet.

Ezután a meggyültetvényben a cigánymeggy betakarításán tartottak szemlét, ahol a miniszterelnök úr elbeszélgetett az állandó és az alkalmi munkavállalókkal, majd a csemegeszőlő dűlőben az éppen zöldmunkát és gyomlálást végző dolgozók, a Baracskai Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjeinek a munkavézését ellenőrizték.

Fotó: Simon Gábor

Átvette kinevezését L. Simon László - 2012.06.21.

Áder János köztársasági elnök az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárává nevezte ki L. Simon Lászlót, a Sándor-palotában.
L. Simon László Szőcs Gézát váltja a poszton, aki még a múlt héten kérte felmentését a miniszterelnöktől.

Forrás: Kormány.hu
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/atvette-kinevezeset-l-simon-laszlo

L. Simon László sajtónyilatkozata a sukorói perről - 2012.06.13.

L. Simon László sajtónyilatkozatban reagált a sukorói per lezárására:

Végre vége a sukorói telekspekulációnak

Nagy öröm számomra, hogy a Fővárosi Ítélőtábla immár jogerősen is kimondta, hogy a választókörzetemhez tartozó sukorói terület újra a magyar állam tulajdonába kerül. Bízom benne, hogy a jövőbeli fejlesztési tervek a Velencei-tavi Vízi Sportiskola és a Velencei-tó környéki fiatalok javát fogják szolgálni, ezzel is hozzájárulva a magyar vízi sportok olimpiai utánpótlás-bázisának erősítéséhez. A körzet országgyűlési képviselőjeként – a környékbeli településvezetőkkel karöltve – a kormányzat sport, illetve sportturisztikai fejlesztési terveit támogatni fogom.
2012. június 13.
L. Simon László

L. Simon László lesz az új kulturális államtitkár - 2012.06.13.

L. Simon László lesz 2012. július 18-tól a kulturális államtitkár. Országgyűlési képviselőnk sajtónyilatkozata, amelyben egyéni képviselői munkájára is utal, itt olvasható:

"Megtisztelő számomra, hogy Balog Zoltán miniszter úr engem kért fel a kultúráért felelős államtitkári posztra. A felkérést tisztelettel elfogadom. A Szőcs Géza államtitkár úr által megkezdett szakpolitikai munkát folytatni kívánom, még határozottabban képviselve a kulturális terület érdekeit. Választókerületem polgárainak képviseletéről államtitkárként sem fogok megfeledkezni. Kinevezésemet követően az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöki tisztéről lemondok."

forrás: MTI
http://os.mti.hu/hirek/75895/l_simon_laszlo_a_felkerest_tisztelettel_elfogadom

L. Simon László budapesti könyvbemutatója - 2012.06.11.

MEGHÍVÓ
A Magyar Írószövetség, az Arany János Alapítvány és a Ráció Kiadó szeretettel meghívja Önt, kedves családját és barátait

L. SIMON LÁSZLÓ
József Attila-díjas író, költő

Szubjektív ikonosztáz
című esszékötetének bemutatójára

Az estet megnyitja: Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke
A kötetet bemutatja: Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója

Időpont: Időpont: 2012. június 13. 18 óra
Helyszín: a Magyar Írószövetség klubterme (1062 Budapest, Bajza utca 18. I. emelet)
Az Írószövetség rendezvényeinek a támogatói: NKA, MASZRE, Ex Libris Könyvtári Alapítvány

A Szubjektív ikonosztáz című, 376 oldalas kötet a szerző legújabb művészeti írásait, elméleti szövegeit, valamint a fotó- és képzőművészettel kapcsolatos olvasmányos esszéit tartalmazza.

A Szubjektív ikonosztáz című kötet megrendelhető:
www.racio.hu

L. Simon László székesfehérvári könyvbemutatója - 2012.06.11.

MEGHÍVÓ
A Magyar Írószövetség Közép-dunántúli Írócsoportja, a Vörösmarty Társaság és a Ráció Kiadó szeretettel meghívja Önt, kedves családját és barátait

L. SIMON LÁSZLÓ
József Attila-díjas író, költő

Szubjektív ikonosztáz
című esszékötetének bemutatójára

Az estet megnyitja: dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere
A kötetet bemutatja: Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója
Az est házigazdája, a szerzővel beszélget: Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke

Időpont: 2012. június 12. 18 óra
Helyszín: Szent István Művelődési Ház (Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca 1.)

A Szubjektív ikonosztáz című, 376 oldalas kötet a szerző legújabb művészeti írásait, elméleti szövegeit, valamint a fotó- és képzőművészettel kapcsolatos olvasmányos esszéit tartalmazza.

A Szubjektív ikonosztáz című kötet megrendelhető:
www.racio.hu

Meghívó - A fenntarthatóság kistérségi kérdései című szakmai tanácskozás - 2012.06.05.

Szeretettel meghívjuk
A Velencei-tavi Kistérség Idegenforgalmi Egyesülete és a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület közös szervezésében a Biotár V. Országos Öko Expo és Bio Fesztivál keretén belül tartandó szakmai konferenciára,

A fenntarthatóság kistérségi kérdései című szakmai tanácskozásra.

Időpont: 2012. június 8. (péntek) 09.00-12.00
Helyszín: Sport Beach & Camping- Gárdony, 2483 Gárdony, Harcsa u. 2.

A meghívó és a részletes program letölthető az alábbi linkre kattintva:
Meghívó - A fenntarthatóság kistérségi kérdései című szakmai tanácskozás [pdf, 265K]

L. Simon László könyvheti programjai Borsod megyében - 2012.06.05.

L. Simon László József Attila-díjas író, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke 2012. június 6-án szerdán Szerencsen nyitja meg a 83. Ünnepi Könyvhét Borsod megyei rendezvényeit, majd Miskolcon vesz részt irodalmi esten.

A nap programja
10.20 órakor a szerencsi Bocskai István Gimnázium és Szakközépiskola diákjai adnak műsort
10.35 órakor a vendégeket Koncz Ferenc Szerencs város polgármestere, országgyűlési képviselő köszönti
10.40 órakor a könyvhét megyei rendezvényeit megnyitja: L. Simon László József Attila-díjas író, költő, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának, valamint az Országgyűlés Kulturális- és Sportbizottságának elnöke
11.00 órától rendhagyó irodalomóra L. Simon László József Attila-díjas író, költő vezetésével a Bocskai István Gimnázium és Szakközépiskolában
12.00 órától látogatás a Rákóczi-várban és a könyvtárban
13.00 órakor városi pedagógusnapi ünnepség a Rákóczi-várban
17.00 órakor L. Simon László könyvbemutatója a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban (Miskolc, Görgey Artúr u. 11.).

Beszélgetőtárs: Venyigéné Makrányi Margit könyvtáros és Zemlényi Attila költő, a Műút folyóirat főszerkesztője

L. Simon László sajtóközleménye a Velence Resort & Spa**** működésével kapcsolatban - 2012.06.05.

L. Simon László Fejér megye 4. számú választókörzetének országgyűlési képviselője, a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke a hozzá érkezett állampolgári kérdések és panaszok miatt 2012. május 22-én levélben kért tájékoztatást Bársony Pétertől, a Velence Resort & Spa****superior szálloda és fürdő igazgatójától, valamint Oláhné Surányi Ágnestől, Velence város polgármesterétől a velencei szálloda működtetésével, területbérleti szerződésével és termálvíz-felhasználásával kapcsolatban.

A részletes tájékoztatás letölthető az alábbi linkről:
Sajtóközlemény a Velence Resort & Spa**** működésével kapcsolaban [.pdf 535K]

Szubjektív ikonosztáz - L. Simon László új könyvének könyvheti bemutatói - 2012.06.01.

L. Simon László új könyvének könyvheti bemutatói:

2012. június 6. szerdán 17 órától a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban (Miskolc, Görgey utca 11.)
2012. június 12. kedden 18 órától a székesfehérvári Szent István Művelődési Házban (Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca 1.)
2012. június 13. szerdán 18 órától az Írószövetségben (1062 Budapest, Bajza utca 18.)

A szerző 2012. június 9-én szombaton dedikál a budapesti Vörösmarty téren, 11 órától a Könyvtárellátó, 14 órától a Ráció Kiadó standján.

A Szubjektív ikonosztáz című, 376 oldalas kötet a szerző legújabb művészeti írásait, elméleti szövegeit, valamint a fotó- és képzőművészettel kapcsolatos olvasmányos esszéit tartalmazza.

A Szubjektív ikonosztáz című kötet megrendelhető:
www.racio.hu

Ünnep a Koreai Kulturális Központban - 2012.06.01.

Magyarország számára fontosnak nevezte a koreai képzőművészetet, zenét és irodalmat a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke a budapesti Koreai Kulturális Központ száz nappal ezelőtti megnyitását ünneplő csütörtöki rendezvényen, a fővárosban.
L. Simon László úgy fogalmazott, hogy Bácskai Jánossal, a magyar-koreai baráti tagozat elnökével nemcsak protokolláris okokból vesznek részt a rendezvényen, hanem azért, „mert szeretjük az önök országát, szeretjük az önök kultúráját”. Saját tapasztalataira utalva azt mondta, habár a magyar vendégszeretet híres, de akik járták Koreában, azok tudják, hogy a koreaiaktól ezen a téren is lehet tanulni. Külön kiemelte, hogy mennyire nagyra becsüli a koreaiak munkaszeretetét, fegyelmét és munkakultúráját. Hozzátette: egyéni választókerületében található a Hankook gumigyár, „ott láthatjuk, hogy mit jelent az, ahogyan önök munkát szerveznek”.
Nam Gwan-pyo, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete a központ működéséről elmondta, hogy a megnyitás óta színes és állandó programokat kínálnak a magyaroknak, például nyelv- és főzőtanfolyamokat, valamint filmvetítéseket.

Forrás:
http://www.hirado.hu/Hirek/2012/05/31/22/L_Simon_Laszlo_Magyarorszag_szamara_fontos_a_koreai.aspx?source=hirkereso
www.koreaikultura.hu

Pékség avató a baracskai börtönben - 2012.05.31.

Péküzemet avattak a baracskai börtönben
A mai nap túlmutat egy péküzem átadásán: egy kormányprogram teljesítéséhez érkeztünk – mondta Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön, az Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. új pékségének megnyitó ünnepségén, a baracskai börtönben.

A miniszter úgy fogalmazott: a kormány egyik programjának, a fogvatartottak foglalkoztatásának mintája, példája a baracskai pékség. Ez a beruházás is szorosan illeszkedik azokhoz a kormányzati törekvésekhez, amelyek egyrészt a fogvatartottak teljes körű foglalkoztatását, valamint a börtönök önellátását célozzák – szögezte le. Rámutatott: az erős, egészséges rabokat nem a társadalomnak kell eltartania.

Az üzemben végzett munka karbantartja a büntetésüket töltők munkavégző képességét, illetve lehetőséget ad számukra tanulásra, egy szakma elsajátítására, és jövőképük kialakítására – fogalmazott Pintér Sándor.

Az üzem átadása siker a büntetés-végrehajtásnak, a fogvatartottaknak és a társadalomnak is, hiszen beilleszkedésre alkalmas, és arra törekvő emberek távozhatnak büntetésük letöltése után az Annamajori Kft. pékségéből – mondta a belügyminiszter. A büntetés-végrehajtás társadalmi megítélése pedig javul, hiszen bizonyítják: tudják nevelni, képezni a fogvatartottakat – fűzte hozzá.

Pintér Sándor arról is tájékoztatott, hogy a 240 millió forintos beruházásból megvalósult üzem jelenleg hét büntetés-végrehajtási intézet körülbelül hétezer fogvatartottját látja el, továbbá 25 elítélt munkáltatását teszi lehetővé.

Az avatóünnepségen az országos és megyei rendőri és büntetésvégrehajtási vezetők mellett részt vett Tessely Zoltán, Baracska országgyűlési képviselője, L. Simon László a szomszédos körzet országgyűlési képviselője, valamint Dr. Simon László megyei rendőrfőkapitány.

Forrás:
http://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/hirek/dolgozo-fogvatartottak-onellato-bortonok

Besnyői Falunap - 2012.05.26.

2012. május 26-án délután Gémesiné Fejes Zsuzsa polgármester és L. Simon László országgyűlési képviselő nyitotta meg a hagyományos besnyői falunapot, amely egyben a mezőföldi kis település gyermeknapi ünnepe is.

Besnyő honlapján számos fontos információ olvasható körzetünk településéről:
www.besnyo.hu

Bejelentették a fejlesztési elképzeléseket a Velencei-tavi Sport és Turisztikai Évadnyitón - 2012.05.26.

2012. május 26-án a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) agárdi telepén tartották a Velencei-tavi Vízi- és Turisztikai Évadnyitót. A rendezvényt a Turizmus Zrt. is támogatta.

A rendezvényen sok kiváló sportoló vett részt, köztük Kárpáti György és Martinek János olimpiai bajnokok. Élménybeszámolót tartott Rakonczay Gábor kenus.

Bemutatták a közönségnek a VVSI fejlesztési terveit is. A Velencei-tavi Vízi Sportiskola a jövőben sport-, rehabilitációs- és turisztikai célokat szolgálna, és a tervezet heteken belül a kormány elé.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Velencei-tavi Vízisport Szövetség elnöke hangsúlyozta, az a céljuk, hogy egyre többen felismerjék a tó vonzerejét. Úgy vélte, ehhez fejlesztésekre van szükség, hiszen a természeti adottságok megvannak az élsporthoz, a tömegsporthoz és a fejlesztési célú sportoláshoz is. Az Új Széchenyi Terv keretein belül kívánják megvalósítani a beruházást, amelynek része egy korai fejlesztéssel foglalkozó centrum.

"A tervek készen vannak, a teljes beruházás összértéke vélhetően meghaladja a 2,5 milliárd forintot. Ebből 2,2 milliárd forint az uniós forrás, az önrészt az állam adja. Az európai uniós engedély megvan a beruházás elindításához, a kormány néhány héten belül dönt" - tette hozzá. Kiemelte, olyan, egész évben használható fejlesztőkomplexumot hoznak létre, amely egyedülálló Európában. Itt lehetőség lesz fogyatékos, súlyos beteg gyerekek sportolására éppúgy, mint egészséges embertársaiknak. Hangsúlyozta, a külföldi rászorulók, turisták és sportolni vágyók felé is nyitni kívánnak.

Deák Csaba, a VVSI-t üzemeltető Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, nyolc különálló épület és két kikötő szerepel a tervekben. Ezek többségét felújítanák, de a kerekes székes vendégek fogadására alkalmas szálló újonnan épülne. A komplexum befogadóképessége 240 fő lesz, amely akár egy nagy nemzetközi verseny megrendezésére is elegendő lehet.

L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, szeretnék a tó körüli kerékpárutat végre teljessé tenni, majd összekötni a váli-völgyi és a vértesi utakkal. Jelezni szeretnék, hogy a tó és környéke szinte valamennyi sportra alkalmas, legyen szó futballról, vízi sportokról vagy kerékpározásról. Ehhez a vonzerőt növelő fejlesztések mellett komoly marketingtevékenységre is szükség lesz - mondta.

Forrás: MTI

A békefenntartókra emlékeztek Pákozdon - 2012.05.26.

Az egykori és jelenlegi békefenntartókra emlékeztek Pákozdon. „Ma ünnepelni, és emlékezni jöttünk ide. Egy olyan bajtársi közösség előtt hajtunk fejet, akik bátran, nagyon kemény munkával, sokszor magukat és életüket - mint az ember legdrágább és legféltettebb kincsét -, veszélynek kitéve önfeláldozóan szolgálták és szolgálják rendületlenül hazájukat” – jelentette ki Fodor Lajos. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára május 26-án, szombaton a Pákozdi Katonai Emlékparkban mondott beszédet, ahol katonai tiszteletadással emlékeztek meg az egykori és jelenlegi békefenntartókra.

„A katonák azt mondják, hogy a mai kor, a honvédhivatás csúcsa a missziós munka. Ez jelenti ma a legnagyobb kihívást, itt a legnagyobb a veszély, itt lehet a legtöbbet tanulni, itt lehet a legtöbb tapasztalatot szerezni” – utalt a missziós munka fontosságára Fodor Lajos.

Az államtitkár kiemelte: Magyarország ugyan nem nagy ország, mégis kötelességének érzi, hogy méltó módon részt vállaljon a békefenntartás nemes feladatában. Honvédeink és rendőreink jelenleg is három kontinens tizenhárom országában teljesítenek szolgálatot, így hazánk is hozzájárul a háború sújtotta területeken a békés élet feltételeinek megteremtéséhez, a rend megszilárdításához és az újjáépítési munkák biztosításához.

Fodor Lajos hangsúlyozta: a nehezebb gazdasági helyzet ellenére a honvédelmi vezetés mindent megtesz azért, hogy a magyar katonák jól felkészítve, a kor színvonalának megfelelő felszereléssel végezhessék missziós feladataikat. Beszédében leszögezte: „talán nem túlzás kijelenteni, hogy a békefenntartást végző fegyveres testületek, a jövő békéjének, a közös biztonságunknak a zálogai. Tisztelet és hála illeti a békefenntartókat.”

A honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára megemlékezett azokról is, akik a missziós területen végzett munkájuk során, a béke érdekében áldozták fel életüket. Emléküket nem csak a haza, hanem azok az államok és népek is kegyelettel őrzik, ahol a szolgálatukat töltötték. A Pákozdi Katonai Emlékparkban emelt Magyar Békefenntartók emlékműve is az ő áldozatukat hirdeti. A munkát, amelyet ők már befejeztek, tovább kell folytatni – emelte ki Fodor Lajos, aki így zárta beszédét: „nemes küldetés ez, mely eggyé válik az emberrel. Dicsőség a békefenntartóknak.”

L. Simon László országgyűlési képviselő beszédében a békefenntartás fontosságára mutatott rá. Elmondta: ezt a munkát annak ellenére is folytatni kell, hogy egyesek folyamatosan azt próbálják megértetni a magyar emberekkel, hogy értelmetlen és felesleges a magyar katonák missziós szolgálata. Hiszen a missziós szolgálat nemcsak a magyar nemzet szolidaritását fejezi ki a nagy bajban levő nemzetekkel, hanem fontos a Magyar Honvédség állapotának, erejének megőrzése szempontjából is.

„Amikor a békefenntartókra emlékezünk, amikor tudatosul bennünk az, hogy a békefenntartók ünnepe az a fegyveres testületek tagjainak és a civileknek a közös ünnepe, akkor értjük meg igazán azt, hogy békefenntartás és magyar honvédelem békeidőben is az egész társadalom közös ügye” – hangsúlyozta L. Simon László.
A megemlékezésen részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke valamint Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

Az ünnepség koszorúzással fejeződött be.

Forrás:
http://www.honvedelem.hu/cikk/32001/

L. Simon László-est Zalaegerszegen - 2012.05.23.

Meghívó
"Mire való a magyar kultúra?"

Tisztelettel meghívjuk a L. Simon László József Attila-díjas író Személyes történelem című esszékötetének bemutatójára.

A szerzővel Gyutai Csaba országgyűlési képviselő, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere és Péntek Imre József Attila-díjas költő, a Pannon Tükör főszerkesztője beszélget.

A rendezvény helyszíne: Deák Ferenc Megyei Könyvtár (8900 Zalaegerszeg, Deák tér 6.)
Időpontja: 2012. május 24. 17:00 óra.

http://www.dfmk.hu/aktualis/talalkozo-l-simon-laszloval

L. Simon László-est a székesfehérvári megyei könyvtárban - 2012.05.20.

Márai-programok a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban

„Felvágatlan valóság”
L. Simon László: Japán hajtás

A szerzővel Péntek Imre költő, kritikus beszélget.
Időpont: 2012. május 22. (kedd) 18 óra
Helyszín: Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár
Olvasóterem (Oskola u. 7. fszt.)

Tour de Velencei-tó 2012 - 2012.05.19.

2012. május 12-én soha nem látott méretű biciklis program volt a Velencei-tó partján, amelyet képviselőnk, L. Simon László nyitott meg, aki gyermekeivel együtt, több mint 2000 emberrel közösen körbekerekezte a tavat.

Az eseményről itt találhatnak tudósításokat, videókat:
http://bringa.hu/tosport/tour-de-velencei-to-hirek.html
http://divany.hu/poronty/2012/05/17/tokeletes_csaladi_hetvege_csakis_ket_kereken/#
http://www.youtube.com/watch?v=qLDSa2fDREQ&feature=uploademail
http://index.indavideo.hu/video/Tour_de_velencei_to
http://www.digisport.hu/video/9400

A Cifrakert avatása Előszálláson - 2012.05.19.

Az előszállási falunapon 2012. május 19-én szombaton 17 órakor L. Simon László országgyűlési képviselő adja át a felújított Cifrakertet a település központjában a ciszter kastély előtt.

Újabb cikk a Velencei-tó Kapujáról - 2012.05.03.

Újabb cikk jelent meg a kudarcba fulladt Velencei-tó Kapuja projektről.

A Magyar Hírlap írása itt olvasható el:
http://www.magyarhirlap.hu/belfold/a_rendorseg_tovabb_nyomoz.html

Információink szerint a Hír Tv a hétvégén részletesen fog foglalkozni a Velencei Önkormányzat bedőlt beruházásának a helyzetével.

Újabb viták az ügynökkérdésről - 2012.04.25.

L. Simon László az elmúlt napokban több, az ügynökkérdéssel foglalkozó tévévitában is részt vett.

Az MTV felvétele itt látható:
http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/04/17/23/Parlamenti_vitanap_az_allambiztonsagi_multrol__Fidesz_MSZP_Jobbik_LMP_vita_a.aspx

Az ATV felvétele itt található meg (az utolsó beszélgetés, 15 perccel és 15 másodperccel a vége előtt):
http://atv.hu/videotar/20120423_szabad_szemmel_2012_04_22

L. Simon László a könyvkiadás átalalkuló állami támogatásáról - 2012.04.24.

Átalakul a könyvkiadás állami támogatása
A Márai program elbírálására létrejött két ideiglenes kollégiumot megszüntetve létrehoztunk egy kizárólag a könyvkiadás támogatásával foglalkozó szakmai testületet – jelentette ki L. Simon László a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke a köztévé Ma reggel című műsorában kedden.

A cikk és a videó itt nézhető meg:
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=180001

Új térségi fejlesztési tanács alakult megyei összefogással - 2012.04.24.

A Vértes Térségi Fejlesztési Tanács átalakulásának eredményeképpen, Fejér megye és Komárom-Esztergom megye összefogásával megújult térségi fejlesztési tanács jött létre kedden Velencei-tó Térség – Váli-völgy – Vértes Térségi Fejlesztési Tanács néven. A fejlesztési tanács a Velencei-tó környéki, a váli-völgyi és a Vértes környéki települések összehangolt fejlesztését, valamint a 2014-es európai uniós fejlesztési időszakra vonatkozó átfogó fejlesztési stratégia kidolgozását tervezi

A tanács tagjai: L. Simon László, a Velencei-tó térségének országgyűlési képviselője, a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, aki egyben a térségi fejlesztési tanács elnöki feladatait is ellátja; Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke, aki egyben a térségi fejlesztési tanács alelnöki tisztségét is betölti.

További tagok: Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke; Takács Károly, Oroszlány város polgármestere; Tóth Erika, a Fejér Megyei Önkormányzat képviselője és fejlesztési tanácsnoka.

A tanács alakuló ülésén elfogadta ügyrendjét és SZMSZ-ét. Székhelye a Velencei-tó partján, a Velencei-tavi Vízisport Iskolában lesz. A munkaszervezet feladatait a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal látja el.

Az ülésen Popovics György megválasztott alelnök azt a célt fogalmazta meg, hogy a tanács már a jelen kormányzati ciklusban vizsgálja meg a meglevő fejlesztési források térségbe hozatalának lehetőségeit, míg Takács Károly polgármester úr a hosszú távú együttműködés és befektetés lehetőségeiről szólt annak érdekében, hogy 2014 után minél több forrást a lehető leghatékonyabban tudjanak felhasználni a térségben.

L. Simon László a turisztikai együttműködés lehetőségeiről és a Váli-völgyet a Velencei-tóval összekötő kerékpárút megépítésének fontosságáról beszélt, valamint a térségben lévő bányászati, kulturális és helytörténeti kiállítások és múzeumok együttműködésének megerősítéséről is szót ejtett.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő a fejlesztési tanács működési területén levő kistelepülések infrastrukturális fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, és javasolta, hogy a tanács ebben a kérdésben kezdeményezően lépjen fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felé.

Tóth Erika a fejlesztési tanács működési területének természeti értékeire hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy számos természetvédelmi terület tartozik a tanácshoz, például az Alcsúti Arborétum, és jelezte, hogy fontos lenne, hogy a tanács tárgyalásokat kezdeményezzen a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkárságával a Natura 2000-es területek hasznosításának újragondolásáról.

Forrás:
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=180000

L. Simon László programjai a Költészet napján - 2012.04.10.

2012. április 11.
A kaposvári Csiky Gergely Színház Versnap című rendezvényének lesz a vendége L. Simon László. 13 órától a színház Nézőtéri büféjében író-olvasó találkozón vesz részt, közreműködik: Rátóti Zoltán a Csiky Gergely Színház igazgatója.
http://kapos.hu/programok/2012-04-11/3091.html

Versmaraton 2012
Idén közel száz mai magyar – határon belüli és túli – magyar költő fogja felolvasni műveit Az év versei 2012 című kötetből, amely a Magyar Napló Kiadó immár tizenegyedik átfogó éves költészeti antológiája.

A Kárpát-medence legnagyobb költészeti ünnepére a belépés ingyenes, és a Magyar Rádió egyenesben is közvetíti – rendhagyó módon videofelvétellel – a honlapján.

Az egész napos rendezvény teljesen nyitott, minden irodalombarát érdeklődőt várnak a Thália Színház Mikroszkóp Színpadán a szervezők: a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Rádió Zrt, a Magyar Írószövetség, a Thália Színház Mikroszkóp Színpada és a Könyves Szövetség.

L. Simon László este kilenckor olvas fel a Versmaratonon.
http://www.thalia.hu/eloadasok/versmaraton-2012

Ünnepi konferencia a Műemléki Világnapon, az intézményesített állami örökségvédelem 140. évfordulója alkalmából - 2012.04.10.

A Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak a közös ünnepi konferenciája a Műemléki Világnapon, az intézményesített állami örökségvédelem 140. évfordulója alkalmából

Magyar Országgyűlés, Felsőházi terem, Budapest, 2012. április 20. péntek

10.00 – 10.10 Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter megnyitó beszéde

Előadások:
10.10 – 10.30 Dr. Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke
10.30 – 10.50 Kelemen Hunor, Románia kulturális és örökségvédelmi minisztere
10.50 – 11.10 Hammerstein Judit, a NEFMI kultúráért felelős helyettes államtitkára
11.10 – 11.30 Csizmadia Norbert, az NGM gazdaságtervezésért felelős államtitkára
11.30 – 11.50 L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke

Örökségvédelmi díjak átadása és kiállításmegnyitó

12.00 – 12.30 Forster Gyula- és Schönvisner István-díjak átadása
A díjakat átadja dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter

12.30 – 12.50 ICOMOS Díjak átadása
A díjakat átadja dr. Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület elnöke

13.00 - Megmentett örökségünk - Kincsek Európa szívéből
Régészeti kiállítás megnyitója az Országgyűlés északnyugati társalgójában
A kiállítást megnyitja: Kövér László, az Országgyűlés elnöke

A részvételi szándékát a ksb.rendezveny@parlament.hu címen jelezheti.

L. Simon László a "cikolai" út felújításáról - 2012.04.03.

L. Simon László ismét levélben fordult a "cikolai" út felújítása miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt-hez. A válaszból kiderül, hogy másfél évtizedes várakozás után idén végre megindul a Szabadegyháza és Adony közötti rendkívül fontos, a 62-es utat az M6-os autópályával összekötő út felújítása:

"A KD-10 projektkód alatt szereplő 6209.j. adony-kálozi összekötőút 0+580 - 12+550 km szakaszának felújításával kapcsolatban az alábbi tájékozatást adjuk:
A ROP finanszírozású útfelújítási munkákra vonatkozóan a keretmegállapodás 2011. október 21-én megkötésre került, a keretmegállapodás érvényessége 48 hónap.
A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség a tárgyi projektre vonatkozóan szintén 2011. október hónapban adta ki a támogató levelet. Ezt követően az egyedi megállapodás megkötése érdekében a közbeszerzési eljárás második része megkezdődött, a nevezett útszakaszra konkrétan vonatkozó árajánlat beadási határideje 2012. március 12. Az értékelést követően a kivitelezésre vonatkozó szerződés várhatóan 2012. április hónap közepén kerül megkötésre, mely után rövid időn belül a munkaterületet átadjuk a kivitelezőnek.
Késedelmet csak az a helyzet okozhat, ha a kivitelező által adott ajánlati ár magasabb lesz a pályázatban általunk megadott becsült mérnökárnál, abban az esetben a már megismert árral újra pályázni kell, az ismételt adminisztráció 1-2 hónap késedelmet okozhat.
A kivitelezés tervezett átadási ideje 120 nap, a megvalósult terveink szerint még 2012-ben műszaki átadás-átvétellel kívánjuk lezárni."

L. Simon László fogadóórája - GÁRDONY - 2012.04.03.

L. Simon László következő fogadóórája a GÁRDONYI Önkormányzati Hivatalban 2012. április 6-án (pénteken) 9-11 óra között lesz.

Szeretettel várunk mindenkit!

L. Simon László és Hatos Pál tárgyalása Kelemen Hunorral - 2012.03.29.

"Kolozsváron is nyíljon magyar kulturális intézet"

Fontos, hogy Kolozsváron is nyíljon magyar kulturális intézet, és ezt a felvetést a román kulturális kormányzat is támogatja; erről L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke beszélt, miután csütörtökön Hatos Pállal, a Balassi Intézet főigazgatójával bukaresti hivatalában felkereste Kelemen Hunor román kulturális és örökségvédelmi minisztert.

"A kolozsvári magyar kulturális intézet nyitásának igénye a kolozsvári magyar értelmiségiekkel folytatott januári megbeszélésen vetődött fel, a már létező bukaresti és sepsiszentgyörgyi központ mellett. Támogatjuk az elképzelést és ismerve a nemzetpolitikai törekvéseket, valamint a jelenlegi jogszabályi környezetet, a kezdeményezés találkozik a kormány stratégiai irányaival" - mondta L. Simon László az MTI-nek.

Hatos Pál szerint a kolozsvári magyar intézet létrehozásának fontos nemzetpolitikai vetülete van. "Kolozsvár kulturális értelemben Erdély és az erdélyi magyarság fővárosa, a magyar kultúra egyik bölcsője, ma is fontos egyetemi, múzeumi, művészeti központ, ahol Magyarország kulturálisan is jelen kíván lenni" - fogalmazott a főigazgató.

Kelemen Hunor, a bukaresti kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere hangsúlyozta, hogy a kolozsvári magyar kulturális intézet létrehozásáról a két ország külügyminisztériumának kell megállapodnia, de ebben fontos véleményezési szerepe lesz a kulturális tárcának. Hozzátette: miniszterként támogatja a tervet.

A megbeszélésen a támogatás-politikáról is szó volt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökeként Kelemen Hunor arra kérte L. Simon Lászlót, aki a Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) is elnöke, hogy az értékalkotást és értékmegőrzést támogassák Erdélyben, "megtartva vagy megteremtve azt az egyensúlyt, ami 2011-ben megbomlani látszott".

L. Simon László az MTI-nek elmondta, hogy az NKA év eleji döntései kedvező változásokat hoztak a határon túli magyar folyóiratok támogatása tekintetében, példaként a Kolozsváron megjelenő Helikon című folyóirat ügyét említette. Elhangzott továbbá, hogy meg kell újítani a magyar-román műemlékvédelmi megállapodást, ami államközi garanciát jelentene az Erdélyben található magyar emlékek megőrzésére.

A fideszes politikus meghívta Kelemen Hunort arra az április 20-ai konferenciára, amelyet az első magyar műemlékvédelmi szerv felállításának 140-ik évfordulója alkalmából szerveznek Budapesten. "A határon túli magyar épített örökség védelme ma is a magyar intézményes örökségvédelem látóterében, a magyar támogatási politikának pedig a fókuszában van" - emelte ki L. Simon László.

Arról is beszélt, hogy a műemlékvédelmi évfordulóhoz kapcsolódik az is, hogy Tőkés László európai parlamenti képviselő kezdeményezésére szerdán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Lázár Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével együtt a teljes magyar nemzeti örökség védelméről szóló határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez. "Ennek elfogadásával a parlament elkötelezné magát arra, hogy Kárpát-medencei nemzeti kulturális örökségünket utódaink, valamint az emberiség számára megőrizze és továbbadja".

A mostani bukaresti út annak a látogatássorozatnak a része, amelynek során L. Simon László és Hatos Pál együtt keresi fel a magyar kultúrdiplomácia helyszíneit és a Kárpát-medencében élő magyar közösségeket.

(Forrás: MTI-fidesz.hu - http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=179239)

L. Simon László és Hatos Pál szakpolitikai útja Bukarestbe - 2012.03.27.

L. Simon László a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke Hatos Pállal, a Balassi Intézet főigazgatójával együtt három napos szakpolitikai úton vesz részt Bukarestben.
A program során látogatást tesznek a bukaresti Magyar Intézetben, a román parlamentben, valamint több fontos kulturális intézményben, múzeumban, egyetemen.

Szerdán Zsigmond Győzővel a Bukaresti Tudományegyetem Hungarológia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárával, csütörtökön Kelemen Hunor román kulturális miniszterrel, pénteken Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövettel tárgyalnak.

L. Simon László az Echo tévében - 2012.03.26.

L. Simon László lesz a vendég a Hangos többség című tévéműsorban az Echo Televízióban.

Hangos többség
Vendégek: Bárándy Gergely, az MSZP képviselője és L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke, az NKA elnöke
Műsorvezetők: Huth Gergely és Zsebők Csaba
Adás: 2012.03.27. kedd este fél kilenckor

Budai Gyula Fejér megyei látogatása a Hír TV Soroló című műsorában - 2012.03.26.

L. Simon László meghívására Budai Gyula államtitkár Fejér megyébe látogatott. A mezőgazdasági szakmai programról a Hír Tv Soroló című műsora készített összeállítást.

A videó itt nézhető meg:
http://mno.hu/?block=mno_video_popup¶m=media_id=52183

L. Simon László az MTV Az Este című műsorában - 2012.03.26.

L. Simon László az MTV Az Este című műsorában az ügynökkérdés rendezéséről beszélt.

A videó itt nézhető meg:
http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/03/21/23/A_Fidesz_frakcion_belul_is_vitat_valtott_ki.aspx

L. Simon László a Hír TV Kontraszt című műsorában - 2012.03.25.

L. Simon László a Hír TV Kontraszt című műsorában Schiffer Andrással (LMP) vitázott az ügynökkérdés rendezéséről.

A videó itt nézhető meg (a 17. perctől):
http://mno.hu/kontraszt/szezam-tarulj-1063213

L. Simon László a Duna TV Heti Hírmondó című műsorában - 2012.03.25.

L. Simon László a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában az ügynökkérdésről folytatott ötpárti vitában vett részt.

A videó itt nézhető meg:
http://80.249.172.27/video/2012_13/10010027405946.wmv

L. Simon László fogadóórája - KULCS - 2012.03.20.

L. Simon Lászlónak következő fogadóórája az KULCSI Önkormányzati Hivatalban 2012. március 23-án (pénteken) 9-11 óra között lesz.

Szeretettel várunk mindenkit!

St. Gallen-i kalandok a Szépművészeti Múzeumban - 2012.03.20.

Az utóbbi évtizedek talán legfontosabb adományaként került a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe a svájci Erker Műhely mintegy 600 grafikája, melyből hetvenet láthat március 21-től a közönség a St. Gallen-i kalandok - Hartung, Tapies, Uecker és az Erker-jelenség című tárlaton. A második világháború utáni nemzetközi absztrakt képzőművészeti mozgalmak egyik meghatározó központjának fénykorát a grafikák mellett bibliofil könyvek, hangfelvételek, archív fotók és irodalmi alkotások segítségével ismerhetik meg a látogatók. St. Gallen, Zürich és Drezda után Budapest a világ negyedik városa, ahol közgyűjteménybe kerültek az Erker Műhely jelentősebb alkotásai.

A tárlatot március 20-án (kedden) Christian Mühlethaler, Svájc magyarországi nagykövete, L. Simon László író, a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke és Beöthy Balázs képzőművész nyitotta meg.

http://www.jegymester.hu/hun/Production/70353/St-Galleni-i-kalandok

L. Simon László napirend előtti felszólalása - 2012.03.20.

L. Simon László országgyűlési képviselő Fejér megye agrárgazdaságáról beszélt a ma reggeli parlamenti napirend előtti felszólalásában, kiemelve Budai Gyula államtitkár múlt heti mezőföldi látogatásának tapasztalatait.
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=178893

A képviselő a felszólalásában külön kitért az állattenyésztés helyzetére is:
Az elmúlt tíz évben a megye kedvező adottságai ellenére, minden állatfaj vonatkozásában csökkent az állatállomány. Legnagyobb visszaesést a sertés állomány szenvedte, a közel 65 ezer sertés alig negyede a 2002-es létszámnak, melynek döntő többsége nagyüzemi telepen található. A háztáji tartás szinte teljesen eltűnt.
A szarvasmarha állomány (40 ezer egyed) csökkenése az utóbbi években lassulni látszik, a tejelő állomány fogyása mellett a húshasznú állomány kis mértékben növekedett. Az állomány 75%-a nagyüzemi telepen található.
Az elmúlt tíz évben a juhászat szenvedte el a legkisebb állománycsökkenést, itt az állomány 100 százaléka egyéni gazdálkodók kezében van. Az ágazatnak nagy szerepe van az ősgyepeken és más állatfajokkal nem hasznosítható gyepterületek hasznosításában, rendben tartásában és a vidéki foglalkoztatásban. A megyében a létszám megközelítőleg 40 ezer.

Budai Gyula államtitkár szakmai programja a Mezőföldön - 2012.03.16.

L. Simon László országgyűlési képviselő meghívására Buda Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium frissen kinevezett államtitkára első szakmai programja Fejér megyében, a Mezőföldön lesz 2012. március 16-án.

Az egész napos szakmai programon az államtitkár úrnak Bögyös Zsolttal, az MVH megyei vezetőjével együtt bemutatják a térség több különböző méretű mezőgazdasági termelő és feldolgozó üzemét, többek között az Aranyponty Zrt. halgazdaságát, a Mezőfalva Zrt. tehenészetét, a Hungrana szabadegyházi üzemét, a Szelekta Kft. agárdi telephelyét és kisebb gazdaságokat is.
A programokon Dorkota Lajos kormánymegbízott, Varga Gábor országgyűlési képviselő, a megye agrárvezetői és gazdák is részt vesznek.

Felavatták az új mezőfalvi művelődési házat - 2012.03.14.

2012. március 9-én Márok Csaba polgármester és L. Simon László országgyűlési képviselő felavatta a felújított mezőfalvi művelődési házat.

További információk a Dunaújvárosi Hírlapban:
http://www.dh-online.hu/kronika-a_regio/20120312_tagabb_lett_a_kulturalis_ter

L. Simon László Széchenyi-szobrot avat Rácalmáson - 2012.03.14.

Rácalmás Város Önkormányzata 2012. március 14-én, szerdán délután közös ünnepi megemlékezésre várja a település lakóit, az 1848-as forradalom és szabadságharc 164. évfordulója alkalmából.

A rendezvény kezdetén, 16.30-kor L. Simon László országgyűlési képviselő avatja fel az új Városháza előtti téren álló Széchenyi-szobrot, Cyránski Mária képzőművész alkotását. A szoboravató előtt Nagy Dániel és Radnó Norbert előadásában kapunk ízelítőt Kossuth és Széchenyi vitájából; végezetül pedig Széchenyi imája hangzik majd el.

Az ünnepségen résztvevők közösen vonulnak át az iskola udvarára, ahol az ünnepi beszédet követően felelevenednek a '48-as események. Az iskola diákjainak zenés-táncos, interaktív műsora után együtt vonulunk át a Petőfi-szoborhoz, ahol a megemlékezés koszorúzással ér véget.

L. Simon László nyitja meg a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum új állandó kiállítását - 2012.03.14.

Új állandó kiállítás nyílik a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Emlékmúzeumban

Megnyitó: 2012. március 14-én, szerdán délelőtt 10 óra
Köszöntőt mond: E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

A kiállítást megnyitja: L. Simon László költő, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke

Megtekinthető: március 15-től november 30-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Az emlékmúzeum új állandó kiállítása arra vállalkozik, hogy bemutassa Vörösmarty Mihály életútját, és közben ráirányítsa a figyelmet arra, hogy költői világában föld és menny, áhított világ és valóság, kétségbeesés és remény, kétely és hit kettősségei mindig új meg új dimenzióban mutatkoznak meg. Az első szobában időrendben a költő életének az 1830-as évek végéig terjedő szakasza került bemutatásra: tanulmányai, házitanítóskodása, lapszerkesztői munkája, szerelmes verseinek, illetve a népszerűséget meghozó Zalán futásának megszületése, majd hazafias költészetének kiteljesedése és drámaírói sikereinek kibontakozása. A második szobában biedermeier szobabelső fogadja a látogatót a 19. század első feléből származó bútorokkal, berendezési tárgyakkal. A Vörösmarty-relikviák közül itt látható a költő eredeti íróasztala, egy pecsenyéstál a család tulajdonából, mellette talpas borospohár, s egy ezüst kupa, amelyet tisztelőitől kapott, valamint egy balatonfüredi emlékváza. A harmadik szobában folytatódik az életút bemutatása az 1830-as évek legvégétől a költő haláláig. Megtekinthetjük felesége és közeli barátai portréját, utalást kapunk a fóti szüretekre, Vörösmarty részvételére az 1840-es évek politikai közéletében, költői szerepére az 1848-as forradalomban, valamint a szabadságharc bukását követő drámai verseire.

A kiállítás az NKA által 2010-ben meghirdetett Felemelő évszázad című programsorozat keretében, a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezésében jött létre.

Vitaest a kortárs politikai költészetről képviselőnk, L. Simon László részvételével - 2012.03.05.

A Szépirodalmi Figyelő szerkesztősége szeretettel meghívja az alábbi rendezvényre.

Amit mindig tudni akart a politikai költészetről, de soha nem merte megkérdezni...

VERSRE MAGYAR, HÍ A HAZA
Vitaest a kortárs politikai költészetről


Időpont: 2012. március 8., csütörtök, 17.00
Helyszín: Szatyor Bár (Budapest, Bartók Béla út 36.)

Mi a politikai költészet? Létezik-e egyáltalán ez a kategória? Írnak-e a kortárs költők a közéletről, létezik-e kortárs politikai költészet? Van-e súlya? Van-e, volna-e közönsége? Milyen irányok, hagyományok élnek egymás mellett? Áthidalhatatlan-e a szakadék a párhuzamos kánonok között? Egyáltalán: kell ez nekünk?

A fenti kérdésekre remél választ a Fiatal Írók Szövetsége és a Szépirodalmi Figyelő folyóirat a március 8-ára szervezett szimpóziumon. Két kerekasztal vitatja meg a témát: a (politikus) költők és a teoretikusok.

Első kör: Kukorelly Endre, L. Simon László, Schein Gábor, Szálinger Balázs.
Második kör: Bazsányi Sándor, Bene Sándor, Horkay Hörcher Ferenc, Vári György.

Moderátorok: Kollár Árpád és Mészáros Márton.

A szervezők célja, hogy nyitott, higgadt párbeszédet kezdeményezzenek a témában, melyhez a hívószavak az irodalom, a politika, a közélet, a kettős kánon. Kissé talán naivan, de azt gondolják, fontos, hogy egymás mellé üljenek, közösen beszélgessenek azok, akik alapvetően mást képviselnek – és kellenek az olyan kiegyenlített rendezvények, amelyek ezt lehetővé teszik.

L. Simon László fogadóórája - Adony - 2012.03.05.

L. Simon Lászlónak, körzetünk országgyűlési képviselőjének a következő fogadóórája az ADONYI Önkormányzati Hivatalban 2012. március 9-én (pénteken) 9-11 óra között lesz.

A Magyar Nemzet cikke a Velencei-tó Kapujáról - 2012.03.05.

A Magyar Nemzet cikket közölt a Velencei-tó Kapuja projekt helyzetéről.

A cikk letölhető változata

L. Simon László fogadóórája - 2012.03.01.

L. Simon Lászlónak a következő fogadóórája a SUKORÓI Önkormányzati Hivatalban 2012. március 2-án (pénteken) 9-11 óra között lesz.

Szekfű- és Hóman-kötetek bemutatója a fehérvári levéltárban - 2012.03.01.

Szeretettel meghívjuk a Kodolányi János Főiskola és a Ráció Kiadó Szekfű Gyuláról és Hóman Bálintról szóló tanulmányköteteinek bemutatójára a székesfehérvári Városi Levéltárba (8000 Székesfehérvár, Malom utca és Zichy-liget sarka) 2012. március 1-jén, csütörtökön 18.00 órára. A köteteket L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága, valamint a Nemzeti Kulturális Alap elnöke mutatja be.

Letölthető meghívó

Navracsics Tibor és L. Simon László nyitja meg az Utazás kiállítás Közép-dunántúli standját - 2012.03.01.

MAGYAR TURIZMUS ZRT. – Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság
UTAZÁS 2012
35. Nemzetközi idegenforgalmi kiállítás

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk Önt 2012. március 1-én (csütörtökön) 15 órakor Közép-Dunántúl, a Királyi régió standmegnyitójára.

A standmegnyitót tartja:
dr. Navracsics Tibor
miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter
és
L. Simon László
a Parlament Kulturális és sajtóbizottságának elnöke

A standmegnyitó helyszíne: „A” pavilon 211/B stand (Budapest, Hungexpo, Albertirsai út 10.)

A nagyvenyimi Egészségház átadó ünnepsége - 2012.02.16.

Tiszteltettel meghívjuk 2012. február 17-én 13 órakor a Nagyvenyimi Egészségház átadó ünnepségre.

Az Egészségházat felavatja:
L. Simon László országgyűlési képviselő

Ünnepi köszöntőt mond:
Szabóné Lőrincz Ilona polgármester

Ünnepi műsor:
Aranydaru Népdalkör

Szeretettel várunk mindenkit!

L. Simon László fogadóórája - 2012.02.16.

L. Simon Lászlónak, következő fogadóórája a BARACSI Önkormányzati Hivatalban 2012. február 17-én (pénteken) 9-11 óra között lesz.

Szeretettel várunk mindenkit!

Mezőgazdasági Könyvhónap, 2012 - 2012.01.30.

Idén január 30-án, 10.30-kor dr. Fazekas Sándor, a vidékfejlesztési tárca minisztere nyitotta meg a könyvhónapot a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Az ünnepélyes megnyitó után "Irodalom és szakirodalom" címmel a Parlament Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, L. Simon László tartott előadást, majd dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet új szerepéről értekezett. A nyitóprogram részeként átadták az újonnan alapított Életműdíjat, az a már évtizedes hagyományra visszatekintő Év Szakújságírója Díjat, valamint a Magyar Bor Akadémia-alapította Év Boros Könyve Díjat. A rendezvénysorozat február 16-án a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karára is ellátogat. Az Országos Mezőgazdasági Könyvtárban február 23-án mutatkoznak be a szakértőknek és az érdeklődőknek az ágazat könyvkiadói, lapkiadói, valamint a könyvhónapra megjelenő könyvek szerzői, tájékoztatta az érdeklődőket dr. Lelkes Lajos és Sári Enikő, a Mezőgazdasági Könyvhónap szervezői.

Dr. Fónagy János levele a Velencei-tó kapujáról - 2012.01.20.

Dr. Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára levelet írt a „Velencei-tó kapuja” beruházással kapcsolatban L. Simon Lászlónak, aki 2011. november 11-én a fordult levélben a nemzeti fejlesztési miniszterhez. Az államtitkár a szükséges vizsgálatok lefolytatásáról biztosította képviselőnket, amikor így fogalmazott: „Megnyugtató számomra, hogy a térség felelősségteljes országgyűlési képviselőjeként szorosan nyomon követi a választókerületében zajló projektekhez kapcsolódó közpénzek szabályos felhasználását. Amint azt parlamenti felszólalására adott válaszomban jeleztem, a kormány az elmúlt másfél évben jelentős lépéseket tett a hasonló esetek jövőbeni előfordulásának megakadályozása érdekében. Közös célunk, hogy az elmúlt időszak esetleges visszaéléseinek feltárásával és a jogorvoslati eljárások lefolytatásával helyreállítsuk a jogbiztonságot, illetve a közpénzek felelős felhasználásának alapfeltételeit.

Az európai uniós források felhasználását koordináló, tárcánk irányítása alatt álló Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) tájékoztattam a képviselő úr által kezdeményezett büntető feljelentésről. A főügyészség által vélhetően lefolytatásra kerülő vizsgálatot annak eredményessége érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az NFÜ természetesen az összes rendelkezésére álló információval támogatni fogja.

Ugyanakkor a képviselő úr feljelentésében jelzett körülmények több olyan kérdést is felvetnek, amelyek tisztázásáig a projekt megvalósítására fordítandó további források felelős felhasználását nem látjuk biztosítottnak. Az eddig felhasznált közpénzek nagyságára való tekintettel közérdek, hogy a szerződésben foglalt vállalások megalapozottsága mind a projekt tartalmával, mind pedig a teljesítések mértékétől független kifizetések módjával kapcsolatban is igazolva legyenek, ezért a szükséges vizsgálatok lefolytatását a tárca támogatja."

L. Simon László az ATV-ben - 2012.01.16.

L. Simon László az ATV vendége volt.
A beszélgetést itt nézhetik meg:
http://atv.hu/cikk/20120111_l_simon_laszlo?source=hirkereso

L. Simon László és Hatos Pál közös erdélyi szakmai programjai - 2012.01.11.

„Mire való a magyar kultúra?”

L. Simon László Személyes történelem című esszékötetét mutatják be Erdélyben, illetve az író-politikus L. Simonnal, valamint Hatos Pál történésszel, a Balassi Intézet főigazgatójával beszélgetnek történelemről, kultúráról, politikáról, múltról-jelenről-jövőről
KOLOZSVÁRON
2012. január 12-én (csütörtökön) 19 órától a Bulgakov kávézóban,
SEPSISZENTGYÖRGYÖN
2012. január 13-án (pénteken) 18 órától a Székely Nemzeti Múzeumban.

A kötetet bemutatja: KIRÁLY ZOLTÁN költő, az estek moderátora: LAKATOS MIHÁLY, a sepsiszentgyörgyi MKKK igazgatója.

Az esemény plakátjának letölthető verziója [.pdf, 440Kb]

L. Simon visszakapcsolná az éjjeli Kossuth Rádiót - 2012.01.08.

Körzetünk képviselője, L. Simon László visszakapcsolná az éjjeli Kossuth Rádiót, adta hírül cikkében a Magyar Hírlap.
Az írás itt olvasható:
http://www.magyarhirlap.hu/belfold/ejszakai_kozephullam_lekapcsolva.html

Bemutatták a Nemzeti Kulturális Alap új kollégiumainak struktúráját és vezetőit - 2012.01.08.

2012. január 6-án mutatta be a Nemzeti Kulturális Alap új kollégiumainak struktúráját és vezetőit L. Simon László, az alap elnöke a Réthelyi Miklós miniszterrel közös sajtótájékoztatóján.

További információk, cikkek:
http://www.magyarhirlap.hu/kultura/a_maradvany_tenyleg_megmaradhat.html
http://nol.hu/lap/kult/20120107-tobb_penz__nagyobb_zarlat
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=507973

A Velencei-tó környékének borai karácsonyra - 2011 2011.12.20.

A mellékelt pdf fájlban megtalálhatják képviselőnk pincészetének tájékoztató füzetét a 2011-es borkínálatukról. A pincészet azzal az újítással lép a közönség elé, hogy az újborokat Velencei-tó környéki madarakról nevezték el, s a címkéken is ezen madarak képei láthatók.

A cég központjában kedvezménnyel vásárolhatják meg a palackos borokat. Ugyanitt vehetnek kiváló minőségű folyóborokat is.

2484 Agárd, Bikavölgyi út 2.
www.lsimon.hu
www.simonessimon.hu
tel.: (22) 570-085 fax: (22) 570-086
e-mail: panzio@simonessimon.hu

A 2011-es palackos borlap letölthető változata [.pdf, 200KB]

HŐSÖK, KIRÁLYOK, SZENTEK. A MAGYAR TÖRTÉNELEM KÉPEI ÉS EMLÉKEI - sajtótájékoztató a MNG-ben 2011.12.20.

A Magyar Nemzeti Galéria tisztelettel meghívja Önt a HŐSÖK, KIRÁLYOK, SZENTEK. A MAGYAR TÖRTÉNELEM KÉPEI ÉS EMLÉKEI című kiállítás sajtótájékoztatójára.

IDŐPONT: 2011. DECEMBER 21., SZERDA, 14.00
A sajtótájékoztatón részt vesznek:
Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria megbízott főigazgatója
L. Simon László, a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke
Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója
Mikó Zsuzsanna, a Magyar Országos Levéltár megbízott főigazgatója
Sajó Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója
Pákh Imre, a Munkácsy Alapítvány elnöke
Bakó Zsuzsanna és Bellák Gábor, a kiállítás kurátorai

HELYSZÍN:
Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota B épületi előadóterem

A Hősök, királyok, szentek. A magyar történelem képei és emlékei című tárlat 2012. január 3-tól 2012. augusztus 26-ig tekinthető meg. A kiállítás együttműködő partnerei: Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Országos Levéltár, Magyar Tudományos Akadémia, Országos Széchényi Könyvtár, az Országgyűlés Hivatala

Megjelent a Látószög legújabb száma 2011.12.13.

Megjelent választókörzetünk lapjának új száma, amiben az elmúlt hónapok képviselői munkáját összegezzük.

A Látószög 2011. decemberi számának letölthető változata [.pdf, 2.5MB]

Sajtóbeszélgetés a velencei-tavi vízisportról 2011.12.09.

2011. december 10-én szombaton 15 órától sajtóbeszélgetést rendeznek a velencei-tavi vízisport, a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) jövőjéről , valamint a kajak-kenus, evezős, vitorlás utánpótlásnevelés helyzetésől Agárdon, a VVSI telephelyén (2484 Agárd, Tópart utca 17. tornaterem).

A beszélgetés résztvevői:
Borkai Zsolt országgyűlési képviselő, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Czene Attila sportért felelős államtitkár
Gál András Levente kormánybiztos
L. Simon László országgyűlési képviselő, a Velencei-tavi Vízisport Szövetség alelnöke
Tóth István Gárdony város polgármestere
Kovács Zoltán kajakos világbajnok, a VVSI szakmai igazgatója

Minden újságírót, érdeklődőt és környékbeli polgárt szeretettel várunk.

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának szakmai konferenciája 2011.11.30.

„HAZA ÉS HALADÁS”
Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának szakmai konferenciája
2011. december 2., az Országház Felsőházi terme

9.00 – 9.20 L. Simon László: elnöki bevezető
9.20 – 9.40 Lánczi András: Valami nagyobb
9.40 – 10.00 Kulcsár Szabó Ernő: Nyelv – közösség – identitás
10.00 – 10.20 Bengi László: Nyelv és közösség, irodalom és identitás
10.20 – 10.40 Pápay György: Haza és haladás – Kultúra és innováció
10.40 – 11.00: kávészünet
11.00 – 11.20 Mezei Balázs: Amerikai magyar konzervativizmus
11.20 – 11.40 Békés Márton: Rendszerváltás után korszakváltás – A jobboldali politikai kultúra esélyei
11.40 – 12.00 Pesti Sándor: Nemzeti identitás és nemzeti érdekérvényesítés a globalizált világban
12.00 – 12.20 Fázsy Anikó: Nem félünk a farkastól? – Kell-e védeni a nemzeti identitást?
12.20 – 13.00: ebédszünet
13.00 – 13.20 Demeter Szilárd: "...otthon lenni benne..."
13.20 – 13.40 Demeter Tamás: Az abúzus társadalma
13.40 – 14.00 Czibere Károly: Haza és haladás: a jó állam felé
14.00 – 14.20 Hatos Pál: "Választott népek" – A nemzeti identitás vallási alapjai
14.20 – 14.40: elnöki zárszó

Kérjük, részvételi szándékát 2011. december 1-jén 12 óráig jelezze a Kulturális és Sajtóbizottság titkárságán, a ksb.rendezveny@parlament.hu címen.

Lázár János Gárdonyban 2011.11.30.

ORSZÁGJÁRÁS
2011. december 3-án (szombat) 15 órától 16 óra 30 percig az agárdi Nádas Étteremben (Agárd, Balatoni út 60.) Országjáró Fórumot tart L. Simon László Fejér megye 4-es sz. választókörzetének országgyűlési képviselője, az országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke Dr. Lázár Jánossal, az országgyűlési Fidesz frakció vezetőjével.

L. Simon-interjú a Magyar Narancsban 2011.11.29.

A Magyar Narancs című hetilap legutóbbi számában beszélgetés jelent meg L. Simon Lászlóval, amelyet a mellékelt pdf-fájlban találhatnak meg.

Az interjú letölthető változata [.pdf, 2.1MB]

Érmindszenti zarándoklat Ady szülőházához 2011.11.21.

Ady Endre születésének 134. évfordulójára emlékeztek 2011. november 19-én, szombaton a költő szülőfalujában, a korábban Szilágy, ma Szatmár megyéhez tartozó Érmindszenten.
A település református templomában ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét az irodalmi zarándoklat.
A költő szülőházánál álló Ady-szobor tövében többek között ünnepi beszédet mondott körzetünk képviselője, L. Simon László író, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke is.

További információk:
http://harangszo.blogspot.com/2011/11/ermindszenti-zarandoklat.html
http://magyar-vers.hu/archives/597

Megújult a Velencei-tavi Vízisport Szövetség 2011.11.21.

2011. november 20-án vasárnap tartotta Agárdon az idén hatvanéves Velencei-tavi Vízisport Szövetség a tisztújító közgyűlését.
A Velencei-tavi Vízisport Iskola (VVSI) tornatermében tartott rendezvényen leköszönt az elnökség, s megújították a szervezet alapszabályát, és új vezetőséget választottak.

A nagy múltú szövetség elnöke Soltész Miklós államtitkár, alelnöke L. Simon László, a Velencei-tó térségének országgyűlési képviselője, főtitkára Fejér Vilmos lett.
Az elnökség tagjai: Kapócs Anikó (evezős olimpikon), Kovács Zoltán (háromszoros világbajnok kajakos, a VVSI szakmai igazgatója), Dr. Marinovics Endre (vitorlás), Sipos Péter (vitorlás), Szipola Antal (kajakos). A Felügyelő Bizottság tagjai: Váradi Imre elnök, Bartos Zoltán, Mohai Tibor. A Fegyelmi Bizottság elnöke: Dr. Horváth Attila.

A szövetség a megújuló VVSI telephelyén fogja folytatni értékes tevékenységét, ahol december 10-én sajtóbeszélgetésen fogadják Borkai Zsoltot, a MOB elnökét és Czene Attila sportállamtitkárt.

Magyar Napló-interjú L. Simon Lászlóval 2011.11.14.

A Magyar Napló című folyóirat novemberi számában hosszú beszélgetés jelent meg L. Simon Lászlóval. A cikket elolvashatják a mellékelt pdf-fájlban.

Az Magyar Napló interjú letölthető változata [.pdf, 1.2MB]

L. Simon László válasza a Szépírók Társaságának az Élet és Irodalom 2011. november 11-i számában megjelent tiltakozására 2011.11.11.

Csaplár Vilmos elnök úrnak

Tisztelt Elnök Úr!

Önök a József Attila-szobor „elhurcolása” ügyében politikai nyilatkozatot jelentettek meg a sajtóban, amit akkor sem tudok szó nélkül hagyni, ha valójában nincs is ilyen ügy, legfeljebb Önök szeretnék, ha lenne. Véleményemet a következőképpen tudom összegezni:

1. Nem vagyok a szószólója a József Attila-szobor elvitelének, de megértem, miért kell ilyen finoman csúsztatniuk.

2. A Fidesz frakcióban senkinek sincs baja József Attilával vagy a szobrával. Sőt nagyon szeretjük, például Kövér László legkedvesebb költője éppen József Attila.

3. A szobor pár száz méterrel, vagy pár kilométerrel arrébb is jó helyen lehet, most kevesen látják, nincs is a Duna-parton (ez volt az alkotói szándék). Van olyan frekventált belvárosi Duna-szakasz, akár a korzó, ahol a jelenleginél sokkal méltóbb helye lenne.

4. Az ügyből néhány baloldali politikus és Önök csinálnak politikai cirkuszt, ezt nagyon sajnálom.

5. A mostani politikai nyilatkozatukhoz hasonló aktivitást vártam volna akkor is Önöktől, amikor még írószövetségi titkárként a szlovák nyelvtörvény elleni tiltakozáshoz kértem a csatlakozásukat. Akkor ezt megtagadták, többek között azzal az indokkal, hogy Önök nem politizálnak. Tudom, erre azt válaszolná, hogy a József Attila-szobor ügyében történő megszólalásuk nem politizálás. Akkor ugyan micsoda?

6. A Kossuth tér rendezésének terve Önöket zavarja. Ezt megértem. Ugyanakkor azt nem értem, hogy a Gyurcsány-kormány idején gyalázatos hallgatásukkal miért asszisztáltak az ország szimbolikus főterének kordonokkal történő lezárásához, a magyar embereknek a térről való kitiltásához. Most abban igazuk van, hogy közéleti, politikai, kultúrpoltikai kérdésekben meg kell szólalni (én az elmúlt húsz évben mindig ezt az álláspontot képviseltem), de Önök miért hallgattak az elmúlt évek jogtiprásait, gyalázatait látva? Íróként, értelmiségiként, szervezeti vezetőként miért nem írtak petíciókat, amikor Gyurcsány Ferenc a kettős állampolgárság ellen agitált, amikor arra szólította fel a magyar állampolgárokat, hogy tagadják meg határon túli testvéreiket, köztük költőket, írókat, közös barátainkat? Vajon mit szólt volna ehhez József Attila, Ady, Dsida, Tamási Áron, Páskándi Géza, ha még köztünk lennének? Vagy miért hallgattak, amikor 2006. október 23-án a hatalom sunyin véresre verte a fideszes ünneplőket? Nem a huligánokat, hanem tisztességes, békés magyar embereket, köztük Révész Máriusz országgyűlési képviselőt. Vajon miért nem sértette az Önök stilisztikai érzékét az, hogy ezután a parlamentben a liberális (szabadelvű?) párt egyik meghatározó politikusa Révész Mártíriusznak csúfolta kórházba került képviselőtársát? Miért hallgattak hazánk kiárusításakor, eladósításakor, ami miatt most nincs elég pénzünk a magyar kultúrára?

7. Egyben viszont egyetértünk: az Országház körül szerintem sem csak politikusok szobra állhat. Az idő kerekét megállítani vagy visszaforgatni nem lehet. Az előttünk levő évtizedekben biztosan sokat fog még alakulni a tér és a belváros képe, arculata, most viszont el kell végeznünk azt a rehabilitációs munkát, amivel adósai vagyunk a magyar társadalom egy részének. És ennek a résznek is van véleménye, érzékenysége, sérelmei és egy sor jogos igénye. Ez az ő országuk is, Magyarország ugyanis a közös hazánk. És Önöknek meg kellene érteniük és el kellene fogadniuk, hogy nem csak az Önök értékrendje és ízlése lehet releváns. Én kultúrpoltikusként egy sor olyan folyamatban vagyok részes, amit a személyes ízlésem és értékrendem alapján máshogyan alakítanék, mint ahogyan történik, de tisztában vagyok azzal, hogy kompromisszumokat kell kötnünk, s mások értékeit és érzékenységét is el kell fogadnunk. Ebből a konglomerátumból áll a magyarság kultúrája, amibe egyaránt beletartozik Ady és Kassák, Kalász Márton és Csaplár Vilmos. Szeretném hinni, hogy egyszer az életben Ön is elfogadja ugyanezt, s képes lesz megérteni, hogy nekünk is jogunk van máshogyan gondolkodni, érezni és cselekedni, mint ahogy ezt Önök elvárják.

Üdvözlettel,
L. Simon László
József Attila-díjas író, országgyűlési képviselő

Németh László-Pilinszky János emlékülés Székesfehérvárott 2011.11.10.

MEGHÍVÓ

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vörösmarty Társaság, a Kodolányi János Főiskola, A Szabadművelődés Háza
és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Fejér Megyei Egyesülete
szeretettel meghívja Önt
2011. november 11-én 11 órára
a Szent István Művelődési Ház, Szent Imre termébe
(Székesfehérvár, Liszt F. u. 1.)

a Németh László-Pilinszky János emlékülésre.

Program:
dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntője
Bobory Zoltán elnök (Vörösmarty Társaság) köszöntője
Jelenits István: Németh László vendége Pilinszky János Hódmezővásárhelyen.
Cs. Varga István: „Viharokra emelt nyárderű”. Németh László és Pilinszky János barátságáról.
Paál Lajos: Németh László és Mezőszilas
L. Simon László: Pilinszky János emlékezete
Petőcz András: Pilinszky János szorongásos létélménye, avagy a Négysoros üzenete.
Szűts Zoltán: A kizökkentett idő – Vég és bűntudat az idő kezdetére való helyezése Pilinszky János lírájában.
Szűts-Novák Rita: Tömörség és alkotóelemekre bomlás – az idegenség, út és a vég megjelenése Pilinszky János és T.S. Eliot műveiben.
Kovács Péter: „Álmaimban együtt legeltünk” emlékezés Pilinszky Jánosról.

Az emlékülés moderátora Bakonyi István

„Pilinszky János megzenésített versei”
Közreműködik Kovács Gábor

A Pákozdi Katonai Emlékpark a nemzeti emlékhelyek között 2011.11.07.

2011. november 7-én a Magyar Országgyűlés megszavazta a kulturális örökség védelméről szóló törvény átfogó módosítását a nemzeti emlékhely státusz bevezetéséről.
A tíz nemzeti emlékhely közé - körzetünk képviselőjének, L. Simon Lászlónak a módosító javaslatára - bekerült a Pákozdi Katonai Emlékpark is, így Mohács, Ópusztaszer, a Hősök tere, a fehérvári Romkert és más emlékhelyek mellett a pákozdi csata helyszíne, a magyar honvédség történelmi panteonja is különös védettségre és külön támogatásra lesz jogosult.
A parlamenti zárószavazást a páholyból követte figyelemmel Dr. Görög István ezredes, az emlékpark vezetője is.
Az emlékhely webcíme: www.kempp.hu

L. Simon László válasza Velence polgármesterének 2011. november 7-én kelt sajtónyilatkozatára 2011.11.07.

Velence város polgármestere, Oláhné Surányi Ágnes 2011. november 7-én sajtónyilatkozatban reagált a november 5-én a Velencei-tó Kapuja projekt ügyében tett feljelentésemre.

Polgármester asszony jogilag nem tartja helytállónak az általam elmondottakat. A feljelentés valójában szigorú rendben felsorolt tényeket tartalmaz. Az esetleges jogi következtetések levonása az ügyészség és a bíróság dolga.

Polgármester asszony kifogásolja, hogy feljelentést tettem, mondván, hogy október 14-én már ők is tettek büntető-feljelentést. Örülök, hogy ők is felismerték, itt valószínűleg jogsértéssel állunk szemben. Remélhetőleg a két feljelentés kiegészíti egymást, ugyanis az én feljelentésem nem arról szól, hogy hová tüntette el az időközben csődbe ment kivitelező azt a sok százmilliónyi közpénzt, amit előlegként megkapott, hanem arról, hogy az önkormányzat miért nem kért fedezetet vagy garanciát az általa engedélyezett, az Államkincstár által kifizetett előlegek biztosítékául.

A fő kérdés éppen az, amiről a polgármester a nyilatkozataiban rendre hallgat: Velence vezetői valóban annyira felelőtlenek és meggondolatlanok voltak, hogy úgy adtak előleget az el nem végzett munkára egy bizonytalan helyzetű cégnek, hogy semmilyen garanciális elemet nem építettek bele a szerződésbe? Értem, hogy most új kivitelező céget keresnek, s hogy mindenképpen be akarják fejezni a beruházást, de azt azért joggal várják el a választók, hogy Velence vezetői választ adjanak az előbbi kérdésre, és arra is, miért nem vállalják a politikai felelősséget a hibás döntésért, mert az igenis tény: sok százmillió forintnyi közpénzt nyelt el egy csődbe ment kivitelező cég. Velence város feljelentése nyomán majd kiderül, hogy szándékosan vitték-e csődbe a kivitelező céget, vagy az önhibáján kívül, a válság eredményeképpen omlott-e össze. Akármi is legyen a vizsgálat eredménye, attól még a pénz elveszett, és az én feljelentésem azt kívánja tisztázni, van-e ebben felelőssége az önkormányzatnak és a kivitelezési szerződést aláíró polgármesternek.

Polgármester asszony az egyik napilapnak adott nyilatkozata szerint „furcsának találja” az eljárásomat, mert szerinte egészen 2011 júliusáig támogattam a projektet, és minden kérdésben segítőkész voltam. Valóban segítőkész voltam, például a beruházás megkezdése előtt többször felajánlottam a segítségemet a projekt áttervezése vagy lefújása érdekében, a 2010. július 30-án kelt, a környezetvédőknek írt nyílt levelemben pedig a következőket fogalmaztam meg: „A projekt részeként megépítendő monstrum szerintem nem a tájba illő, én kisebb, más funkciójú és más kinézetű épületet terveztettem volna, de a velencei döntéshozóktól eltérő ízlésem és vizuális értékrendem nem elegendő ok a projekt leállítására. Ha én lennék Velence polgármestere, biztosan nem ilyen irányba vittem volna a település fejlesztését, de attól még képviselőként nincs semmilyen jogosítvány a kezemben a leállítására.”

A fentieket most is tartom, a helyzet viszont megváltozott: félmilliárd forintnyi közpénz eltűnése mellett nem mehet el szó nélkül a város országgyűlési képviselője, hallgatásomat joggal kérnék számon a választók.

Agárd, 2011. november 7.

L. Simon László
országgyűlési képviselő

Torzó a tóparton. Hová tűntek a Velencei-tó kapuja beruházás százmilliói? - Napirend előtti felszólalás a Parlamentben 2011.11.07.

Holnap, 2011. november 8-án kedden reggel L. Simon László, Torzó a tóparton. Hová tűntek a Velencei-tó kapuja beruházás százmilliói? című parlamenti napirend előtti felszólalásában körzetünk egyik súlyos problémájával fog foglalkozni.
A parlamenti ülést a Magyar Televízió is közvetíti.

Feljelentés a Velencei-tó kapuja ellen 2011.11.02.

L. Simon László feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségnél a Velencei-tó Kapuja beruházás miatt. A feljelentést a mellékletben olvashatják.
A következő cikk is beszámol a feljelentéstől:
http://index.hu/belfold/2011/11/05/feljelentest_tett_a_fidesz_a_velencei-to_kapuja_miatt/

Letölthető melléklet [.pdf, 180Kb]

L. Simon László megnyitója a Felsőházi teremben - tanácskozás a hazai kulturális ágazat helyzetéről 2011.11.02.

Mellékelten csatoljuk L. Simon Lászlónak a Parlament Felsőházi termében 2011. október 28-án az Állapotfelmérés: a hazai kulturális ágazat helyzete című nyílt napon elhangzott elnöki bevezető előadását.

Az elnöki bevezető letölthető innen [.pdf, 270Kb].

A tanácskozásról több helyen is olvashatnak tudósítást:
http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=59387
http://mno.hu/belfold/nem-irhato-minden-a-politika-es-a-valsag-szamlajara-901132
http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/42644-l-simon-laszlo-a-kulturalis-elit-is-felelos-a-problemakert
http://www.magyarhirlap.hu/kultura/a_nemzeti_ma_fosztokepzo.html
http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/42657-kulturalis-szakmai-nap-l-simon-laszlo-zarszava
http://kultura.hu/main.php?folderID=911&ctag=articlelist&iid=1&articleID=318997
http://www.fmh.hu/cimlapon/20111028_nyilt_nap_kultura

Népszabadság-cikk a Velencei-tó kapuja projektről 2011.11.02.

A Népszabadság mai száma cikket közöl a Velencei-tó kapuja beruházásról, amelyben L. Simon László is megszólal.

Az írás itt olvasható el.

A hazai kulturális ágazat helyzete - nyílt nap a parlamentben 2011.10.25.

Meghívó
Tisztelettel meghívjuk Önt és érdeklődő munkatársait az Országház Felsőházi Termében 2011. október 28-án 9.00 órakor kezdődő,
Állapotfelmérés: A hazai kulturális ágazat helyzete
című szakmai nyílt napra.

A szakmai nyílt napon a felkért hozzászólók (előadók) a hazai kulturális élet egy-egy területének aktuális helyzetét, az adott területen jelentkező legfontosabb feladatokat és kihívásokat mutatják be konferencia-előadások keretében a meghívott vendégeknek a Parlament Felsőházi termében.
Részvételi szándékát a belépés zavartalansága érdekében legkésőbb csütörtök délig jelezni szíveskedjen a ksb@parlament.hu címen.

Részletes program.

L. Simon László beszéde október 23-án 2011.10.24.

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke Budapesten, a budai polgárok ünnepségén Láng Zsolt II. kerületi polgármester mellett mondott beszédet.

Az eseményről itt olvashatnak összefoglalót

L. Simon László az Info Rádióban 2011.10.24.

L. Simon László volt a vendége az Info Rádió Aréna című műsorának.

Az interjúról készült videófelvétel első részét itt tekinthetik meg.
Az interjú második részét itt tekinthetik meg.

L. Simon-interjú a 168 Órában 2011.10.20.

A 168 Órában interjú jelent meg L. Simon Lászlóval. Az interjút a mellékletben olvashatják el.

Az interjú letölthető változata [.pdf, 0.9MB]

L. Simon-interjú a Demokratában 2011.10.19.

A Demokratában interjú jelent meg L. Simon Lászlóval. Az interjút a mellékletben olvashatják el.

Az interjú letölthető változata [.pdf, 1.14MB]

L. Simon-interjú a Fidesz.hu-n 2011.10.18.

L. Simon Lászlóval olvashatnak interjút a Fidesz honlapján:

http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=173418

L. Simon László új törvényjavaslata a pornográf kiadványokról 2011.10.14.

A Nemzeti Kulturális Alapnak a jövőben egyebek mellett az ötöslottó játékadójának 90 százaléka és a pornográf termékek, illetve szolgáltatások után befizetett 25 százalékos kulturális járulék jelentene bevételi forrást. Január elsejétől – ha a parlament rábólint L. Simon László javaslatára – a kulturális járulék alapja a járulékköteles termékek, szolgáltatások értékesítésének - a számviteli törvény szerint - az üzleti évben elszámolt ár- vagy egyéb bevétele lenne.

A parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke szerint a kultúra állami támogatásának növelésére vagy szinten tartására jelenleg nincs lehetőség. Nem kedvez a terület helyzetének, hogy a nem állami mecenatúra részvétele a kultúra finanszírozásában – főként az EU más tagállamaival összehasonlítva – igen alacsony.

L. Simon László javaslata ezért a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosításával a pornográf tartalmú termékek és szolgáltatások járulékfizetési kötelezettségének visszaállítását indítványozza. Az előterjesztő szerint 2010. januárjától a pornóipar a járulékfizetési kötelezettség megszűnésével anélkül jutott jelentős többletbevételhez, hogy "a terület társadalmi hasznossága, illetve elismertsége" változott volna.

A törvényjavaslat itt olvasható. [.pdf, 376Kb]

L. Simon László az örökségvédelem feladatairól 2011.10.14.

"A kulturális kormányzat felelőssége az örökségvédelem"

Az örökségvédelem akkor tudja megóvni az ingatlanállományt az országban és a Kárpát-medencében, ha a megóvásukhoz anyagi forrásokat biztosít, valamint innovatív stratégiát állít fel hasznosításukra - mondta L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke pénteken Baján.

Ha nem lesz anyagi forrás, "akkor nincs az az örökségvédelmi törvény, amelyik megakadályozza azt, hogy elhordják építőanyagnak az épületeinket" - mondta L. Simon László, a kétévente rendezett Országos Műemléki Konferencia szünetében tartott sajtóbeszélgetésen.

Hangsúlyozta: nincs az a büntetési tétel, az a fenyegetettség, amivel az egyébként forrással nem rendelkező magántulajdonosakat rá lehet venni, hogy rendben tartsák műemlékeinket és műemlékhez méltóan gondozzák, ápolják és újítsák fel.

Kijelentette: "Ez a kulturális kormányzatnak a felelőssége".

Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának az elnöke kifogásolta, hogy a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának nincsen megfelelő innovatív stratégiája arra nézve, hogy az állami kézben lévő műemlékekkel mit kezdjen.

Alapvető érdeknek nevezte a nemzeti magántőke bevonását, kiemelve "azokat a tulajdonosokat, akik ebből az országból nem elvinni akarnak, nem lerombolni" - fogalmazott a fideszes politikus.

Elképzelése szerint, azok a kastélyok, melyek kiemelt állami műemlékek és a rendszerváltozás időszakát követő néhány évben téves privatizáció révén külföldiek kezébe kerültek, és egy kapavágást nem tettek a felújításuk érdekében, azokat ugyanúgy, ahogy a cukorgyárak privatizációját, vagy az alumíniumipar privatizációját felül kell vizsgálni.

"Ha kell akkor az államnak vissza kell venni és államosítani kell őket, különben az lesz a következménye, hogy ezek műemlékek el fognak tűnni a föld színéről" - fűzte hozzá.

L. Simon László hangsúlyozta azonban, hogy a gazdasági realitások figyelembevételével az "okos és erős érdekérvényesítő képességgel rendelkező kultúrpolitika" a kicsi, részben fogyó tortából, minél nagyobb részt tud kihasítani.
Reményét fejezte ki, hogy a "jó gazdaságpolitika következtében egyre növekvő tortából" több forrás jut az örökségvédelem területére.

Az MTI kérdésére L. Simon László elmondta: a tervek szerint, januártól a kormányhivatalokhoz kerülő, a megyei önkormányzatok kezelésében, fenntartásában lévő kulturális intézmények a kulturális államtitkárság alá kerülnek egy átmeneti idő után.

A megyei múzeumok, könyvtárak és levéltárak esetében is az a szakpolitikának az egyértelmű szándéka, hogy a minisztérium alá tartozzanak - szögezte le.
Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, emlékeztetett arra, hogy tíz éve az Országgyűlés elfogadta a kulturális örökségvédelmi törvényt, valamint 139 éve intézményesült a magyar kulturális örökségvédelem.

Entz Géza politikai főtanácsadó, aki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter képviseletében szólalt fel a délelőtti tanácskozáson hangsúlyozta: "A kulturális örökség a nemzet fennmaradásának a forrása".

Forrás: http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=173399

L. Simon László a Kossuth tér rendezéséről 2011.10.13.

Visszatér az eredeti Kossuth-szoborcsoport

MNO - WL
Horvay János eredeti Kossuth-szoborcsoportja kerül vissza a budapesti Kossuth térre a tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozat értelmében – mondta az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke kedden Tamásiban az MTI-nek.

A határozat egyértelmű, a Kossuth tér háború előtti vizuális arculatát kívánjuk helyreállítani – jelentette ki L. Simon László (Fidesz), aki egy térségi közművelődési tanácskozáson vett részt a Tolna megyei városban. A bizottsági elnök utalt rá: a július 13-án elfogadott határozat arról is rendelkezik, hogy a rekonstrukciónak 2014. május 31-ig meg kell történnie. „Meg kell épülnie a mélygarázsnak, vissza kell állítani a szobrokat, egyes szobrokat arrébb kell helyezni kellő tisztelettel” – tette hozzá.

A cikk teljes szövege itt olvasható.
Forrás: (MTI)

Magyar Hírlap-interjú L. Simon Lászlóval 2011.10.13.

A Magyar Hírlapban interjú olvasható L. Simon Lászlóval

http://www.magyarhirlap.hu/kultura/felezes_a_szakkollegiumokban.html

Emléktábla avatás a Duna partján 2011.10.13.

A világörökség részévé nyilvánított, 12 kilométeres pesti és budai rakpartszakaszon tartott táblaavató ünnepséget a Budapesti Világörökség Alapítvány csütörtökön.
A parlament korelnöke, Horváth János és körzetünk képviselője, L. Simon László közösen avatta fel az egyik emléktáblát a Duna partján.

További információk:
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=173337

Megjelent a Látószög legújabb száma 2011.10.09.

Megjelent választókörzetünk lapjának új száma, amiben az elmúlt félév munkáját összegezzük. A Látószögben fontos cikket olvashatnak a VVSI jövőjéről, valamint a Velencei-tó kapuja beruházás helyzetéről is.

Letölthető pdf (760Kb)

L. Simon László elemzése a változó megyerendszerről 2011.10.08.

Súlypontváltozások (Változó megyerendszer Bibó munkásságának tükrében) címmel közöl hosszabb elemzést a Magyar Hírlap október 8-i, szombati száma. A dolgozatot körzetünk képviselője, L. Simon László írta, ezért szeretettel ajánljuk olvasónk figyelmébe.

Az írás itt is megtalálható:
http://www.magyarhirlap.hu/hullamter/sulypontvaltozasok.html

Heti Válasz-interjú L. Simon Lászlóval 2011.10.06.

A Heti Válaszban L. Simon László a hét embere. Itt olvasható a lap nyomtatott változatában is megjelent interjú:

http://hetivalasz.hu/itthon/a-kormany-atalakitasarol-nem-esett-szo-41991/

L. Simon Lászlót nevezik ki a Nemzeti Kulturális Alap elnökének 2011.10.01.

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter közös megegyezés alapján 2011. október 15. napjával felmentette Jankovics Marcellt a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága elnöki posztjáról és egyidejűleg L. Simon Lászlót nevezte ki e posztra.

A személycsere oka, hogy a 2012. évi költségvetés más szempontokat előtérbe helyező és más koncepciójú irányítást ad a Nemzeti Kulturális Alap és annak pénzügyi kerete felosztásáról döntő bizottság számára. Jankovics Marcell szakmai tudására és munkájára a minisztérium továbbra is számít.

(Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)
A témával a Fejér Megyei Hírlap is foglalkozik:
http://www.fmh.hu/cimlapon/20110930_l_simon_lesz_vezeto#comments

A Nemzeti Kulturális Alapról a Népszavában 2011.09.29.

A Népszavában jelent meg cikk a Nemzeti Kulturális Alapról. A cikk foglalkozik körzetünk országgyűlési képviselőjével, L. Simon Lászlóval is:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=476114

Nemzetközi ökoturisztikai workshop és tanulmányút a Velencei-tónál 2011.09.26.

Brit, olasz és osztrák tour operatorokat, PR és TDM szakértőket lát vendégül a gárdonyi TDM szervezet a Velencei-tavi ökoturisztikai konferencia és tanulmányút alkalmával, szeptember 27-29. között. A szakmai rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a Velencei-tavi (öko)turisztikai termékpalettáját.

A rangos külföldi szakemberek a gárdonyi szervezet helyi TDM pályázatának keretében érkeznek a Velencei-tóhoz. A vendéglátók háromnapos tanulmányút során mutatják be a külföldi vendégeknek a környék természeti kincseit. A vendégek a Velencei-tavi Madárrezervátumon és a Dinnyési Fertőn kívül a Vértesi Natúrparkba is ellátogatnak és megismerhetik a Rétszilasi Halastavak Természetvédelmi Területet, Rétimajort is.

Részletes információk:
http://www.visitvelenceito.hu/nemzetkozi-okoturisztikai-workshop-es-tanulmanyut-velencei-tonal-p-831.html

A VVSI jövőjéről - sajtótájékoztató 2011.09.26.

2011. szeptember 24-én az agárdi Springer-szobor avatása után Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, L. Simon László országgyűlési képviselő, a Kulturális és sajtóbizottság elnöke, valamint Tóth István Gárdony város polgármestere tartott sajtótájékoztatót a Velencei-tavi Vízi Sportiskola jövőjéről.

Az állam által létrehozott, százszázalékos állami tulajdonban levő Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. működteti 2011. október elsejétől a Velencei-tavi Vízi Sportiskolát (VVSI) – jelentette be szombaton L. Simon László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkárral közös sajtótájékoztatón Agárdon.

Egészségház avatás Mezőfalván 2011.09.21.

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata szerettel meghívja a község lakóit és az érdeklődőket a felújított Egészségház ünnepélyes átadására, 2011. szeptember 22-én 17 órára.

Az egészségházat L. Simon László, a település országgyűlési képviselője avatja fel.

Sajtótájékoztató a Velencei-tavi Vízi Sportiskola jövőjéről a Springer-szobor avatása után Agárdon 2011.09.21.

2011. szeptember 24-én az agárdi Springer-szobor avatása után 11.45-kor
Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, L. Simon László országgyűlési képviselő, a Kulturális és sajtóbizottság elnöke, valamint Tóth István Gárdony város polgármestere sajtótájékoztatót tart a Velencei-tavi Vízi Sportiskola jövőjéről.

A sajtótájékoztató Springer Ferenc szobra mellett, az agárdi hajókikötőben lesz.

Heti Válasz összeállítás a Velencei-tóról 2011.09.11.

Mellékelten olvasható a Heti Válasz című újság eheti számának két érdekes cikke. A Balatonnal, a Velencei- és a Tisza-tóval foglalkozó összeállításban térségünk képviselője, L. Simon László a Velencei-tó kapuja beruházásról, valamint a VVSI jövőjéről is nyilatkozik.
Heti Válasz Heti Válasz - Reflektor | 2011.09.08. [.pdf, 2,1Mb]

L. Simon László nyilatkozata Kertész Ákos botrányos leveléről 2011.09.05.

Az alábbi címen olvashatják L. Simon Lászlónak a Fidesz kulturális kabinet vezetőjeként kiadott nyilatkozatát:
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=167890

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a Budai Várban 2011.09.02.

Idén immár 9. alkalommal várja az irodalom és a kultúra kedvelőit a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a Budai Várba, a Szentháromság térre. Mintegy 30 kiadó hozza el kiadványait és mutatja be szerzőit. A közönség olyan neves alkotókkal találkozhat, mint Jókai Anna, Jankovics Marcell, Bogár László, Szigehty Gábor, Lackfi János.

A színpadon gyermekprogramok, folklór- és táncbemutatók, könyvbemutatók és koncertek váltakoznak. A Phyteas Kiadó felajánlásának köszönhetően ismét lesz óriás-kifestő. A rendezvény ideje alatt a selection.hu boráruház borkóstolóival és a Fekete Holló Étterem büfésátrával várjuk a vendégeket.

Az ünnepélyes megnyitó 2011. szeptember 2-án 16 órakor a Szentháromságtéren lesz.

Köszöntôt mond dr. Nagy Gábor Tamás polgármester,
a rendezvényt megnyitja L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke.

Részletes program itt olvasható.

Molla Szadik felújított sírjának avatóünnepsége Velencén 2011.08.31.

MEGHÍVÓ
A Velencei Református Egyház közössége, a Lakiteleki Népfőiskola és a Nemzeti Fórum kezdeményezésére felújítottuk Molla Szadik (1836-1892) velencei síremlékét, amelyet 2011. szeptember 1-jén, csütörtökön, 15 órakor, az Üzbég Köztársaság nemzeti ünnepén avatunk fel. Az ünnepségre ezúton tisztelettel meghívjuk.

Program:
2011. szeptember 1. csütörtök 15 óra, gyülekezés a velencei református temetőben.

Molla Szadikra emlékeznek:
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke
Dr.Ravshanbek Duschanov,az Üzbég Köztársaság Magyarországra akkreditált ügyvivője
L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottság elnöke,
Pápai Szabó György református lelkész

L. Simon László sajtótájékoztatója az örökségvédelmi törvény felülvizsgálatáról 2011.08.29.

"Időszerű az örökségvédelmi törvény felülvizsgálata"
Az előzetes régészeti dokumentáció elkészítéséhez szükséges régészeti feltárások költségeinek egy részét a jövőben – amennyiben nemzetgazdasági szempontból indokolt – nemcsak a beruházó, hanem az állam is fedezheti – mondta L. Simon László, a kulturális bizottság fideszes elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Ugyanitt arról is beszélt: időszerűnek tartják az örökségvédelmi törvény teljes felülvizsgálatát, amire jövő tavasszal kerülhet sor.
További információk, részletek:
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=167532
http://www.fmh.hu/fooldal-legfrissebb/20110829_modosulaht_torveny

Adonyi kistérségi Duna-nap 2011.07.30.

2011. július 31-én, vasárnap délután 13 órától várja az érdeklődőket Adonyban, a komphoz közeli Bárka Vendégház udvarán és a Duna-parton az Adonyi kistérségi Duna-nap, amelyet L. Simon László országgyűlési képviselő nyit meg.

A Nemzetközi Duna Nap a Duna vízgyűjtő országainak dunai szolidaritását kifejező ünnepe, immár hagyománnyá vált rendezvény, amely alkalom arra, hogy megünnepeljük folyónkat, a Dunát. Európa második legnagyobb folyója igazi nemzetközi folyó, amelynek vízgyűjtő területe 18 országot érint, összekötve ezzel politikai, gazdasági és kulturális régiókat.

A rendezvény az Adonyi Evezős és Vízisport Egyesület szervezésében, a Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Járási Közösség társzervezésében valósul meg. Rendezvényünk fővédnöke L. Simon László, az országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke.

13. Szabolcs Napok művelődési ház avatással 2011.07.30.

2011. július 29-én este átadták Pusztaszobolcs teljesen felújított közösségi házát.

A Művelődési Ház és Könyvtár ünnepélyes avatásán L. Simon László országgyűlési képviselő és Czompó István polgármester mondtak beszédet.

Ugyanekkor nyitották meg a 13. Szabolcs Napokat, amelynek programjait itt találják meg.

Avatóünnepség a kapolcsi Művészetek Völgyében 2011.07.30.

L. Simon László, a Parlament kulturális bizottságának elnöke, Márta István fesztiváligazgató és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közösen adták át a Művészetek Völgyében, Kapolcson a felújított molnárházat és a falu malmát, melynek felújításához a helyiek 28 milliós támogatást kaptak.

Fotó: Gáspár Gábor
Forrás: Napló Online

Gárdonyi strand a világ legszebbjei között 2011.07.30.

A dubai Jumeirah Beach, a görögországi Mytros Beach és a jamaicai Seven Mile Beach mellett választókerületünk strandja, a gárdonyi Sport Beach - öko szemléletű strand is felkerült a világ TOP 66 strandját tartalmazó listára A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviselete együttműködésben az osztrák Corps Touristique Austria (www.corps-touristique.at) szakmai egyesülettel a közelmúltban prezentálta a „Világ legszebb strandjai” című tematikus kiadványt, amely máris nagy népszerűségnek örvend az osztrák turisztikai szakma körében, és komoly érdeklődés mutatkozik a szabadságra készülő turisták részéről is.– tudatta az MT Zrt.Kovács Balázs, az MT Zrt. ausztriai külképviselője, a Corps Touristique Austria alelnöke, nagyszabású partnerparti és sajtótájékoztató keretében mutatta be az ausztriai turisztikai külképviseletek kooperációjában megvalósuló kiadványt, amely a világ TOP strandjait gyűjtötte össze szakmai kritériumok alapján egy színes, tematikus kiadványba.
A strandok kiválasztásánál döntő szempont volt, hogy a desztináció az adott országban ismert legyen, objektív kritériumok alapján minősített strandok legyenek, illetve komoly turisztikai potenciállal és egyediséggel bírjanak. Ennek megfelelően hazánkból a Velencei-tó/Sport Beach, a Tisza-tó/Eurostrand és „élmény desztinációként” a Balaton került fel a TOP strandokat tartalmazó nemzetközi listára.

A kiadvány elérhető és letölthető a Corps Touristique Austria titkárságán és honlapján (www.corps-touristique.at/uploads/CT_Themenbroschuere_Straende.pdf), amelyet már az első napokban több ezren rendeltek meg.

Szeretettel gratulálunk a megyénk legszebb strandját üzemeltető Bál-Na Produkció Kft.-nek, valamint Bálint György ügyvezetőnek.

Vízikarnevál és Kulturális Fesztivál - Kisapostag 2011.07.06.

2011. július 6-án 11 órától a Kisapostagi Yacht Klubban, az I. Közép-Dunavölgyi Vízikarnevál és Kulturális Fesztivál főszervezője, Kutrovácz István a rendezvény részleteiről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Hazánkban is egyre több fesztivál kerül megrendezésre, a kisapostagi rendezvény sport- és kulturális fesztivál egyben. A programok ismertetésekor elmondta, hogy a délelőtti és a kora délutáni órákban lesznek a sportesemények, pénteken egy vízi show, szombaton a motorcsónak gyorsulási- és a Duna átúszó verseny, majd vasárnap a sárkányhajó versenyek és jetski bemutató.

A multikulturális rendezvény színpadi programjai minden korosztálynak és a különböző zenei stílusok rajongóinak kínál tartalmas programot.

A rendezvény ideje alatt a Duna-Ipoly Nemzeti Park is látogatható, kiváló kézművesek érkeznek, a gyermekek számára is egész napos programot kínálunk, lesz Magyarok Vására.

Kisapostag és az egész térség -Velencei tótól a Dunáig- turisztikai vonzerejét szeretnénk növelni ezzel a rendezvénnyel.

A Vizikarnevál részletes programja

Musical Stúdiósok vizsgaelőadása az Operettszínházban 2011.07.05.

2011. július 3-án délután tartották a Vasutas Zene-és Képzőművészeti Iskola Musical Stúdiója hallgatóinak vizsgaelőadását a Budapesti Operettszínházban.
A Rómeó és Júlia bemutatója előtt az Operettszínház főigazgatója, Kerényi Miklós Gábor, a Vasutas Zene-és Képzőművészeti Iskola igazgatója, Pál Gábor, valamint az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, L. Simon László mondott beszédet a zsúfolásig megtelt színházban.

Fejér Megyei Borász-Vadász-Halász találkozó 2011.07.05.

2011. július 2-án a rácalmási Rókavárban tartották a harmadik Fejér Megyei Borász-Vadász-Halász Találkozót.

A sikeres szakmai és baráti találkozót L. Simon László országgyűlési képviselő, Schrick István polgármester és Králl István a Dunamenti Szent Orbán Borrend nagymestere nyitotta meg.

Mersits Piroska kiállítása a Velencei-tavi Galériában 2011.07.04.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg az Agárdi Pálinkafőzdében a Cigánymeggy Fesztivált.
A rendkívül sikeres és gazdag program részeként az Agárdi Pálinkafőzde támogadásával a Velencei-tavi Galériában (régi magtár) rendezték meg Mersits Piroska (1926-1988) festőművész kiállítását.
A tárlatot L. Simon László országgyűlési képviselő nyitotta meg.
A kiállítás július 13-ig látogatható, javasoljuk, hogy nézzék meg a képeket.

További információ.

L. Simon László napirend előtti felszólalása 2011.07.04.

Mellékelten csatoljuk L. Simon László 2011. július 4-én a Magyar Országgyűlésben elhangzott napirend előtti felszólalását, amit a múlt heti lengyelországi zarándoklat kapcsán mondott el.
A felszólalás letölthető szövege [.pdf, 145Kbyte]

Sajtótájékoztató - Kisapostag - Vízikarnevál 2011.07.01.

Vízikarnevál és Kulturális Fesztivál sajtótájékoztató
Időpont: 2011. június 6. szerda 11:00-11:30
Helyszín: Kisapostagi Yacht Klub, Bárka Vendéglő

Első Közép-Duna-völgyi Vízikarnevál és Kulturális Fesztivál 2011. július 14-17-ig kerül megrendezésre, a Kisapostag-Baracsi Duna-parton és a Hamburger Hungária Kft. Szabadidőparkjában.
A rendezvény célja, hogy egy átfogó, minden korosztályt magával ragadó sportolási-, szórakozási- és kulturális igényeket kielégítő egész hétvégés színes programot tudjon nyújtani a bel- és külföldi látogatóknak.
A sajtótájékoztatón a rendezvény kínálta lehetőségekről, jövőbeni tervekről fog nekünk beszélni Kutrovácz István, Balázs Eszter és Bogó Anikó.

A Fesztivál védnökei: L. Simon László és Dr. Dorkota Lajos
A rendezvény főbb támogatói: Hamburger Hungária Kft, Leader, NKA, Új Magyarország Vidékfejlesztési program

További információk:
Bogó Anikó 0620/5645631, bogoaniko@gmail.com; Kutrovácz István 0620/9392722, dunavertik@invitel.hu

A pusztaszabolcsi templom ólómüveg ablakainak avatása 2011.06.26.

2011. június 25-én kora este ünnepi szentmise keretében szentelték fel és adták át a pusztaszabolcsi Szent Imre Templom hat új ólomüveg ablakát.
Az ablakokat tervező, 1928-ban született, ugyanakkor remek alkotóerőben lévő Szinte Gábor festőművész hálát adott a Jóistennek, hogy egy ilyen monumentális művet alkothatott meg, hiszen a kétszer három ablakból álló csoport egyikén Szent Istvánnak, a másikán Szent Lászlónak állítanak emléket.
A műveket méltatta a kezdeményező Baltási Nándor esperes, plébános, a helyi közösség lelki vezetője, valamint Prokopp Mária művészettörténész is.
A szentmisén és az azt követő agapén a település országgyűlési képviselője, L. Simon László is részt vett, aki a Magyar Katolikus Rádiónak adott interjújában Szinte Gábor műalkotásainak esztétikai erejét emelte ki.
A második világháború idején befejezetlenül maradt templom további ablakainak a megvalósításához a plébánia gyűjtést kezdeményez, adományaikat a Római Katolikus Egyházközség 10702105-48635703-51100005 számú bankszámlájára várják. A tervek szerint ezek az ablakok többek között a megyénkhez kötődő jeles katolikus alakokat, például Prohászka Ottokárt és Kaszap Istvánt ábrázolnák.
(Fotó: Kun Zoltán)

Perkátai programok 2011.06.25.

2011. június 25-én Perkátán megyei lovas díjugrató versenyt tartottak.
A versenyen többek között Paudits Béla, a Fejér Megyei Lovas Szövetség elnöke, Somogyi Balázs polgármester és L. Simon László országgyűlési képviselő adott át díjakat.

A lovas verseny után a perkátai öregfiúk focimeccsét rendezték meg, a játékban országgyűlési képviselőnk is pályára lépett, majd a Ferencváros öregfiú csapatával mérkőztek meg a perkátai focisták.

Mezőfalvi Vigasságok 2011.06.25.

2011. június 25-én kora délután Márok Csaba polgármester és L. Simon László országgyűlési képviselő nyitotta meg a hetedik alkalommal megrendezett Mezőfalvi Vigasságokat.

Az ünnepségen főzőversenyt, kirakodóvásárt tartottak és számos kulturális programot szerveztek.

Felavatták az adonyi egészségcentrumot 2011.06.25.

2011. június 24-én felavatták az Adonyi Egészségcentrumot.

A rendezvényen beszédet mondott Ronyecz Péter polgármester, L. Simon László országgyűlési képviselő és Dr. Kőbányai János háziorvos, az egészségcentrum igazgatója.

Az ünnepség végén a vendégek megtekintették a felújított orvosi és fogorvosi rendelőket.
(Fotó: Percsi Tibor)

L. Simon-interjú a Demokratában 2011.06.23.

Mellékelten csatoljuk az országgyűlési képviselőnkkel, L. Simon Lászlóval készített, a Demokrata című hetilapban olvasható interjút.

Az interjú szekennelt változata

Felavatták az etyeki Korda Stúdió Látogatóközpontját 2011.06.21.

2011. június 21-én ünnepélyesen felavatták az első magyar filmes témaparkot az etyeki Korda Stúdió területén.

Az uniós támogatással megvalósult Korda Látogatóközpontba évente 30-40 ezer látogatót várnak.

A Fejér megyei rendezvényen beszédet mondott Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke, Cser-Palkovics András, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Csapó Tamás, Korda Stúdió Zrt. vezérigazgatója.

A megnyitón részt vett L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, Tessely Zoltán, Etyek országgyűlési képviselője és Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

Felavatták az új baromfitelepet Szabadegyházán 2011.06.21.

2011. június 21-én felavatták a Her-Csi-Hús Kft. és a Fáma Farm Kft. szabadegyházi baromfitelepét, amely az „EMVA állattartó telepek korszerűsítése” program keretében nyert támogatást.

Beszéded mondott Oláh István, a Her-Csi-Hús Kft. ügyvezető igazgatója,
L. Simon László, a körzet országgyűlési képviselője,
és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, aki egyben fel is avatta az üzemet

A szabadegyházi fejlesztés eredményeképpen 115 ezres lesz a kapacitása a csirketelepnek. A beruházás 260 millió forintba került, ebből a támogatás 100 mFt volt.

Koreai kiállítás a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban 2011.06.20.

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum szeretettel meghívja A HAJNALPÍR ORSZÁGA - KOREAI MŰVÉSZET A 18-19. SZÁZADBAN című kiállítás megnyitójára 2011 . június 21-én, kedden 16 órára.

Köszöntőt mondanak:
DR. TAKÁCS IMRE az Iparművészeti Múzeum főigazgatója
DR. FAJCSÁK GYÖRGYI a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum ígazgatója
L. SIMON LÁSZLÓ az országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottságának elnöke
Őexcellenciája SUH CHUNG-HA a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete

A kiállítást megnyitja: DR. CSOMA MÓZES az Eötvös Lóránd Tudományegyetem
Koreai Tanszékének tanszékvezető-helyettese
A kiállítás kurátorai: NAGY ILDIKÓ, HÁRSVÖLGYI VIRÁG

Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 103.

www.imm.hu/hoppmuzeum

Baromfitelep avatása Szabadegyházán (munkahelyteremtés Fejér megye 4. számú választókörzetében) 2011.06.20.

A Her-Csi-Hús Kft. és a Fáma Farm Kft. tisztelettel meghívja Önt a 2011. június 21-én 10.00-kor kezdődő Szabadegyházi baromfitelep ünnepélyes átadására, mely az „EMVA állattartó telepek korszerűsítése” program keretében elnyert pályázat kapcsán valósult meg.

Megnyitó beszéded mond Oláh István, a Her-Csi-Hús Kft. ügyvezető igazgatója
Köszöntőt tart L. Simon László, a körzet országgyűlési képviselője
Avatás: Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár

Helyszín:
2432 Szabadegyháza, Középpuszta 1/2 hrsz., Baromfitelep

A szabadegyházi fejlesztés eredményeképpen 115 ezres lesz a kapacitása a csirketelepnek. A beruházás 260 millió forintba került, ebből a támogatás 100 mFt volt.

http://www.hercsihus.hu/

Kisapostagi falunap 2011.06.20.

2011. június 18-án sikeres falunapot rendeztek körzetünk dunaparti településén, Kisapostagon, amelyet Schreiner Béla polgármester és körzetünk országgyűlési képviselője, L. Simon László nyitott meg.
A rendezvényen többek között főzőversenyt, koncerteket és hagyományőrző előadásokat tartottak.

L. Simon-interjú a Demokratában 2011.06.20.

A Demokrata című hetilap június 15-én megjelent számában körzetünk országgyűlési képviselőjével, L. Simon Lászlóval olvasható hosszú interjú.
Szeretettel ajánljuk figyelmükbe.
http://www.demokrata.hu/tartalmak/ajanloreszletes/

Fejér megyei polgármesterek a Parlamentben 2011.06.14.


Körzetünk országgyűlési képviselőjének, L. Simon Lászlónak a meghívására 2011. június 14-én kedden Fejér megye 4-es számú választókörzetének a polgármesterei vendégeskedtek a Parlamentben.
A 23 települési vezető közül 18-an tudtak részt venni a programon, amely parlamenti sétával kezdődött, majd a Goblein-teremben munkaebéddel folytatódott.
Az ebéd után körzetünk polgármesterei a karzatról a plenáris ülés munkájába is betekintettek.

L. Simon László dunaújvárosi könyvbemutatója 2011.06.14.

MEGHÍVÓ

A dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet és a Ráció Kiadó szeretettel meghívja
L. Simon László író, országgyűlési képviselő
Személyes történelem
című esszékötetének bemutatójára

Köszöntőt mond: Dorkota Lajos, Dunaújváros országgyűlési képviselője, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője
Beszélgetőtárs: Gyöngyössy Csaba
helyszín: Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros, 2400 Dunaújváros, Vasmű út 12.
időpont: 2011. június 16. 17 óra

A Hankook munkásszállójának avatóünnepsége 2011.06.10.

2011. június 10-én pénteken tartották Dunaújvárosban a Hankook Tire Magyarország Kft. munkásszállójának avatóünnepségét. A háromcsillagos szállodai színvonalat nyújtó, 500 dolgozónak szállást adó épületet 2 milliárd forintos beruházásként, támogatás nélkül valósította meg a vállalat.
A munkásszállóban lakók kényelmét sportpályák, konditermek és más közösségi helyiségek teszik teljessé.
Az ünnepségen beszédet mondott a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete,
a Hankook Tire európai és magyarországi igazgatói,
valamint a gyárnak otthont adó Rácalmást a parlamentben képviselő L. Simon László.

Fejér megyei kalászos gabona fajtabemutató 2011.06.10.

2011. június 9-én csütörtökön tartották a Magyar Tudományos Akadémia martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézetében a Fejér megyei kalászos gabona fajtabemutatót.

A hagyományos agrárszakmai rendezvényen L. Simon László országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, kitérve a kormány agrárpolitikájára, majd Bódizs Tamás a Fejér Megyei Agrárkamara elnöke tartott szakmai bevezetőt.

A szántóföldi bemutatók előtt előadást tartottak
Czetnerné Kócsa Márta a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója,
Bögyös Zsolt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Fejér Megyei Kirendeltségének vezetője,
Bedő Zoltán akadémikus, a martonvásári kutatóintézet igazgatója,
Marton L. Csaba a martonvásári kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese,
Kulcsár Ildikó a Mezőmag Agrárház Kft. kereskedelmi igazgatója.

L. Simon László programjai a Nemzeti Összetartozás Napján 2011.06.03.

Körzetünk képviselője, L. Simon László a Nemzeti Összetartozás Napján (2011. június 4-én) megyénkben két helyen is ünnepi beszédet mond:

17 órától Pusztaszabolcson a hősi emlékműnél
19 órától Lepsényben a hősi emlékműnél

Alapkőletétel a Hungrana Kft. szabadegyházi üzemében 2011.06.02.

Az Új Széchenyi-terv keretében Biomassza kazánok építése kezdődik meg a Hungrana Kft. szabadegyházi gyárában.

A Hungranatrans Kft. a beruházás alapkőletételi ünnepségét 2011. június 2-án csütörtökön 11 órától tartja Szabadegyháza Ipartelepen.

Az alapkövet Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő és Lengyel Attila a Hungrana Kft. ügyvezetője helyezik el.
A rendezvényen részt vesz a körzet országgyűlési képviselője, L. Simon László is.

Sajtótájékoztató Mezőfalva - Baracs - Nagyvenyim és Kisapostag szennyvízberuházásáról 2011.06.02.

A Mezőfalva és Térsége Szennyvízberuházó Önkormányzati Társulás Tisztelettel meghívja Önt a 2011. június 2-án (csütörtökön) 09.00 órakor tartandó SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRA

A sajtótájékoztató témája: Mezőfalva – Baracs – Nagyvenyim és Kisapostag településeken megvalósuló nettó 2.333.020 ezer Ft összegű szennyvízberuházás kivitelezése, az aláírt támogatási szerződés ünnepélyes átadása.

A rendezvényen jelen lesz L. Simon László a körzet országgyűlési képviselője.

A sajtótájékoztató helye: Mezőfalva Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Polgármesteri Tanácsterme. ( 2422 Mezőfalva, Kinizsi Pál utca 44.)

A Fidesz országgyűlési képviselői irodát nyitott Gárdonyban 2011.06.01.

2011. június 1-én szerdán Gárdonyban a Szabadság út 12. szám alatt (a posta és az új DM üzlet melletti emeletes ház aljában)
Dorkota Lajos kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője nyitotta meg a Fidesz Fejér megyei 4. számú választókörzetének irodáját, amely egyben L. Simon László egyéni országgyűlési képviselő irodájaként fog működni. A körzet lakói keddenként és csütörtökönként 14 és 18 óra között kereshetik fel az iroda munkatársait.

L. Simon László az Echo tévé Hangos Többség című műsorában 2011.05.31.

Szeretettel értesítjük olvasóinkat, hogy választókerületünk országgyűlési képviselője, L. Simon László május 31-én kedden este az Echo TV Hangos többség című műsorában Eperjes Károllyal együtt a műsor vendége lesz. A színházi élet problémáin kívül aktuális közéleti kérdéseket is megvitatnak.

Adás: 2011. május 31. kedd, este fél kilenckor
Szerkesztő-műsorvezető: Huth Gergely

L. Simon László a Duna Televízióban 2011.05.30.

Körzetünk képviselője, L. Simon László a Duna Televízió hétfő esti Közbeszéd című műsorában is beszélt az előadó-művészeti törvény módosításáról.
A felvétel itt tekinthető meg (a műsor 23. percétől ez a téma.

L. Simon László az az előadó-művészeti törvény módosításáról 2011.05.30.

Benyújtották az előadó-művészeti törvény módosítását
A jelenlegi hat helyett három támogatási kategóriába sorolná a színházakat, zenekarokat és más művészeti együtteseket az átfogó módosítás előtt álló előadóművészeti törvény. A jogszabály módosítását célzó javaslatot L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, Németh Zoltán, a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője és Puskás Imre, a Tolna megyei közgyűlés elnöke nyújtotta be. A képviselői indítványt széleskörű szakmai egyeztetés előzte meg - mondta el L. Simon László. A törvénynek a finanszírozást érintő részei 2013-tól léphetnek hatályba. A színházi szakmát érintő jogi módosításokról L. Simon László reggel a Pesti Magyar Színház évadzáró társulati ülésén is beszélt.
L. Simon László május 30-ai sajtótájékoztatója itt tekinthető meg .

L. Simon László nyitja meg a kiskunfélegyházi könyvheti programokat 2011.05.26.

2011. május 27-én 18 órakor a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban L. Simon László író, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke Kapus Krisztián polgármesterrel, országgyűlési képviselővel közösen nyitja meg a helyi könyvheti programokat.

L. Simon László és Bögyös Zsolt közös szakmai programja 2011.05.26.

Körzetünk képviselője L. Simon László és Bögyös Zsolt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei vezetője ma közös, egész napos határbejáráson és intézménylátogatáson vett részt.
A programon a körzet és a Mezőföld legfontosabb agrárszakmai problémáit is megbeszélték a vendéglátókkal.

Délelőtt Zászlós Tibor és munkatársai mutatták be a Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. szántóföldi kultúráit, délután Marczinka Tamás és kollégái mutatták be az adonyi termelőszövetkezet üzemegységeit és húsmarha állományát.

L. Simon László új könyvének székesfehérvári bemutatója 2011.05.26.

A Ráció Kiadó és a Szent István Művelődési Ház szeretettel meghívja L. Simon László Személyes történelem című, a könyvhétre megjelenő esszékötetének bemutatójára.
A könyvet Dr. Réthelyi Miklós miniszter (Nemzeti Erőforrás Minisztériuma) és Szakolczay Lajos kritikus mutatja be.

Házigazda: Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke
2011. június 2. csütörtök 18 óra
Szent István Művelődési Ház
(Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca 1.).

A kötet budapesti bemutatója június 6-án hétfőn 18 órakor lesz a Magyar Írószövetségben.

L. Simon László fogadóórája 2011.05.26.

L. Simon Lászlónak, körzetünk országgyűlési képviselőjének a következő fogadóórája a PERKÁTAI Önkormányzati Hivatalban 2011. május 27-én (pénteken) 9-11 óra között lesz.

L. Simon László két fontos felszólalása a parlamentben 2011.05.25.

Országgyűlési képviselőnk, L. Simon László a héten a parlamentben két fontos felszólalást is tartott.

Hétfőn interpellációban foglalkozott az állattartók támogatásával. Mellékelten pdf fájlban csatoljuk az interpelláció szövegét, illetve word fájlban a jegyzőkönyv részletét az államtitkári válasszal és a képviselői viszontválasszal együtt.
Az interpelláció címe: „Van-e rá esély, hogy 2013 vége előtt olyan agrártámogatási rendszer legyen Magyarországon, amely figyelembe veszi a valós termelési adatokat, és amelyben a támogatási jogosultság nem válik el a termeléstől?”

Kedden az ötvenéves Velencei-tavi Vízisport Szövetségről és a VVSI-ről beszélt napirend előtt. A mellékelt jegyzőkönyvrészletben Hoffmann Rózsa államtitkár válasza is olvasható.
Letölthető mellékletek (zip, 117Kb)

Ötvenéves a Velencei-tavi Vízisport Szövetség 2011.05.21.

2011. május 21-én Agárdon a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában ünneplték meg az ötvenéves Velencei-tavi Vízisport Szövetséget.
A jubileumi ünnepi közgyűlést a szövetség egykori főtitkára Marinovich Endre nagykövet vezette le. Ünnepi beszédet L. Simon László, a körzet országgyűlési képviselője mondott.
A rendezvényen az evezős, a kajak-kenu és a vitorlás sportágak képviselői ismertették az elmúlt 50 év legjelentősebb eseményeit, s emléklapokat adtak át a legkiválóbb sportolóknak.
Az ünnepi ülés után a hagyományos évadnyitó ünnepséget tartották meg. Az vízisport évadot Soltész Miklós államtitkár nyitotta meg.
A jeles évfordulóról és a velencei-tavi vízisportéletről L. Simon László napirend előtti felszólalásban fog megemlékezni a parlament május 24-i keddi ülésén reggel kilenc óra után.

L. Simon László az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság szekcióülésén 2011.05.20.

2011. május 20-án tartották az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem szekciójának ülését a budapesti Mezőgazdasági Múzeumban.
Mario Campli elnök bevezetője után V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár tartott előadást, majd kerekasztal-beszélgetést rendeztek a magyar mezőgazdaságról.
A külföldi szakpolitikusok és újságírók jelenlétében lezajlott programon a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége vezetői mellett körzetünk országgyűlési képviselője, L. Simon László is részt vett.

Élő gyermeklánc a parlament körül 2011.05.20.

Május 20-án pénteken a Parlament előtti parkban tartották meg a Világharmónia futás budapesti rendezvényét.
A program részeként több ezer gyermek részvételével élő láncot vontak az Országház köré.
A gyermekeket és a tanáraikat L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, majd Schmitt Pál köztársasági elnök köszöntötte.

L. Simon László fogadóórája 2011.05.13.

L. Simon Lászlónak, körzetünk országgyűlési képviselőjének a következő fogadóórája az PÁKOZDI Önkormányzati Hivatalban 2011. május 13-án (pénteken) 9-11 óra között lesz.

Szeretettel várunk mindenkit!

Kultúr- és tudománypolitikai konferencia Székesfehérváron 2011.05.10.

2011. május 11-én kultúr- és tudománypolitikai konferenciát szerveznek Székesfehérváron
„Olyan ország még nem volt, amely azért ment volna tönkre, mert kulturális célokra áldozott.” (Klebelsberg Kuno)

Délelőtti ülésszak (Helyszín: Székesfehérvár Megyei Jogú Város városházának díszterme)

9.00 –12.00 óra

Köszöntők:
Szőcs Géza, államtitkár (Nemzeti Erőforrás Minisztériuma)
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere
Szabó Péter, rektor (Kodolányi János Főiskola)
L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke

Új L. Simon-könyvek a Magyar Elektronikus Könyvtárban 2011.05.09.

Az Országos Széchényi Könyvtár által működtetett Magyar Elektronikus Könyvtár honlapjára négy, korábban nyomtatásban megjelent L. Simon László-kötet digitális változata került fel az elmúlt napokban.

A Japán hajtás című verses könyv itt található meg.
A kötet hangoskönyv változata - Blaskó Péter előadásában - is meghallgatható, vagy mp3-ban letölthető.
A Versenyhátrány című, 2007-es kultúrpolitikai tanulmánykötet itt olvasható el.
A római szekér című, 2010-es kultúrpolitikai tanulmánykötet itt olvasható el.
A Munkácsy-díjas képzőművésszel, Palkó Tiborral közös könyv itt található meg.

Törvényjavaslat a Magyar Nemzeti Digitális Archívumról 2011.05.09.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) létrehozásáról szóló képviselői önálló indítványt nyújtott be hétfőn a parlamentnek L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament kulturális bizottságának elnöke.

További információk:
http://www.origo.hu/kultura/20110509-torvenyjavaslat-a-magyar-nemzeti-digitalis-archivum-es-filmintezet-letrehozasarol.html
http://hvg.hu/kultura/20110509_digitalis_archivum_filmintezet#rss

Elfogadták L. Simon László törvényjavaslatát 2011.05.09.

2011. május 9-én az országgyűlés elfogadta L. Simon László javaslatát a közpénzek átláthatóságáról szóló törvény módosításáról.

További információk:
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=162319
http://www.mno.hu/portal/782952

Szakmai fórum az előadó-művészeti törvény módosításáról 2011.05.08.

2011. május 8-án délután, a Kaszás Attila-díjátadó gála előtt szakpolitikai fórumot és sajtóbeszélgetést tartottak a székesfehérvári Vörösmarty Színházban az előadóművészeti törvény tervezett módosításáról.
A részleteket L. Simon László, a parlament Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a javaslat egyik leendő beterjesztője ismertette a szakma és a média képviselőivel, majd a szakmai szervezetek vezetői nyújtottak tájékoztatást az előkészítő egyeztetések eredményeiről.
A programon Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező ismertette a Magyar Teátrumi Társaság nyilatkozatát is.

Rogán Antal Agárdon 2011.05.07.

Rogán Antal országgyűlési képviselő, a Gazdasági és informatikai bizottság elnöke volt a vendége a Fidesz Fejér megyei 4. számú választókörzete közéleti akadémiájának, ahol a magyar gazdaság helyzetéről, és a kormány gazdaságpolitikájáról tartott előadást, majd körzetünk képviselőjével, L. Simon Lászlóval együtt válaszolt a közönség kérdéseire.

V. Németh Zsolt államtitkár a Velencei-tó partján 2011.05.06.

A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület meghívására körzetünkbe látogatott V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.
Az államtitkár urat L. Simon László országgyűlési képviselő fogadta, majd vidékfejlesztéssel és mezőgazdasággal foglalkozó újságírók társaságában közös munkaebéden vettek részt a velencei termálszállodában.
Az ebéden és az azt követő sajtónyilvános beszélgetésen áttekintették a LEADER egyesületek helyzetét, valamint a Velencei-tó környékének fejlesztési lehetőségeit.
A programon részt vett Tóth István gárdonyi polgármester, Somogyi Balázs perkátai polgármester, Nagy Mária a velencei-tavi LEADER egyesület elnöke, Stadler Klára az egyesület munkaszervezetének vezetője, Márok Csaba, körzetünk másik LEADER egyesületének elnöke, Mezőfalva polgármestere, valamint Mikula Lajos, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet főigazgatója.

Vásárhelyi Antal kiállítása 2011.05.05.

L. Simon László, az országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke nyitja meg Vásárhelyi Antal képzőművész kiállítását 2011. május 5-én délután.
Időpont: 17 óra
Helyszín: Magyar Alkotóművészek Háza

L. Simon László a megyei könyvtárigazgatók tanácskozásán 2011.05.05.

L. Simon László, az országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke a közművelődési intézményrendszer helyzetéről tart előadást a megyei könyvtárigazgatók tanácskozásán 2011. május 5-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Tanácskozás a Balaton és a Velencei-tó közbiztonságáról 2011.05.04.

2011. május 4-én Gárdonyban, a Nautis Hotelben tartotta szezonnyitó ülését a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság. A koordinációs bizottságnak Somogy, Zala, Veszprém és Fejér megye rendőrségei a tagjai, akik nem csupán a Balatonhoz, hanem a Velencei-tóhoz látogató turisták nyugalmára is vigyáznak. Idén Fejér megye az elnöke a koordinációs bizottságnak, ez indokolta, hogy megyénk kiemelt turisztikai vonzerővel rendelkező tavának a partján rendezzék a tanácskozást.

Az ülésen részt vett Hatala József országos rendőrfőkapitány, a négy megye rendőrfőkapitányai, rendőri és önkormányzati vezetői, Dorkota Lajos a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője és a sajtó képviselői. Köszöntőt mondott Dr. Simon László Fejér megyei rendőrfőkapitány, Tóth István Gárdony polgármestere és Vargha Tamás a megyei közgyűlés elnöke.

A tanácskozáson L. Simon László, a Velencei-tó környékének országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Gárdonyban szükséges a XXI. század kihívásainak megfelelő új kapitányság építése, s ehhez kérte a megyei és az országos rendőri vezetés támogatását is. Beszélt a térfigyelő rendszer kiépítésének szükségességéről, valamint a növekvő mértékű illegális szemétlerakásról is. Üdvözölte, hogy az idei turisztikai idényben további 31 rendőrt fognak a Velencei-tó partjára vezényelni, ezt Vörös Ferenc ezredes, megyei rendészeti igazgató is megerősítette.

Ugyancsak 2011. május 4-én délután tartotta a beszámolóját a gárdonyi rendőrkapitányság a gárdonyi testületi ülésen, ahol az elmúlt év rendészeti munkáiról számolt be Dr. Sági János alezredes, helyi kapitány. Az önkormányzati ülésen vendégként képviselőnk, L. Simon László is részt vett.

L. Simon László az Echo tévé motoros műsorában 2011.05.02.

Körzetünk országgyűlési képviselője L. Simon László lesz a vendége az Echo tévé A gumid kopjon... című motoros műsorának.

"Új Alaptörvénye van Magyarországnak. Ez adta az apropót, hogy az egyik alkotmányozó honatyát - aki egyébként régi motoros társunk - mi is megszólaltassuk" - olvasható a műsor ajánlójában. Adás: 2011. május 4-én 22 óra 30 perc Echo Tv.

Tavaszi tárlat Pesterzsébeten 2011.05.02.

Körzetünk országgyűlési képviselője, a parlament kulturális bizottságának elnöke L. Simon László nyitja meg a Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában a 42. tavaszi tárlatot 2011. május 3-án 17 órakor.
Közreműködik a Hetero Sapiens zenekar.
Ugyanekkor nyitja meg Földesi Gyula országgyűlési képviselő a Pesterzsébeti Művészeti Napokat.
A múzeum címe: 1201 Budapest, Kossuth L. u. 39.

L. Simon László a Szorakész országos találkozóján 2011.04.28.

L. Simon László a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke 2011. április 29-én pénteken délután részt vesz és előadást tart a Szorakész 21. országos találkozóján Siófokon.

A Szorakész, azaz a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének országos találkozóján az egykori magyar túlélők és gyermekeik vesznek részt.

Művelődési Ház avató Szabadegyházán 2011.04.28.

Majális és Művelődési Ház átadó ünnepség lesz Szabadegyházán.

A program április 29-én pénteken 17 órakor kezdődik a helyi alkotók kiállításának megnyitójával.
17.40-kor kezdődik a hivatalos megnyitó és az avató ünnepség.

Avató beszédet mond:
L. Simon László a település országgyűlési képviselője és
Schmitsek József polgármester
18 órától kezdődik az ünnepi műsor.

L. Simon László fogadóórája 2011.04.26.

Kedves Olvasóink!
L. Simon Lászlónak, körzetünk országgyűlési képviselőjének a következő fogadóórája az EKŐSZÁLLÁSI Önkormányzati Hivatalban 2011. április 29-én (pénteken) 9-11 óra között lesz.
Szeretettel várunk mindenkit!

L. Simon László lesz a Perkátai Irodalmi Kör vendége 2011.04.26.

Körzetünk országgyűlési képviselője, L. Simon László 2011. április 27-én szerdán 16.30-kor a Perkátai Irodalmi Kör meghívására kötetlen irodalmi beszélgetésen, író-olvasó találkozón vesz részt a perkátai Művelődési Házban.
A program nyílt, azaz minden érdeklődőt szeretettel várnak.
A szervezők szándéka szerint a találkozó nem politikai esemény lesz, mert irodalomról, költészetről, alkotási folyamatokról, művészetről beszélgetnek L. Simon Lászlóval.

Munkácsy-kiállítás Keszthelyen 2011.04.26.

A Helikon Kastélymúzeum és a Munkácsy Alapítvány tisztelettel meghívja Önöket a Munkácsy Keszthelyen... ahogy még sosem láttuk című kiállítás megnyitójára.

A kiállítást megnyitja DR. NAVRACSICS TIBOR miniszterelnök-helyettes Köszöntőt mond DR. CZOMA LÁSZLÓ, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója L. SIMON LÁSZLÓ, a Munkácsy Alapítvány kuratóriumának elnöke, országgyűlési képviselő

A megnyitó időpontja: 2011. április 28., csütörtök 17 óra
Helyszín: a Helikon Kastélymúzeum Hintómúzeuma
8360 Keszthely, Kastély utca 1.
A kiállítás megtekinthető: 2011. október 1-ig.

Gyárlátogatás 2011.04.22.


2011. április 21-én Sang Il Leenek, a Hankook Tire Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójának és L. Simon Lászlónak, a körzet országgyűlési képviselőjének meghívására a rácalmási Hankook gumiabroncs gyárba látogatott a Magyar Országgyűlés Magyar-Koreai Baráti Tagozata. Az országgyűlési képviselők megtekintették a világ 7. legnagyobb gumiabroncsot gyártó cégének európai üzemét, amelynek második ütemét a közelmúltban adták át, s immár 1900 munkavállalót foglalkoztat.

A megbeszélésen, majd az azt követő üzembejáráson részt vett: Dr. Bácskai János országgyűlési képviselő (Fidesz), a Magyar-Koreai Baráti Tagozat elnöke, Dr. Kolber István országgyűlési képviselő (MSZP), a Magyar-Koreai Baráti Tagozat alelnöke, Dr. Dorkota Lajos országgyűlési képviselő (Fidesz), a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője, Babák Mihály és Kontur Pár országgyűlési képviselők (Fidesz).

A programokon Chung-ha Suh, a Koreai Köztársaság nagykövete, Dr. Szegő Andrea, a Magyar-Koreai Baráti Társaság elnöke és Dr. Molnár Krisztián Fejér megyei aljegyző is részt vett.

Vita a Velencei-tó jövőjéről 2011.04.20.

Már megnézhető az interneten is az az országgyűlési képviselőnk, L. Simon László részvételével lezajlott televíziós vita, amelynek a témája a Velencei-tó jövője volt.
A 2011. április 12-én készült felvétel itt éhető el.
Képviselőnk Hiller Istvánnal folytatott 2011. április 11-i Duna televíziós vitája itt tekinthető meg.

MEGHÍVÓ 2011.04.20.

Szeretettel meghívjuk a „Velencei-tó turizmusának kilátásai a turisztikai desztináció menedzsment tükrében” című térségi turisztikai fórumra, melyet 2011. április 22-én, 14.00 órai kezdettel tartunk Agárdon, a Simon Panzió és Borászatban (2484 Agárd, Bikavölgyi út 2.).
A fórumon előadást tart Dr. Horváth Endre gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár és Balogh Károly a Magyar TDM Szövetség elnöke is.

Tervezett program:
14.00: Köszöntő - Tóth István Gárdony város polgármestere és Vértes Tibor elnök, gárdonyi TDM
14.10: Bevezető – L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke
14.15: „A turizmus aktuális kihívásai a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős Helyettes Államtitkárságának szemszögéből, különös tekintettel a Velencei-tóra” - Dr. Horváth Endre gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár
14.45: „Az út, amin járni kell? avagy Létezik magyar TDM best practice?” – Balogh Károly elnök, Magyar TDM Szövetség
15.15: szünet
15.25: „Mire, mennyit, miért? - A gárdonyi helyi TDM és a Velencei-tó térségi TDM pályázatok összefoglaló bemutatása” - Somossy Eszter TDM munkaszervezet vezető, gárdonyi helyi TDM, ügyvezető, Velencei-tó térségi TDM
15.45-16.15: Fórum

Kérjük, hogy (amennyiben még nem tette,) részvételi szándékát jelezze a tdmgardony@gmail.com címen vagy a gárdonyi Tourinform iroda telefonszámán: 22/ 570 077

Fogadóóra 2011.04.20.

L. Simon Lászlónak, körzetünk országgyűlési képviselőjének a következő fogadóórája a DARUSZENTMIKLÓSI Önkormányzati Hivatalban 2011. április 22-én (pénteken) 9-11 óra között lesz.
Szeretettel várunk mindenkit!

Kiállítás megnyitó a Kassák Múzeumban 2011.04.18.

2011. április 19-én kedden 17 órakor új állandó kiállítás nyílik a budapesti Kassák Múzeumban.
Köszöntőt mond: L. Simon László író, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke és Bús Balázs, Óbuda–Békásmegyer polgármestere.
A kiállítást megnyitja: Forgács Éva művészettörténész
Az állandó kiállítással egy időben Az avantgárd múzeuma – 35 éves a Kassák Múzeum címmel időszaki tárlat nyílik, mely 2011. szeptember 18-ig tekinthető meg.
Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1. Zichy-kastély

Új alaptörvény 2011.04.18.

2011. április 18-án hétfő délután elfogadta az Országgyűlés Magyarország új alaptörvényét.
A Fidesz és a KDNP által beterjesztett javaslatot 262 igen szavazattal, 44 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett fogadták el. Az MSZP és az LMP nem vett részt a szavazáson.
Körzetünk képviselője, L. Simon László azt nyilatkozta, hogy büszke a történelmi jelentőségi döntésre. A termőföld védelmével és az ívóvízzel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy egyet ért képviselőtársával, Font Sándor mezőgazdasági bizottsági elnökkel abban, hogy "2004-ben 7 év moratóriumot kapott hazánk, melyet az Orbán-kormánynak sikerült tavaly ősszel újabb három évvel meghosszabbítania. Hazánk a francia földjog mintájára 2014-ig kétharmados törvényben kívánja szabályozni, hogy a moratórium lejárta után az állam elővásárlási joggal rendelkezzen termőföld vásárlása esetén. Ez nem ellentétes az uniós joggal, nem diszkriminál, csak szabályoz. L. Simon osztja Nagy Andor KDNP-s képviselő véleményét, amely szerint "rendkívüli jelentőségű, hogy a hazai édesvízkészletek is alkotmányos védelmet fognak kapni. A víz a XXI. század stratégiai eszköze, és Magyarországnak egyedülálló édesvízkészletei vannak."

Pódiumbeszélgetés a kulturális örökségről 2011.04.18.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2011. április 18-án, a Műemléki Világnapon a Millenáris Teátrumban pódiumbeszélgetést rendezett, amelynek témája: a kulturális örökség, mint a munkahelyteremtés és a válságkezelés eszköze volt.

A szakpolitikai beszélgetésen többbek részt vett: körzetünk országgyűlési képviselője L. Simon László elnök (Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága), dr. Tamási Judit elnök (Kulturális Örökségvédelmi Hivatal), dr. Palócz Éva vezérigazgató (KOPINT-TÁRKI Zrt.), Kalapács Kornél (Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület), dr. Brenner János c. egyetemi tanár, főosztályvezető-helyettes (Szövetségi Közlekedési, Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium, Németország).
Hagyományosan a Műemléki Világnapon adták át a miniszteri díjakat és emlékérmeket, valamint az ICOMOS-díjakat és Citrom-díjakat is.

VIGYÁZAT, MŰCSARNOK! 2011.04.14.

2011. április 15-én és 16-án rendezik meg a budapesti Műcsarnokban a VIGYÁZAT, MŰCSARNOK! című nyilvános konferenciát a kortárs magyar képzőművészet perspektíváiról.
A konferencián pénteken L. Simon László, a parlament Kulturális és sajtóbizottságának elnöke is alőadást tart.
Részletes program:
http://www.mucsarnok.hu/new_site/index.php?lang=hu&t=578&curmenu=204

„Nyugat-Balkán – egy integráltabb Európa felé” 2011.04.14.

Az Európai Parlament brüsszeli épületében, 2011. április 13-án és 14-én EP-képviselők és az uniós, valamint nyugat-balkáni országok nemzeti parlamentjeinek képviselői részvételével tartottak együttes parlamenti ülést.
A „Nyugat-Balkán – egy integráltabb Európa felé” címmel megrendezett találkozót az Európai Parlament és a magyar Országgyűlés közösen szervezte.
A találkozón Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke tartották meg a vezérszónoki előadásokat.
Az ülésen a magyar delegáció tagjaként részt vett körzetünk országgyűlési képviselője, L. Simon László is.
A parlament Kulturális és sajtóbizottságának elnöke szerdai felszólalásában a kultúra és a művészet integráló szerepéről beszélt, kiemelve, hogy a közép-európai népek sorsának megértéséhez nagy mértékben járulhatnak hozzá az itt született műalkotások, könyvek, filmek.

Versmaraton 2011.04.06.

L. Simon László író, országgyűlési képviselő is részt vesz és felolvas a Magyar Írószövetség, a Magyar Rádió és a Magyar Napló Kiadó VERSMARATON című rendezvényén, amely 2011. április 8-án reggel 10 órától este 22 óráig tart a Magyar Rádió Márványtermében.
Csaknem nyolcvan kortárs magyar költő olvassa fel Az év versei 2011 című antológiában megjelent műveit. A belépés ingyenes.
Az óránkénti szünetekben bárki csatlakozhat a közönséghez.
A műsor az előtérben elhelyezett kivetítőn is figyelemmel kísérhető. Bejárat a Pollack Mihály tér felől.

A rendezvényen Az év versei 2011 című antológia megvásárolható, a költőkkel dedikáltatható. A Versmaratont élőben közvetítik a Magyar Rádió honlapján, így akik személyesen nem tudnak részt venni az eseményen, azok is meghallgathatják.

Fogadóóra 2011.04.06.

L. Simon Lászlónak, körzetünk országgyűlési képviselőjének a következő fogadóórája a BESNYŐI Önkormányzati Hivatalban 2011. április 8-án (pénteken) 9-11 óra között lesz.

Szeretettel várunk mindenkit!

Meghívó 2011.04.02.

Szeretettel várom a sajtó képviselőit és minden érdeklődőt a múzeum egy ritka eseményére.
A meghívás 2011. április 6-ára, délelőtt 11 órára szól a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága központi épületébe (Rendház, Székesfehérvár, Fő u. 6.)

Múzeumunk jelentős műtárggyal gazdagodott: L. Simon László országgyűlési képviselő a helytörténeti gyűjteményünknek ajándékozta fehérvári ábrázolásokkal díszített kályháját.
A cserépkályhát Márky Béla (1900-1992), fehérvári keramikus tervezte, és ő készítette a csempéket is, a kályhát pedig Szekeres István kályhásmester építette. A kályha eredetileg az 1940-es évek végén készült, ábrázolásai ezt a dátumot valószínűsítik.
Márky Béla élete végén három felépített kályháról tudott. Fontos hír tehát, hogy most az egyik ajándékként múzeumunkba került.
Kérem, hogy tiszteljék meg érdeklődésükkel tájékoztatónkat, ahol L. Simon László képviselő úrral sok érdekességet tudunk mesélni a kályha történetéről, az ábrázolt fehérvári nevezetességekről és Márky Béláról.
A sajtótájékoztatón részt vesz Törő Gábor a megyei közgyűlés alelnöke is.

Dr. Demeter Zsófia, megyei múzeumigazgató

Nem elfelejtett térség a Velencei-tó 2011.04.01.

A Velencei-tavi Kistérség Idegenforgalmi Egyesülete (VEKI) és a Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság turisztikai szakembereket és újságírókat hívott meg Nadapra március 31-én, hogy eszmét cseréljenek a tó idegenforgalmi helyzetéről, a helyi kulturális értékek és szolgáltatások érdekében végzett munkáról, különböző pályázatokról, és a térség fejlesztésének elképzeléseiről.

A konferencián többek között előadást tartott L. Simon László, a körzet országgyűlési képviselője, Bodrogai László a Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság igazgatój, Majtényi László a Vas megyei önkormányzat alelnöke, Stadler Klára, a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület munkaszervezet vezetője, és Bálint György, a VEKI elnöke.
A Tanácskozásról a Turizmus Online az alábbi honlapon közöl tudósítást:
http://www.turizmusonline.hu/aktualis/cikk/nem_elfelejtett_terseg_a_velencei_to

Szakmai nap a Kínai Népköztársaság nagykövetével 2011.03.24.

2011. március 23-án a Kínai Népköztársaság nagykövete, Gao Jian asszony a munkatársai (a követség kereskedelmi, kulturális és okatási diplomatái) kíséretében egész napos szakmai programon vett részt L. Simon László, a parlament Kulturális és sajtóbizottsága elnökének a meghívására.
Délelőtt Kiskőrösön tekintették meg Petőfi Sándor szülőházát és a helyi múzeumot, majd egy munkaebéden tárgyaltak az együttműködés lehetőségeiről.
A programon részt vett Font Sándor, a város országgyűlési képviselője, a parlament Mezőgazdasági bizottságának elnöke, Domonyi László kiskőrösi polgármester, E. Csorba Csilla, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Kispálné Lucza Ilona a Petőfi Emlékmúzeum igazgatója, valamint Somogyi Balázs Perkáta nagyközség polgármestere is.

Délután Dunaújvárosba utazott a kínai delegáció, ahol a nagykövet asszonyt és az őt kísérő L. Simon Lászlót a város polgármestere Cserna Gábor országgyűlési képviselő, valamint a megyei kormányhivatal vezetője, Dorkota Lajos országgyűlési képviselő, és a város jegyzője, Kukorelli Sándor fogadta. A város és a megye vezetői Gao Jian asszonyt a dunaújvárosi befektetési lehetőségekről tájékoztatták.

A városházi program után a Dunaújvárosi Főiskolán Bognár László rektor és András István rektorhelyettes fogadta a küldöttséget. A Dunaújvárosi Főiskola bemutatása után a Jilin Egyetemmel létesítendő együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak. A Jilin Egyetem Fejér megye kínai testvérmegyéjének (Jilin tartománynak) a kiemelkedő jelentőségű felsőoktatási intézménye, a kapcsolatfelvételt a két megyei felsőoktatási intézmény között januári kínai látogatásán L. Simon László képviselő kezdeményezte. A főiskolai program zárásaként Gao Jian nagykövet asszony a Dunaújvárosi Főiskolán tanuló kínai diákokkal találkozott.

Tejüzem avatás Pusztaszabolcson 2011.03.12.

2011. március 10-én avatták fel a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. új tejüzemét. A tejüzem létrehozásához a Zrt. az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap álattartó telepek korszerűsítése pályázat keretében kapott támogatást.

Az avatóünnepségen a Zrt.-t vezető Sziebler Péterné mutatta be az üzemet, ahol a tehenészetük friss tejét dolgozzák fel, s teljes értékű tejként palackozzák, illetve friss túrót készítenek belőle.
L. Simon László a körzet országgyűlési képviselője méltatta a Zrt. tevékenységét, kiemelve, hogy mennyire fontos a helyi minőségi élelmiszerek előállítása és a kistérségben történő értékesítése.
Czompó István Pusztaszabolcs polgármestere arról beszélt, hogy a helyi iskola iskolatej programjában a Zrt. által kiszerelt 2 és fél decis tejet fogják a gyermekek megkapni.

Az avatás és az üzembejárás után megkóstolták az első elkészült friss túrót, illetve a belőle készített körözöttet és túrótortát.

Pódiumbeszélgetés Nyíregyházán 2011.03.12.

2010. március 10-én este a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Krúdy Kamaratermében „Építsük egy újabb kor Bábelét” Kultúrpolitika Magyarországon címmel nyilvános pódiumbeszélgetés tartottak.

A beszélgetés résztvevői, Jánosi Zoltán a Nyíregyházi Főiskola rektora, L. Simon László író, a Parlament Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, Tasnádi Csaba a Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Zajácz D. Zoltán a Kelet-Magyarország főszerkesztő-helyettese a helyi országgyűlési képviselők és a város értelmiségi közönsége jelenlétében a kultúrpoltika legfontosabb feladatairól mondták el véleményüket.
A beszélgetést Onder Csaba A Vörös Postakocsi című folyóirat főszerkesztője vezette.

Szabálytalanság a Velencei-tó kapuja projektnél 2011.02.21.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tájékoztatása szerint Velence Város Önkormányzata a "Velencei-tó Kapuja" (KDOP-2.1.1/A-2008-0006 azonosító számú) projektnél a tanulmányterv, az engedélyes tervek és a kiviteli tervek beszerzése során megsértette a közbeszerzési törvényt. A szabálytalanság miatt Velence város 54.195.164,- forint támogatástól esik el.

A szabálytalansággal kapcsolatban a körzet országgyűlési képviselője, L. Simon László is tájékoztatást kért. Kiemelte, hogy az előző kormány idején megítélt, jelenleg még futó projektek esetében különösen fontos a törvényességi felügyelet, hiszen az elmúlt évek szocialista vezetésének felelőtlen gazdálkodása és elhibázott politikai döntései már eddig is sok kárt okoztak a magyar adófizetőknek.

A Wekerle Vetélkedő 2011.02.21.

Az első polgári származású magyar miniszterelnök, Wekerle Sándor tiszteletére szülővárosában, Móron 2011. február 24-én, 9 órai kezdettel az Erzsébet téri Művelődési Házban "WEKERLE SÁNDOR ÉLETMŰVE ÉS A DUALIZMUS KORA" címmel országos történelmi vetélkedőt rendeznek.
A programot a civil kezdeményezésre létrejött Wekerle Sándor Emlékbizottság szervezi. Az emlékbizottság elnöke Törő Gábor móri országgyűlési képviselő.
A vetélkedő a Wekerle Sándor Emlékév 2011 rendezvénysorozat 2011. évi első kiemelt rendezvénye, amelyet az Emlékbizottság és Mór város vezetése felkérésére megtisztel részvételével és megnyitó beszédet mond L. SIMON LÁSZLÓ a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke.

A vetélkedőn Wekerle Sándornak korábban díszpolgári címet adományozott magyar városok közül Budapest, Hódmezővásárhely, Miskolc, Székesfehérvár és Mór középiskoláiból összesen 11 csapat vesz részt. Az interaktív vetélkedőn a csapatok a támogatóknak köszönhetően értékes díjazásban részesülnek, az első helyezett csapat 100.000 Ft értékű díjat kap.

André Kertész retrospektív fotókiállítás 2011.02.17.

L. Simon László a parlament kulturális és sajtóbizottságának az elnöke nyitotta meg 2010. február 15-én Madridban André Kertész retrospektív fotókiállítását. A rendezvény az EU-elnökség kísérő programja.

A Magyar Fotógráfiai Múzeum anyagából Baki Péter igazgató válogatta ki azt a 100 képet, amely bemutatja a magyar származású, világhírű fotós legfontosabb korszakait. A tárlat április 10-ig látható a madridi Fundación Carlos de Amberes kiállítótermeiben. A program társszervezői a Hungarofest Kft. és a magyar nagykövetség.

Informatikai fejlesztési projekt 2011.02.14.

2011. február 8-án L. Simon László Fejér megye 4. sz. választókörzetének képviselője, Tóth István Gárdony polgármestere, a Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, valamint Galambos Zsuzsanna, a kistérségi társulás irodavezetője nyitotta meg az agárdi iskolában a kistérségi társulás iskoláinak informatikai fejlesztési projektjét.

A TIOP-ból támogatott program egyik kiemelt célja az iskolarendszerű oktatás informatikai infrastruktúra fejlesztése. A fejlesztés a közoktatási intézmények számára egységes alapinformatikai infrastruktúrát biztosít, mely nélkülözhetetlen feltétele a kompetencia alapú oktatás elterjesztésének és hozzájárul a különbségek mérsékléséhez és a hátrányok kiegyenlítéséhez.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A fenti célok megvalósításához az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 76.881.200.-Ft, ez 100%-os utófinanszírozású támogatást jelent.

Alapkőletétel Mezőfalván2011.02.10.

A Budafilter 94 Kft. Mezőfalván a Páskom réten építi fel az új, 1262 nm-es üzemcsarnokát, a szükséges irodákkal, raktárakkal és szociális helyiségekkel, amelynek alapkövét 2011. január 21-én Simon Lajos ügyvezető, dr. Horváth Endre a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára és L. Simon László, a körzet országgyűlési képviselője tette le.

Civil a pályán2010.09.27.

L. Simon László szeptember 23-án részt vett Havas Henrik Civil a pályán című műsorában az ATV-ben, ahol az új médiaszabályozást vitatták meg. A parázs vita az alábbi címen nézhető meg:
Forradalom a médiában? (1. rész)
Forradalom a médiában? (2. rész)

Könyvdedikálás2010.06.04.

L. Simon László a Ráció Kiadó standjánál (Budapest V. a Vörösmarty tér mellett a Deák utcában 1-es pavilon) dedikálja A római szekér (Kulturális politika - politikai kultúra) című kötetét.
A dedikálás időpontja: 2010. június 5. szombat 14 óra

Interjú L. Simon Lászlóval2010.06.03.

L. Simon Lászlóval interjú olvasható az Új Könyvpiac 2010. júniusi számában.
http://www.ujkonyvpiac.hu/cikkek.asp?id=5867

L. Simon László József Attila-díjas író, szerkesztő 2010. május 14-én lemondott a Magyar Írószövetség titkári funkciójáról.2010.05.15.

L. Simon Lászlót 2010. április 11-én a Fidesz színeiben egyéni országgyűlési képviselővé választották. Május 14-én megtartotta alakuló ülését a Magyar Köztársaság parlamentje, amelyen a megválasztott képviselők letették az esküjüket. Az új parlament megválasztotta a Bizottsági elnököket és tisztségviselőket is.
L. Simon Lászlót a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnökévé választották.
Ugyan a képviselőség jogi érelemben nem összeférhetetlen az ország egyik legrangosabb társadalmi szervezetében vállalt vezető szereppel, ám a kormánypárti politizálás etikailag nem egyeztethető össze a civil érdek-képviseleti munkával. Ezért döntött úgy L. Simon László, hogy megválik választott civil tisztségeitől.
A Magyar Írószövetség titkárságán kívül L. Simon László a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület elnöki funkciójától is megválik.

L. Simon László megnyerte a választást2010.04.12.

L. Simon László Fejér megye 4-es számú választókörzetében 2010. április 11-én (a költészet napján) az országgyűlési választások első fordulójában a szavazatok 53,63%-ával megnyerte a választást. L. Simon László összesen 19.536 szavazatot míg a második helyen végzett, 16 éve képviselőként tevékenykedő szocialista jelölt 8970 szavazatot kapott. A Fidesz jelöltje 633 szavazattal kapott többet mint a Fidesz listája. Köszönjük mindenkinek a támogatását, biztatását és a szavazatát.

Országgyűlési választások 2010.04.03.

Elkészült L. Simon Lászlónak a 2010-es országgyűlési választásokra a választókerületi kampánykiadványa.
2010-es választókerületi kampánykiadvány letölthető ide kattintva. [.pdf, 6MB]

Könyvbemutató 2010.04.02.

L. Simon László új, kultúrpolitikával foglalkozó könyvét 2010. április 6-án 18 órától mutatják be a Kis esti disputa sorozat keretében Székesféhervárott, a Szent István Művelődési Házban (Liszt Ferenc utca 1.).
A római szekér. Kulturális politika – politikai kultúra című könyvről és a szerző munkasságáról Bobory Zoltán beszélget L. Simon Lászlóval.
A könyv budapesti bemutatója április 15-én 18 órától lesz a Magyar Írószövetség Bajza Szalonjában.

"Aki jobboldali az bugris?" - beszélgetés L. Simon Lászlóval 2010.03.16.

2010. március 14-én a Heti Válasz közölt hosszabb beszélgetést L. Simon Lászlóval.
A cikk teljes terjedelmében elovasható az hetivalasz.hu-n.

Demonstráció a demokráciáért2010.03.13.

2010. március 11-én L. Simon Lászlóék a demokráciáért demonstráltak a sukorói református templom előtt, adta hírül a Magyar Hírlap.
A cikk teljes terjedelmében elovasható az www.magyarhirlap.hu-n.

"A római szekér két kereke" - beszélgetés L. Simon Lászlóval 2010.03.05.

2010. március 1-én a Magyar Nemzet közölt hosszabb beszélgetést L. Simon Lászlóval.
A cikk teljes terjedelmében elovasható az www.mno.hu-n.

"Mesterséges hold vagyok" - beszélgetés L. Simon Lászlóval 2010.03.02.

A Magyar Napló című irodalmi folyóirat 2010. februári száma hosszú beszélgetést közöl L. Simon Lászlóval, amit Szakolczay Lajos irodalomtörténész, kritikus készített.
Az interjú elolvasható a Magyar Napló honlapján, illetve a www.lsimonlaszlo.hu honlap Recepció rovatában is.

L. Simon László az Echo TV Hangos többség című műsorában2010.01.12.

Vendégek: Lakatosné Sira Magdolna, Túristvándi polgármestere, Hornyik Miklós író, sajtótörténész és L. Simon László, író, a Magyar Írószövetség titkára
Adás: 2010. január 12. 20.30.
Szerkesztő: Kiss Erika, szerkesztő-műsorvezető: Huth Gergely

Simon László képviselőjelölt2009.12.16.

A Fidesz Országos Választmánya 2009. december 14-én L. Simon László párton kívüli írót, a Magyar Írószövetség titkárát jelölte a Fejér megyei 4-es számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltjének.
További információk a FIDESZ oldalán

Hangos többség2009.11.25.

Balog Zoltán és Balázs Péter mellett L. Simon László volt az Echo TV Hangos többség című műsorának a vendége. A 2009. november 24-i felvétel itt nézhető meg.

Meghívó2009.10.12.

A Szolnoki Művészeti Egyesület meghívja Önt és barátait CSURGAI FERENC szobrászművész és PALKÓ TIBOR festőművész SZABAD ÉG ALATT című kiállításának megnyitójára 2009. november 13-án 17 órakor a Szolnoki Művésztelep KERT Galériájába.
Megnyitja: L. SIMON LÁSZLÓ író.
Ezt követően Palkó Tibor és L. Simon László Háromlábú lovat etető lány című könyvét BEDNANICS GÁBOR Gábor irodalomtörténész mutatja be.
Csurgai Ferencet művészetéről, alkotói hitvallásáról VEREBES GYÖRGY kérdezi.

Meghívó2009.10.12.

A Magyar Írószövetség Avantgárd Szakosztálya és a Magyar Műhely Kiadó szeretettel meghívja PALKÓ TIBOR és L. SIMON LÁSZLÓ közös, Háromlábú lovat etető lány című könyvének bemutatójára, valamint Palkó Tibor FEGYVERBE! című kiállításának megnyitójára a Magyar Írószövetség klubjába (1062 Budapest, Bajza utca 18.) 2009. október 20-án kedden 18 órára.
A kötetet BENGI LÁSZLÓ irodalomtörténész mutatja be. A kiállítást SZOMBATHY BÁLINT író, képzőművész nyitja meg. Közreműködik SZATMÁRI ATTILA színművész.

Tipográfiai elismerés a Japán hajtásnak2009.09.23.

L. Simon László Japán hajtás című kötete (Kortárs Kiadó – Fiatal Írók Szövetsége, 2008.) a Szép magyar könyv díj után a Nyomda- és Papíripari Szövetség Pro Typographia 2009 versenyén is elismerést kapott. A keménytáblás könyv kategóriában kiváló minősítést igazoló oklevelet a nyomda- és papíripari szakma seregszemléje, a Printexpo ideje alatt 2009. szeptember 23-án a Nyomda- és Papíripari Szövetség standján adták át.Interjú L. Simon Lászlóval2009.09.15.

A Magyar Hírlap 2009. szeptember 15-i számában interjú jelent meg L. Simon Lászlóval.
Az interjú itt olvasható.

L. Simon László és Erős Kinga beszélgetése az Olvasóligetben2009.09.02.

2009. szeptember 5-én 17.30-tól
Felolvas: L. Simon László
Beszélgetőtárs: Erős Kinga
Helyszín: Margitsziget
Részletes információk:
www.olvasoliget.hu

VI. Költészet vására 2009. szeptember 11-12. között a budapesti Gödör klubban2009.09.02.

Szeptember 12-én szombaton 16 órától
Költők a pódiumon: Deák László, L. Simon László, Mezey Katalin
Részletes információk:
www.godorklub.hu

Meghívó2009.06.10.

A Székesfehérvári Művészek Társasága szeretettel hívja meg Önt és barátait a Pelikán Galériába
(8000 Székesfehérvár Kossuth u. 15.) A Kezdet című kiállításra 2009. június 23-án, kedden 17 órára.
A kiállítást megnyitja: L. Simon László író, szerkesztő
Megtekinthető: 2009. július 10-ig, nyitva: keddtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig.
A kiállító művészek: Baktay Patrícia, Bátai Sándor, Deák Németh Mária, Györgydeák György, Harangozó Ferenc, Krajcsovics Éva, Ország László, Szarka Csilla, Szlaukó László

Konferencia Péntek Imre (költői) életművéről2009.06.06.

2009. június 5-én (pénteken): 10.30 - 16.00 óra között Veszprémben, a Dubniczay Palota épületében (Vár utca 29.).
A konferencia előadói: Payer Imre, Zsávolya Zoltán, Varga Virág, Sütő Csaba András, Hörcher Eszter, Szemes Péter, L. Simon László, Szalai Zsolt, Csontos János, László Zsolt, Bence Lajos, Kilián László

Könyv dedikálás2009.06.01.

Palkó Tibor és L. Simon László június 6-án szombaton 14 órakor dedikálja a Háromlábú lovat etető lány című könyvheti könyvüket a budapesti Vörösmarty téren (a Ráció Kiadó és a Magyar Műhely Kiadó közös pavilonjánál, Deák Ferenc utca 1.)

Meghívó2009.05.30.

A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága SZENT ISTVÁN KIRÁLY MÚZEUM meghívja Önt PALKÓ TIBOR MÁSOLATOK - PÖTTYÖS HÁTTÉR című kiállítására.
A kiállítást megnyitja, valamint PALKÓ TIBOR és L. SIMON LÁSZLÓ közös, Háromlábú lovat etető lány című könyvheti könyvét bemutatja: DrMáriás Béla képzőművész, író 2009. június 5-én, pénteken délután 4 órakor a múzeum Országzászló téri épületében (8000 Székesfehérvár, Országzászló tér 3.).
Közreműködik: Dóra Attila (baritonszaxofon) és Buday Enikő (tánc). A kötetből Incze Ildikó színművésznő, a Vörösmarty Színház művésze ad elő részleteket.
A kiállítás megtekinthető: 2009. szeptember 13-ig, hétfő kivételével naponta 14–18 óráig, július 1-től 10–18 óráig.

Lyukasóra közönségtalálkozó2009.03.10.

A Lyukasóra folyóirat műsoros közönségtalálkozója 2009. március 19-én, csütörtökön délután 5 órakor lesz a Vármegye Szalonban (Bp. V. Vármegye u. 11.).
Czigány György költő, rádiós munkatárs a Lyukasóra legújabb száma alapján beszélget a művészekkel. A műsor házigazdái: Kiss Dénes költő és Szakonyi Károly író.
Az eszmecserében részt vesznek: L. Simon László, a hónap költője, Hubay Miklós író, Tóth Éva költő, Kalász Márton író, Bertalan Tivadar díszlettervező, Czigány Ildikó pilótanő, Iancu Laura költő, Seres Gerda újságíró, Ruva Farkas Pál költő, Verzár Éva író és Borbély László író.
Közreműködnek: Hűvösvölgyi Ildikó és Szersén Gyula színművészek.
A műsort Sághy Ildikó szerkeszti.

Meghívó2009.03.05.

Szeretettel meghívjuk a székesfehérvári SZENT KORONA GALÉRIÁBA 2009. március 12-én csütörtökön 18 órára A tipográfia bűvöltében, válogatás L. Simon László író, szerkesztő könyvborító- és folyóirat-terveiből című kiállítás megnyitójára.
A kiállítást megnyitja Szombathy Bálint képzőművész, művészeti író
Megtekinthető 2009. március 28-ig.
Szent Korona Galéria, Szent István Művelődési Ház, 8000 Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca 1.

Meghívó2009.02.01.

A székesfehérvári Vörösmarty Társaság és a Magyar Írószövetség Közép-Dunántúli Írócsoportja szeretettel meghívja L. Simon László József Attila-díjas író, költő felolvasóestjére.
Bevezetőt mond: Bobory Zoltán
Az irodalmi est helye és ideje: Vörösmarty Társaság, Székesfehérvár, Kossuth utca 14., 2009. február 9. hétfő 18.30